Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu Ing. Rostislav Hošek Odbor Řídící orgán EAFRD Ministerstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup při zpracování projektu do PRV 27. – Mgr. Michal Jarolímek.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Prezentace pro projekt : Pelhřimovsko za vzděláním Podnikatelské příležitosti venkova " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Opatření III.1.2 Podpora zakládání podniků a jejich rozvoje Ing. Rostislav Hošek Odbor Řídící orgán.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Program rozvoje venkova na období Diverzifikace hospodářství venkova ing. Emil Machálek, CSc.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Přehled fichí Budujeme region se společnou budoucností Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do venkovských oblastí Seminář pro žadatele z území MAS 21, o.p.s. k 1. výzvě Strategického.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Školení MAS Podhůří Železných hor o.p.s. k 2. výzvě v roce 2011 Přednášející: Jiří Zápotočný, ředitel o. p. s. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
III.1.3 Podpora cestovního ruchu ÚZPI dne 18. října 2007.
Obec správným směrem " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období " "Evropský zemědělský fond pro.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Volnočasové projekty a EU financování
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
MAS ORLICKO a podpora cestovní ruchu. Co je MAS ORLICKO MAS - Místní akční skupina (z ang. „Local Action Group – LAG“) Nezisková organizace – občanské.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Osa III.  cíl: zvýšení kvality života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova  představuje 16,93 % alokace PRV (cca 2,59 mld.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Program rozvoje venkova 2007 – 2013 – Osa III
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) Opatření III.1.3 Podpora cestovního ruchu Ing. Rostislav Hošek Odbor Řídící orgán EAFRD Ministerstvo zemědělství ČR

Osa 4 Budování místních kapacit pro zaměstna- nost a diverzifikaci Priority pro rozvoj venkova v období Osa 2 Zlepšování životního prostředí a krajiny Osa 3 Zlepšování kvality života ve venkovských oblastech a podpora diverzifikace Osa 1 Zlepšování konkurence- schopnosti zemědělství a krajiny I n i c i a t i v a L E A D E R I n i c i a t i v a L E A D E R Podpora cestovního ruchu (v Ose 3) bude nabízet venkovskému obyvatelstvu nové možnosti uplatnění v rámci procesů diverzifikace a restrukturalizace zemědělství. V oblasti rozvoje venkovské turistiky a agroturistiky bude možné vytvářet nové pracovní příležitosti na venkově.

Popis opatření Popis opatření Opatření je zaměřeno na rozvoj aktivit v rámci diverzifikace venkovské ekonomiky ve spojení s využitím potenciálu přírodního a kulturního dědictví venkovského prostoru pro rozvoj cestovního ruchu (především venkovské turistiky) a dále potenciálu zemědělských farem v oblasti agroturistiky. Záměr A - Dotace je určena na vybudování rekreační infrastruktury a specifického zázemí pro rozšiřování doprovodných služeb a půjčoven. Záměr B - Bude podporována zejména výstavba malokapacitních ubytovacích a stravovacích zařízení pro podporu rozvoje venkovské turistiky.

Příjemci podpory Příjemci podpory oFyzické a právnické osoby, které podnikají v zemědělské výrobě v souladu se zákonem č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů oNezemědělské podnikatelské subjekty pouze pokud činnost zahajují, nebo mají kratší než dvouletou historii v oblasti podnikání v cestovním ruchu oNestátní neziskové organizace podle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů ve znění pozdějších předpisů (občanská sdružení), zákona č.248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech a o změně a doplnění některých zákonů ve znění pozdějších předpisů (obecně prospěšné společnosti), zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů (zákon o nadacích a nadačních fondech) ve znění pozdějších předpisů (nadace) oZájmová sdružení právnických osob, podle §20f a §20i zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník

Kritéria přijatelnosti Kritéria přijatelnosti oProjekt musí být realizován na území České republiky v obci do 2000 obyvatel. oProjekt je v souladu s příslušnou právní úpravou České republiky a Evropské unie. oŽadatel musí splňovat definici příjemce dotace stanovenou pro příslušné opatření/záměr. oŽadatel nečerpá finanční prostředky na stejný účel nebo na předmět, pro který je požadována dotace, z rozpočtu kapitoly MZe, z jiných rozpočtových kapitol státního rozpočtu nebo státních fondů (např. nesmí obdržet úvěr s podporou Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, a.s., z Programů pomoci malého a středního podnikání prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, a.s. apod.) nebo jiných fondů Evropské unie. oProjekt musí splňovat účel a rozsah opatření/záměru.

Druh a výše dotace Druh a výše dotace Záměr A Projekty nezakládají veřejnou podporu dle čl. 87 Smlouvy (projekt je realizován ve veřejném zájmu a nepřináší ekonomickou výhodu jeho vlastníku ani provozovateli) oDruh dotace: přímá nenávratná dotace oZpůsob financování: podílové financování oVýše dotace: pro nekomerční účely podpora až do 90 % pro všechny žadatele oMinimální celkové způsobilé výdaje na projekt jsou ,- Kč oMíra podpory EU činí max.75%, národní veřejné zdroje činí max.25%

Druh a výše dotace Druh a výše dotace Záměr B Projekty musí být v souladu s podmínkami pro regionální investiční podporu dle nařízení Komise (ES) č.1628/2006 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na vnitrostátní regionální investiční podporu oDruh dotace: přímá nenávratná dotace oZpůsob financování: podílové financování oVýše dotace: maximální výše dotace činí: oMinimální celkové způsobilé výdaje na projekt jsou Kč oMíra podpory EU činí max.75%, národní veřejné zdroje činí max.25%

Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Záměr A 1. Platby prováděné konečnými příjemci dotace 2. Daň z přidané hodnoty za podmínky, že jde o neplátce DPH, který nemá nárok na vrácení DPH v souvislosti s projektem 3.Výdaje na informační a propagační opatření pro projekty financované z EU 4. Leasing 5. Příspěvek v naturáliích

Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Záměr A 1.Platby prováděné konečnými příjemci dotace: orekonstrukce a modernizace stávajícího nebo přestavba na zařízení pro volný čas, případně nová výstavba a jejich vybavení - např. budování veřejných koupališť a plováren pro klienty (nejedná se o aquaparky), odpočinkových míst pro hosty, sportovních a minigolfových hřišť onákup vybavení jízdárny včetně pomůcek k jízdě na koni, cvičiště pro hippoterapii, herny pro děti, místa k sezení oobnova nebo přestavba objektů ve vztahu k venkovské turistice v souvislosti s projektem (např.: půjčovna kol, lodí, lyžařského vybavení) onákup a výsadba doprovodné zeleně související s projektem

Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování (pokračování) obudování a značení pěších tras, vinařských stezek a hippostezek ve spojení s nabídkou venkovské turistiky (směrové tabule, značky, včetně odpočinkových míst podél pěších tras, hippostezek a vinařských stezek) oprojektová dokumentace (např. marketingová studie, projekt) otechnická dokumentace, která se vztahuje ke stavebnímu povolení onákup budov v souvislosti s projektem do 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu onákup pozemků do 10 % v souvislosti s projektem z celkových způsobilých výdajů projektu

Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Záměr B 1. Platby prováděné konečnými příjemci dotace 2. Daň z přidané hodnoty za podmínky, že jde o neplátce DPH, který nemá nárok na vrácení DPH v souvislosti s projektem 3.Výdaje na informační a propagační opatření pro projekty financované z EU 4. Leasing 5. Příspěvek v naturáliích

Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Záměr B 1.Platby prováděné konečnými příjemci dotace: orekonstrukce a modernizace stávajícího malokapacitního ubytovacího nebo stravovacího zařízení nebo přestavba budov na malokapacitní ubytovací nebo stravovací zařízení včetně sanitárních zařízení, statické zabezpečení, případně nová výstavba budov malokapacitního ubytovacího nebo stravovacího zařízení včetně sanitárních zařízení (stavební materiál, stavební práce, rozvody, přípojky základních inženýrských sítí např.: na vodu, plyn, elektřinu, kanalizaci ve vztahu k provoznímu příslušenství) onákup vybavení pro malokapacitní ubytovací nebo stravovací zařízení ovýstavba příjezdové cesty, odstavných stání a úprava povrchů pro malokapacitní ubytovací zařízení (parkovací místa) onákup a výsadba doprovodné zeleně v areálu malokapacitního ubytovacího

Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování Výdaje, které jsou způsobilé ke spolufinancování (pokračování) ovýstavba požárních nádrží souvisejících s projektem do objemu 10 m3 onákup zařízení a vybavení počítačů a software v souvislosti s projektem oprojektová dokumentace (např. marketingová studie, projekt) otechnická dokumentace, která se vztahuje ke stavebnímu povolení onákup budov v souvislosti s projektem do 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu onákup pozemků v souvislosti s projektem do 10 % z celkových způsobilých výdajů projektu

Výdaje, které nejsou způsobilé ke spolufinancování Výdaje, které nejsou způsobilé ke spolufinancování oinvestice do rizikových kapitálových fondů, úvěrových a záručních fondů onáklady na právní poradenství, notářské služby onáklady na bankovní záruky onákup použitého zařízení onákup pozemků za cenu vyšší než 10 % celkových způsobilých výdajů na projekt onákup budov za cenu vyšší než 10 % celkových způsobilých výdajů na projekt oprodej a zpětný leasing oleasing v případě podpory pronajímateli opůjčky a úroky z půjček oDPH pro plátce, pokud mu vzniká nárok na vrácení DPH v souvislosti s projektem ojiné daně a poplatky orežijní náklady oodpisy hmotného a nehmotného majetku oúčetnictví projektu

Bodovací kriteria Bodovací kriteria

Monitorovací indikátory Monitorovací indikátory

Závazný přehled max. hodnot některých způsobilých výdajů Závazný přehled max. hodnot některých způsobilých výdajů

Specifické podmínky Specifické podmínky ov případě záměru B se jedná o obnovu a výstavbu malokapacitních zařízení do 35 lůžek. ov případě, kdy projekt vytváří nová pracovní místa, musí být tato místa zabezpečena do 6 měsíců od data převedení dotace příjemci dotace a udržena minimálně po dobu 5 let od data podpisu Dohody. omaximální výše způsobilých výdajů na zpracování projektové dokumentace (vč. marketingové studie) činí Kč. omaximální výše způsobilých nákladů na zpracování technické dokumentace činí Kč. ovýdaje jsou způsobilé ke spolufinancování od data zaregistrování žádosti o dotaci, s výjimkou výdajů nutných pro přípravu projektu, jako jsou výdaje na projektovou dokumentaci, technickou dokumentaci (a doklady o vlivu realizace na životní prostředí). ožadatel je povinen naplánovat realizaci projektu tak, aby Žádost o proplacení byla předložena nejpozději do 18 měsíců ode dne podpisu Dohody.

Platná právní úprava Platná právní úprava oNařízení Rady (ES) č. 1698/2005 o podpoře pro rozvoj venkova z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EZFRV) a jeho prováděcí předpisy oNařízení Rady (ES) č. 1290/2005 o financování společné zemědělské politiky a jeho prováděcí předpisy oRozhodnutí Rady (ES) č. 2006/144/ES o strategických směrech Společenství pro rozvoj venkova (programové období 2007 – 2013) oZákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu v platném znění, ve znění pozdějších předpisů oZákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů oZákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů oZákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů oZákon č. 218/2000Sb., o rozpočtových pravidlech ve znění pozdějších předpisů (rozpočtová pravidla) oZákon č.100/2001 S., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů oZákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně ve znění pozdějších předpisů

Děkuji za pozornost a další informace lze získat: Ing. Rostislav Hošek odbor Řídící orgán EAFRD – MZe ČR tel , fax tel , fax Těšnov Praha 1