Ekologické aspekty liniových staveb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Život na Zemi.
Abiotické podmínky života
Vodní ekosystémy a jejich struktura - stojaté vody
Obecná biologie.
Populace, společenstva
Základní ekologické pojmy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VZTAHY ORGANISMŮ.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Biotické faktory prostředí
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Charakteristika ekosystému
Krajina a krajinná sféra
Ekosféra a prostorové uspořádání krajinné sféry Země
Zkoumání a ochrana přírody
 soubor suchozemských a vodních ekosystémů.  V biosféře probíhá neustálý oběh látek, informací a energií.  Je to jednotný jev v celé biosféře.  Hnací.
Biosféra.
BIOTICKÉ FAKTORY 4.LEKCE.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BIOMY ZEMĚ VEGETAČNÍ PÁSY ZEMĚ
Registrační číslo projektu:
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Ekosystém.
Ochrana lesů a přírodního prostředí
Úvod do ekologie.
Ekosystém.
LES ŘASY.
Co žáci vědí o koloběhu látek
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Pedologie Nauka o půdách.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Přednáška č. 4 Pěstitelství, základy ekologie, pedologie a fenologie Země.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_06_B_20_Ekologie a životní prostředí Téma: Mineralogie Číslo.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
Vztah mezi atmosférou, vodou, horninovým prostředím a člověkem
ZÁKLADY EKOLOGIE Zlatý list 2017.
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Biosféra = živý obal Země
Společenstvo. Definice = soubor populací všech organismů v daném biotopu fytocenóza zoocenóza.
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Podmínky pro život na Zemi
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Transkript prezentace:

Ekologické aspekty liniových staveb

Úvod Tématické okruhy. Obecné základy ekologie a ochrany životního prostředí Obecné základy toxikologie Vlivy liniových staveb na složky životního prostředí Legislativní náležitosti ochrany životního prostředí

Ekologie a nauka o životním prostředí ekologie - studium vztahů mezi organismy a neživým prostředím nauka o životním prostředí - zkoumání přírody v okamžiku (nežádoucí) změny

Ekologie jako vědecká disciplína Objekty zkoumání - jedinec (autekologie) ekosystém (synekologie) krajina (krajinná ekologie) ostrovní ekologie invazní ekologie aplikovaná ekologie

Biotické a abiotické faktory prostředí Vlastnosti živého objektu výměna látková dráždivost dědičnost znaků vývoj Faktory prostředí biotické (působení organismů) abiotické (fyzikální a chemické vlivy)

Fyzikální faktory prostředí sluneční záření teplota světlo živiny tlak proudění

Chemické faktory prostředí voda kyslík salinita pH

Další vlivy Vlivy ostaních organismů čas biologické hodiny sezónní cykly denní cykly

Zdroje energie a látek v přírodě základní zdroj energie - Slunce (záření 400 - 700 nm)

Koloběh látek v přírodě biogeochemické cykly biogenní prvky (C, H, O, N, S, P) stopové prvky (I, Se,…)

Horninový cyklus eroze …sedimentace Horniny sedimentární metamorfované vyvřelé

Koloběh vody vznik hydrosféry - odplynění zemského nitra oceány - 97% ledovce, podzemní a povrchová vody, atmosféra,živé organismy - 3%

Cyklus uhlíku (CO2, uhličitany, biomasa, fosilní paliva) CO2 - fotosynthésa - rostlinná těla býložravci - masožravci - humus - CO2

Cyklus dusíku (N2, NH3, Nox) Nitrifikační mikroorganismy - přeměna vzdušného dusíku na rozpustné dusíkaté sloučeniny Metabolismus - močovina, exkrementy Denitrifikační mikroorganismy - přeměna vázaného dusíku na volný

Cyklus síry S - H2S (CH3SCH3) - SO2

Cyklus fosforu Omezené pohybu (nevyskytuje se v plynné formě) Přenos energie v buňkách (ATP - ADP - ATP)

Populace Nosná kapacita prostředí Faktory ovlivňující velikost populace porodnost (natalita) úmrtnost (mortalita) pohyb jedinců (migrace) Nosná kapacita prostředí určena dostupností živin a prostoru

Společenstva a ekosystémy Společenstvo - soubor populací na sebe vázaných druhů Ekosystém - společenstvo + faktory neživé přírody

Společenstvo diverzita - rozmanitost druhů dominantní druhy - hierarchické uspořádání důležitosti druhů ve společenstvu periodicita prostorové členění (ekotony)

Ekosystém Základní jednotka biosféry složená ze živých organismů a okolního abiotického prostředí. Organismy autotrofní - producenti heterotrofní - konzumenti rozkladači

Vývoj společenstev a ekosystémů sukcese primární sekundární klimax

Hlavní ekosystémy Země - biomy (terestrické - zonální ekosystémy) tundra tajga stepi listnatý les mírného pásma tvrdolisté křovinaté lesy pouště a polopouště tropické opadavé lesy a savany tropické deštné lesy

Stabilita ekosystémů významné vlastnosti rezistence pružnost