Opatření k omezení vnosu živin do VD Brno (bilanční posouzení) Dr.Ing. Antonín Tůma ředitel pro správu povodí Seminář k projektu „Realizace opatření na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

„Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“. Přípravná realizační opatření  Letecká aplikace vápenného hydrátu na obnažené dno nádrže, listopad 2007,
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Brno, 7. a 8. června 2011 Seminář Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži Opatření k omezení vnosu živin do VD Brno Dr. Ing. Antonín Tůma ředitel.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Aktualizace ÚAP ORP Jaroměř
Posouzení stavu povodí nad Brněnskou nádrží Stručné shrnutí výstupů z jakostního modelu oblasti povodí Dyje.
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Solární systémy pro aktivní topení
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
KANALIZACE A VODOVOD V OBCI SIBŘINA KANALIZAČNÍ PŘÍPOJKY
Úspěšné projekty podpořené z OP Rybářství, OSA II.
Realizace opatření ve vazbě na projekt „Čisté povodí Svratky“
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Informace o fungování MAS Vizovicka a Slušovicka
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Krajský úřad Jihomoravského kraje
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
OBNOVA RETENČNÍ NÁDRŽE JORDÁN
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
BIOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR, v. v. i. HYDROBIOLOGICKÝ ÚSTAV Na Sádkách 7, České Budějovice Tábor, Řízení kvality vody v údolních nádržích.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Komunální odpadní vody a kaly
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
pro integrovaný projekt
RYBNÍK BARBORA HODNOCENÍ EKOSYSTÉMU Diplomová práce
Operační program RYBÁŘSTVÍ
Podpora vodohospodářské infrastruktury v obcích Zlínského kraje Zlín Lenka Gregorová.
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Venkov: podmínky rozvoje, společenský život Tomáš Havlíček Miroslav Marada Příspěvek vznikl za podpory projektů WD Regionální diferenciace venkovského.
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR Ing. Vladimír Tošovský předseda představenstva a generální ředitel.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
8/9/12 Ing. Martin Keprta Povodí Vltavy, státní podnik PŘÍPRAVA REALIZACE MALÝCH VODNÍCH NÁDRŽÍ NA RAKOVNICKU.
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
TLAKOVÁ KANALIZACE KLY – TUHAŇ HOŘENÍ VINICE
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Realizace logistiky při povodních ve vybraném okrese
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Připojení nemovitostí Dolina a Svaté
Transkript prezentace:

Opatření k omezení vnosu živin do VD Brno (bilanční posouzení) Dr.Ing. Antonín Tůma ředitel pro správu povodí Seminář k projektu „Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“, Brno,

Posouzení stavu povodí nad Brněnskou nádrží Stručné shrnutí výstupů z dotazníkové kampaně

Bilanční model  Model Oblasti povodí Dyje primárně sestavený pro potřeby vodohospodářského plánování, přizpůsobený potřebám integrace předpisů EU do českého vodního hospodářství.  Vstupní data: časové řady průtoků, data kvality toků a znečištění za období  V roce 2011 zahájeny práce na aktualizaci a zpřesnění stávajícího modelu  Od začátku února 2011 probíhá dotazníková kampaň.  Obesláno 200 obecních úřadů s více než 300 katastrálními územími.  V současné době jsou informace z 94% obcí (97% obyvatelstva).

Řešené území  Povodí VN Brno: 1586 km 2  Obyvatelé v řešeném území:  Území krajů: Jihomoravský 36% Vysočina 54% Pardubický 10%  Obyvatelé v krajích: Jihomoravský 45% Vysočina 43% Pardubický 12% Vymezení rozsahu modelového území

Dotazníková kampaň

 obyvatel v řešeném území, obyvatel v povodí VN Brno, vypouští do povodí Brněnské nádrže.  54 katastrálních území je napojeno na 43 ČOV včetně ČOV Modřice ( obyvatel). Velikost katastru Počet katastrů Počet obyvatel Počet katastrů napojených na ČOV Počet obyvatel napojených na ČOV Procento obyvatel napojených na ČOV Procento celkového počtu obyvatel do %28% %19% * %13% nad %40% * Poslední nenapojená obec v roce 2011 zahajuje výstavbu a u dalších 2 probíhá výstavba nových ČOV. Likvidace vod v povodí VN Brno

