Co je na světě nejsladší?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
RZ Jsou sloučeniny vzniklé:Jsou sloučeniny vzniklé: Záměnou vodíku v uhlovodíku –OH skupinou –OH (hydroxylovou)
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
SACHARIDY.
nejsladší bylina na světě
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Rostliny v okolí lidských obydlí
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY CUKRY RZ
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Koření.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Potrava
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_10_CH9_polyoly TémaPolyoly.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.
CHEMIE - Polysacharidy
Potravinářské zbožíznalství
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PESTROST STRAVY.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Název vzdělávacího materiálu Cukry
Význam a výskyt sacharidů
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Sladidla Daniela Hanáková Kateřina Prokopová Veronika Stetsenko
Transkript prezentace:

Co je na světě nejsladší? Božena Němcová „ O chytré horákyni“ (uleželý soudek medu) Jan Werich „ Královna koloběžka“ (spravedlivý spánek

Zvolání „ten je sladký“ Značka kvality Sladká chuť vnímaná jako velmi příjemná, v přeneseném slova smyslu označuje vysoce kladné hodnocení. Zvolání „ten je sladký“ sladké polibky honeymoon - líbánky sweetheart – milenka sladká pomsta osladit život

Sladká chuť = kvalitní potravina Proč ji máme tak rádi? Sladká chuť = kvalitní potravina Zralé ovoce, mnohá zelenina, med, rostlinné šťávy, mateřské mléko, chlebová kůrka, brambory, batátym topinambury, jedlá semínka, oříšky … Mají ji rádi i diabetici, tlouštíci (i hubnoucí), mlsalové (odhodlaní neztloustnout). Sladké máme rádi i tam kde by být nemělo(zubní pasta, ústní voda, pastilky, žvýkačky)

Jak sladké jsou cukry? Mnohé cukry jsou nestravitelné, jiné bez chuti a další chutnají všelijak jenom ne sladce. Sladce chutnají pouze sacharidy, které jsou miliony let zdrojem energie. Příjemný chuťový zážitek je odměnou za vynaloženou energii a povzbuzením pro další hledání. Příjemný vjem začíná až při vyšších koncentracích. Nesmí trvat příliš dlouho (aby nezkreslil další sousto)

Některá podobná cukrům, jiná mají úplně jinou stavbu. Necukerná sladidla Některá podobná cukrům, jiná mají úplně jinou stavbu. Některé látky mají vysokou afinitu k receptorům chuti, ucítíme je i při obrovském zředění. Sladkost necukerných sladidel ale často bývá doprovázena nějakým dalším chuťovým tónem (něco se nám nezdá) Často se sladidla kombinují aby se vlastnosti vyrovnaly nebo maskovaly

Alkoholy Glykol (ethylenglykol, ethandiol) složka nemrznoucích směsí, jed, vylepšování vín. Glycerol Polyalkoholy C5-C6 (xylitol-E964, sorbitol-E420, manitol-E421) žvýkačky, bonbony, sladidla pro diabetiky Sladkost alkoholů není vyšší než u sacharózy, na rozdíl od ní nepodporují vznik zubního kazu.

Glykosidy terpenoidů Lékořice lysá = sladké dřevo sladidlo, léčivo, dochucovadlo kyselina glycyrrhizová stokrát sladší než sacharoza není však zcela neškodná Sotorek obecný-ang. Indian licorice sladké listy a kořen Stevia rebaudiana, obsahuje mnoho sladkých látek mimo jiné i steviosin dvěstěkrát sladší než sacharóza.

Osladič obecný – osladin (1971) Steroidní glykosidy Osladič obecný – osladin (1971) O dvacet let později, zcela bez chuti, oprava vzorce. Telosma procumbes – telosmosid tisíckrát sladší než sacharoza

Naringin a neohesperidin - hořká chuť grepů Chalkony Naringin a neohesperidin - hořká chuť grepů Jejich hydrolýza v alkalickém prostředí – dihydrochalkony těchto látek Dihydrochalkon neohesperidinu 1800 krát sladší než sacharóza, znatelný ovocný dozvuk. Použití sladidlo (E959), džus, džem, jogurt

Sladké proteiny (bílkoviny) Obrovské množství Thaumatin (207 AMK), plody africké rostliny Thaumatococcus daniellii 3000 – 15000 krát sladší než sacharóza Použití (E957) žvýkačky bonbony Mirakulin z africké rostliny Synsepalum dulcificum sám je bez chuti, ale z kyselé dělá sladkou Stačí rozžvýkat jednu bobuli a příští hodinu, dvě můžete sladit octem nebo citrónovou šťávou. :-)

Sacharin (1878) 500 krát sladší než sacharóza Umělá sladidla Sacharin (1878) 500 krát sladší než sacharóza

Co je tedy na světě nejsladší?