Operační program Životní prostředí - zaměřen na zlepšování stavu životního prostředí - dotace až 90% způsobilých.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Advertisements

Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Dotační příležitosti.
Ing. Michaela Bačáková EAV, z. s. p. o., Jiráskova 65, Jihlava web:
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Euroregion Bílé-Biele Karpaty Zlín, Prezentace k semináři cestovního ruchu TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, Z PROSTŘEDKŮ.
Ing. Miloslav Roman Vedoucí oddělení regionálního rozvoje Ing. Miloslav Roman Vedoucí oddělení regionálního rozvoje.
P REZENTACE MAS K RÁLOVSKÉ STEZKY O. P. S. Cestovní ruch a formy podpory Chotěboř
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
EVROPSKÉ FONDY Školy Královéhradeckého kraje a jejich možnosti získání finančních prostředků.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Regionální operační program pro NUTS 2 Střední Čechy 2007 – /11/2008 Mladá Boleslav Ing. Jan Přikryl.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Operační program životní prostředí
6. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci KH kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského projektování.
Závěrečná konference projektu
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Operační program Životní prostředí - zaměřen na zlepšování stavu životního prostředí - dotace až 90% způsobilých nákladů projektu - způsobilí žadatelé: obce, příspěvkové organizace obcí, svazky obcí, obchodní společnosti - žadatel musí být vlastníkem předmětu podpory (nebo ho spravovat) - příklady projektů: regenerace/výsadba zeleně v intravilánu obce, odbahnění rybníků, protierozní opatření, vybudování kompostárny, sběrných dvorů, zateplení budov, výměna zdroje E, OZE, sanace sesuvů, stabilizace svahů, …

26.výzva: - příjem žádostí do prioritní osa 2: zlepšení kvality ovzduší a snižování emisí (nízkoemisní zdroje E, výsadba a regenerace izolační zeleně, pořízení strojů na úklid cest) 27.výzva: - příjem žádostí do prioritní osa 1: omezování rizika povodní (opatření podporující přirozený rozliv povodní, retence srážkových vod) - prioritní osa 4: zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží - prioritní osa 6: zlepšování stavu přírody a krajiny

28.výzva: příjem žádostí do prioritní osa 3: udržitelné využívání zdrojů energie (zdroje tepla a el. energie využívající OZE) Martina Dvořáková GSM: tel.: web: Centrum evropského projektování, p.o., Soukenická 54, Hradec Králové

ORPpodanéschválené%dotace v Kč Broumov7457, Dobruška201470, Dvůr Králové nad Labem4375, Hořice131184, Hradec Králové534279, Jaroměř6350, Jičín312787, Kostelec nad Orlicí181583, Náchod332781, Nová Paka33100, Nové Město nad Metují77100, Nový Bydžov141071, Rychnov nad Kněžnou231147, Trutnov151066, Vrchlabí9888, Celkem KHK ,

Vymezení venkovských obcí v KHK – obce do 2000 obyv. (PRK, POV) Specifické oblasti, rozvojové oblasti a osy v KH kraji (ZÚR)

Index stáří (2008) Míra nezaměstnanosti (2008)

Vývoj počtu obyvatel v KHK ( ) Hrubá měsíční mzda (2008)

Obecná míra nezaměstnanosti (2008) Srovnání míry nezaměstnanosti a intenzity podnikatelské aktivity (2008)

Integrovaná studie regionu Labe Region LABE: a) úzké zájmové území b) širší zájmové území - obce - regiony - subjekty GIS výstupy (tematické mapy)

-Komplexní zmapování funkčních DSO v KHK -Síť DSO v KHK v roce Vývoj sítě DSO v KHK v posledních dvou desetiletích -Účelové zaměření DSO v KHK -Funkčnost DSO v KHK -Obecná aktivita jednotlivých DSO -Členství v místních akčních skupinách -Specifické problémy a potřeby DSO v našem regionu -Čerpání dotací z krajských, státních a evropských zdrojů -Shrnutí uplynulých období -Problémy při realizaci projektů a specifické souvislosti -Aktuální a budoucí potřeby DSO v KHK -Spolupráce a informovanost -Plánované projekty -Zájem o dotace a spolupráci

-Stávající databáze -Regionální informační servis (RIS) -Krajská databáze -Analýzy čerpání dotací z krajských a evropských zdrojů zpracované na přelomu let 2009 a Dotazníkové a konzultační šetření -Vyplnění dotazníků strukturovaných s ohledem na účel analýzy -Telefonické konzultace pro upřesnění dotazníkového šetření -Doplňující konzultace včetně zjištění nejaktuálnějších informací

-55 funkčních DSO -Drtivá většina obcí členem DSO, některé i více než dvou svazků -54 svazků má právní formu DSO, jeden svazek je zájmovým sdružení právnických osob (Podzvičinsko) -8 svazků přesahuje hranice kraje, dva z nich jsou zvláštním typem svazku: nehomogenní území – různá města v ČR (Česká inspirace, Královská věnná města) -Největší aktivita v zakládání mezi 2001 a 2005 (před vstupem do EU) -Zaměření činnosti DSO -Zhruba polovina původně monofunkčních (technická infrastruktura, cestovní ruch apod.), druhá polovina od začátku pro všeobecnou spolupráci -Reálná situace závisí na mnoha faktorech v závislosti na ekonomicko-politické situaci, dotačních možnostech, přírodních podmínkách apod. – některé činnosti v různých obdobích upřednostněny

Ilustrativní znázornění pokrytí území KHK dobrovolnými svazky obcí (šedivé plochy znázorňují území obcí, které nejsou členy žádného DSO).

Výchozí situace: -Velké množství stezek spravovaných různými subjekty; neexistuje jejich jednotná evidence nebo klasifikace -Vyhledávaná turistická atraktivita pro všechny generace, vzhledem k přírodním a kulturním pamětihodnostem na území KHK má velký potenciál dalšího rozvoje Cíl práce: -Katalog naučných stezek využitelný pro jejich další evidenci -Propagační materiály pro cestovní ruch -Doplňující informace pro odbory KÚ KHK, podklady pro další odborné práce v rámci cestovního ruchu Zdroje informací: -Stávající mapové podklady -Turistické informační a propagační materiály -Obce -Subjekty cestovního ruchu -Terénní průzkum

Zkoumané parametry NS (předpokládaná struktura databáze): -Název -Lokalizace popisem -Lokalizace prostorovými daty -Dopravní dostupnost -Kategorie -Stručný slovní popis -Délka -Výškový profil -Značení stezky -Mobiliář -Zřizovatel -Instituce zodpovědná za údržbu -Současný stav -Zákres do mapy -Fotodokumentace -Další dle potřeb KHK Dokončení prací: říjen 2011