Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Obiloviny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
OBSAH Obecná charakteristika1 Obilné zrno1 Význam ve výživě1 Druhy a využití1 Ostatní výrobky z obilovin1 Posuzování jakosti1 Vady2 Skladování2
Obecná charakteristika obilovin Důležitá zemědělská plodina (rostlina) Základní složka výživy Surovina pro výrobu potravinářských výrobků Zrno obsahující škroby Krmivo pro hospodářská zvířata
Obilné zrno Části zrna: Obaly (obalová vrstva, aleuronová vrstva) Obr. 1: Obilné zrno Části zrna: Obaly (obalová vrstva, aleuronová vrstva) Jádro (endosperm) Klíček (zárodek)
Obilné zrno Druhy květenství obilovin: V klasu (pšenice, žito, ječmen) V latě (oves, proso, pohanka, laskavec, rýže) V palici (kukuřice)
Význam ve výživě Celulóza Bílkoviny Tuky Vitamíny E, B Nerostné látky: draslík, fosfor, hořčík, vápník Stopové prvky
Druhy a využití Pšenice – mouka, krupice, škrob, lepek, slad, kroupy Žito – mouka (chléb), perník, obilná kávovina, destiláty Ječmen – slad, kroupy, líh Oves – krmivo, ovesné vločky Kukuřice – krmivo, mouka, škrob
Druhy a využití Rýže – příloha, zavářka, kaše, nákypy Proso – mouka Pohanka – kaše, zavářka Laskavec – amarantová celozrnná mouka
Druhy obilí – Pšenice Obr. 2: Pšenice
Druhy obilí – Žito Obr. 3: Žito
Druhy obilí – Oves Obr. 4: Oves
Druhy obilí – Ječmen Obr. 5: Ječmen
Druhy obilí – Kukuřice Obr. 6: Kukuřice
Ostatní výrobky z obilovin Směsi z obilovin Obilninové instantní kaše Směsi na přípravu houskových knedlíků Müsli Obilné maso Obilovinové pukavce (pop-corn) Obilovinová mléka
Posuzování jakosti Senzoricky: Vzhled Barva Vůně Laboratorně: Hmotnost Obsah vody Obsah příměsí Škrobnatost Klíčivost
Vady Vysoký obsah vody Napadení škůdci Poškození zrn Cizí příměsi Zatuchlost Plíseň Naklíčení
Skladování Sklady (čisté, suché, větratelné) Ochrana před živočišnými škůdci a hmyzem (pravidelná deratizace, dezinsekce) Ochrana před vlhkostí
Kontrolní otázky Uveďte charakteristiku obilovin a jejich národohospodářský význam. Jaké druhy květenství u obilovin znáte a uveďte příklady. Uveďte z jakých částí se skládá obilné zrno. Vyjmenujte druhy obilovin a uveďte použití. Vyjmenujte jakostní znaky a vady obilovin. Popište jak se obiloviny skladují.
Literatura – knihy KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, 2002. č. j. 22 793/2002-23. VANDA, Pavel a kol. Zbožíznalství pro I. až III. ročník. 1. vydání. Praha: SPN, 1975. č. j. 14265/74-260.
Literatura – obrázky Obrázky: PEKINENSIS. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grain.gif>. 2. BLUEMOOSE. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wheat_close-up.JPG?uselang=cs>. 3. LSDSL. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ear_of_rye.jpg>. 4. FK. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plant_of_oat.jpg>. 5. CARPORT. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerste_%C3%84hren.jpg>. 6. POLLINATOR. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cornsilk_7091.jpg?uselang=cs>.