 Téměř lidí žije v obcích s ČOV.  V těchto obcích však obyvatel není na tyto ČOV napojeno.  Odstraňováním fosforu jsou vybaveny pouze některé z nich. Kategorie Počet obyvatel napojených na ČOV Procento celkového počtu obyvatel Počet katastrů napojených na ČOV Procento napojení obyvatel v obcích s ČOV Počet obyvatel nenapojených na ČOV v obci s ČOV Celkem %5490%8 138 VN Brno %4388%7 981 VN Vír %1199%157 Mimo zájmové vypouští %599%191 Malé domovní ČOV ,9%--- Likvidace vod v povodí VN Brno

 Individuální rekreace (chaty a chalupy): VN Brno – 16,5 tis. rekreantů VN Vír – 5,5 tis. rekreantů  Hotely a další ubytovací zařízení: VN Brno – 6,3 tis. lůžek VN Vír – 2,9 tis. lůžek sezónní provoz – 2,3 tis. lůžek Rekreace v řešeném území

Producenti fosforu

 Do nádrže ročně přiteče 31 tun fosforu, z čehož více jak 70% má původ na posledních 13 km řeky (prostor mezi profily Borač a Veverská Bítýška, včetně přítoků Bobrůvka, Lubě, Besének a Bílý potok – asi 50% plochy řešeného území).  V dolní části povodí na páteřním toku probíhá pouze minimální retence fosforu. Vtok fosforu do Brněnské nádrže

* Do této kategorie jsou zahrnuty obce Veverská Bítýška, Rozdrojovice, přítoky Veverka a Kuřimka. Fosfor v toku Svratka

Povodí nad VN Vír  VN Vír - výrazný prvek v povodí Brněnské nádrže.  Vysoká retence ve Vírské nádrži – cca 60% celkového fosforu z povodí nad nádrží (ročně zhruba 9,3 tun fosforu do VN Vír přitéká, 3,6 tun/rok odtéká).  Opatření nad VN Vír: menší vliv na VN Brno, delší doba mezi realizací a efektem.  K řešení vybrané nejproblematičtější lokality (Polička, obce na horním toku Svratky). Výstupy modelu

 obyvatel napojeno na ČOV.  Více než obyvatel bez čištění odpadních vod – včetně nenapojených obyvatel v obcích s ČOV.  Tato skupina vyprodukuje 2/3 fosforu produkovaného obcemi.  Největší podíl na produkci fosforu mají obce pod 500 obyvatel. Komunální zdroje fosforu v povodí VN Brno

* Do této kategorie jsou zahrnuty obce Veverská Bítýška, Rozdrojovice. Analýza vstupu fosforu do řeky Svratky

 2 ČOV ve zkušebním provozu  19 akcí v realizaci  111 akcí v různém stavu přípravy od záměru až po schválení dotace a výběru zhotovitele Vývoj výstavby ČOV a kanalizací v řešeném území

Aktualizace modelu  Doplnění a verifikace informací z dotazníkové kampaně provozovateli ČOV.  Spolupráce s orgány státní správy na získání informací o stavu povodí.  Pokrytí přínosů z různých typů ploch v povodí.  Podrobný průzkum nedořešených vnosů v klíčových částech povodí.  Průzkum zemědělského a rybničního hospodářství (v povodí je 235 rybníků větších než 0,5 ha).  Chov dobytka (v povodí více jak 20 tis. velkých dobytčích jednotek).  Analýza průmyslových zdrojů fosforu. Následující činnosti

Sběr dat pro aktualizaci  Nezbytná součinnost PM, KÚ, VAS, příp. dalších provozovatelů ČOV, rybářských a zemědělských společností.  Analýza konkrétních problémů, rozklíčování neznámých faktorů v tocích fosforu. Cíle aktualizace bilančního modelu  Spolehlivý nástroj pro posouzení rizik eutrofizace Brněnské nádrže.  Podklad pro případné studie proveditelnosti zásahů nad nádrží.  Nástroj pro dlouhodobé sledování změn v povodí. Vývoj výstavby ČOV a kanalizací v řešeném území

Významní producenti fosforu v povodí VN Brno

Kontrola znečištění přítoků VN Brno

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST