Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
OBILOVINY.
VY_32_INOVACE_31_ Prvouka 3.ročník Polní plodiny
Pole.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Potraviny rostlinného původu
Použití obilovin v kuchyni
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Puzzle – jehličnaté stromy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_52_INOVACE_ZBP1_3664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Získávání energie pro život
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_PŘBOT.17 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Obiloviny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Obecná charakteristika1 Obilné zrno1 Význam ve výživě1 Druhy a využití1 Ostatní výrobky z obilovin1 Posuzování jakosti1 Vady2 Skladování2

Obecná charakteristika obilovin Důležitá zemědělská plodina (rostlina) Základní složka výživy Surovina pro výrobu potravinářských výrobků Zrno obsahující škroby Krmivo pro hospodářská zvířata

Obilné zrno Části zrna: Obaly (obalová vrstva, aleuronová vrstva) Obr. 1: Obilné zrno Části zrna: Obaly (obalová vrstva, aleuronová vrstva) Jádro (endosperm) Klíček (zárodek)

Obilné zrno Druhy květenství obilovin: V klasu (pšenice, žito, ječmen) V latě (oves, proso, pohanka, laskavec, rýže) V palici (kukuřice)

Význam ve výživě Celulóza Bílkoviny Tuky Vitamíny E, B Nerostné látky: draslík, fosfor, hořčík, vápník Stopové prvky

Druhy a využití Pšenice – mouka, krupice, škrob, lepek, slad, kroupy Žito – mouka (chléb), perník, obilná kávovina, destiláty Ječmen – slad, kroupy, líh Oves – krmivo, ovesné vločky Kukuřice – krmivo, mouka, škrob

Druhy a využití Rýže – příloha, zavářka, kaše, nákypy Proso – mouka Pohanka – kaše, zavářka Laskavec – amarantová celozrnná mouka

Druhy obilí – Pšenice Obr. 2: Pšenice

Druhy obilí – Žito Obr. 3: Žito

Druhy obilí – Oves Obr. 4: Oves

Druhy obilí – Ječmen Obr. 5: Ječmen

Druhy obilí – Kukuřice Obr. 6: Kukuřice

Ostatní výrobky z obilovin Směsi z obilovin Obilninové instantní kaše Směsi na přípravu houskových knedlíků Müsli Obilné maso Obilovinové pukavce (pop-corn) Obilovinová mléka

Posuzování jakosti Senzoricky: Vzhled Barva Vůně Laboratorně: Hmotnost Obsah vody Obsah příměsí Škrobnatost Klíčivost

Vady Vysoký obsah vody Napadení škůdci Poškození zrn Cizí příměsi Zatuchlost Plíseň Naklíčení

Skladování Sklady (čisté, suché, větratelné) Ochrana před živočišnými škůdci a hmyzem (pravidelná deratizace, dezinsekce) Ochrana před vlhkostí

Kontrolní otázky Uveďte charakteristiku obilovin a jejich národohospodářský význam. Jaké druhy květenství u obilovin znáte a uveďte příklady. Uveďte z jakých částí se skládá obilné zrno. Vyjmenujte druhy obilovin a uveďte použití. Vyjmenujte jakostní znaky a vady obilovin. Popište jak se obiloviny skladují.

Literatura – knihy KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, 2002. č. j. 22 793/2002-23. VANDA, Pavel a kol. Zbožíznalství pro I. až III. ročník. 1. vydání. Praha: SPN, 1975. č. j. 14265/74-260.

Literatura – obrázky Obrázky: PEKINENSIS. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grain.gif>. 2. BLUEMOOSE. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wheat_close-up.JPG?uselang=cs>. 3. LSDSL. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ear_of_rye.jpg>. 4. FK. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plant_of_oat.jpg>. 5. CARPORT. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerste_%C3%84hren.jpg>. 6. POLLINATOR. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cornsilk_7091.jpg?uselang=cs>.