Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Eko.3.03 Cyklus kyslíku Vytvořeno:8.5.2013 Ověřeno: 10.5.2013 Třída:AE3

2 Biomy Biogeochemické cykly Kyslík Vzdělávací oblast:Environmentální vzdělávání Předmět:Ekologie Ročník:3. Autor:Ing. Hana Antošová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:seznam potřebných pomůcek Klíčová slova:biogeochemické cykly, tok látek, cyklus kyslíku Anotace: Materiál je určen pro studenty environmentálních předmětů, především ekologie, pro správné pochopení toku látek a energie v ekosystémech.

3 Tok látek – biogeochemické cykly mezi živou a neživou složkou biogeosféry dochází k neustálé výměně látek koloběh prvků, sloučenin látky pronikají z prostředí do rostlin a živočichů, po jejich uhynutí se navracejí zpět do prostředí do všech cyklů vstupuje v různé míře člověk produkcí antropogenních látek (hnojiva, pesticidy, umělé hmoty)

4 Cyklus kyslíku Kyslík představuje základní stavební prvek takových organických látek nezbytných pro život, jakými jsou DNA, ATP nebo glukóza (představuje asi 25 % hmoty všech atomů). Jde o velmi reaktivní prvek, jenž se uplatňuje při spalování organických sloučenin a následném uvolňování energie nezbytné pro životní pochody organismů.

5 Cyklus kyslíku Zásobárnou kyslíku na Zemi atmosféra, ale také hydrosféra, kde je velká část kyslíku rozpuštěna ve vodě. Zde se váže jako součást uhličitanového iontu ve formě CaCO 3 v hlubinných sedimentech. Většina kyslíku vstupuje do rostlin a živočichů při dýchání, jehož smyslem je štěpení (spalování) organických látek a uvolňování energie.

6 Cyklus kyslíku Zásoby kyslíku v atmosféře jsou neustále doplňovány fotosyntézou autotrofních organismů (primárních producentů), v níž kyslík zastává roli odpadního produktu při syntéze energeticky bohaté glukózy s využitím energie světelného záření. Fotosyntézou suchozemského rostlinstva je produkováno téměř 3 x 1011 tun O 2 denně. Značnou část atmosférických zásob kyslíku produkují oceány.

7 Cyklus kyslíku Z celkového objemu produkce kyslíku je drtivá většina spotřebována mikroorganismy na oxidaci odumřelé hmoty → (rozkladné procesy v detritovém potravním řetězci). Jen malá část je dlouhodobě inkorporována do živých těl jako stavební materiál nebo funkční komponenty.

8 Cyklus kyslíku Roční spotřeba kyslíku člověkem při spalování fosilních paliv, v průmyslu a dopravě se blíží spotřebě ostatního živého a neživého světa. Zdá se však, že tato spotřeba je v dostatečné míře kompenzována fotosyntézou zelených rostlin, takže úvahy o eventuálním trvalém snížení či dokonce vyčerpání kyslíku z atmosféry nejsou opodstatněné.

9 Použité zdroje http://etext.czu.cz/img/skripta/68/107_115- 1.pdf Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google