Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADY EKOLOGIE Zlatý list 2017.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADY EKOLOGIE Zlatý list 2017."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADY EKOLOGIE Zlatý list 2017

2 EKOLOGIE studuje vztahy mezi organismy a prostředím
jak se rostliny, živočichové a neživá příroda vzájemně ovlivňují věda o životním prostředí – zkoumá znečištění vod, ovzduší a půd

3 ZÁKLADNÍ POJMY Organismus – jedinec (reprezentuje určitý biologický druh u nějž něco zkoumáme) Populace – soubor všech jedinců jednoho druhu, kteří se společně vyskytují na nějakém vymezeném území Společenstvo (biocenóza) – soubor všech jedinců všech druhů vyskytujících se společně na určitém souvislém území (fytocenóza, zoocenóza)

4 ZÁKLADNÍ POJMY Ekosystém – soubor všech jedinců všech druhů (společenstvo) v kombinaci s neživou přírodou (abiotické faktory) Biosféra - globální ekosystém celé země, zahrnující ty části atmosféry, litosféry a hydrosféry, které jsou kolonizovány živými tvory.

5 ZÁKLADNÍ POJMY BIODIVERZITA = rozmanitost živého světa – často je chápána jako rozmanitost společenstva z hlediska počtu druhů, z nichž je společenstvo tvořeno Ekologie zkoumá, které faktory a procesy ovlivňují druhovou diverzitu. lokální, regionální a globální biodiverzita = (Vyjadřuje celkový počet druhů na zemi)

6 ZÁKLADNÍ POJMY Biokoridor je úsek krajiny, který umožňuje migraci organismů mezi jednotlivými biocentry. Biokoridory jsou v naprosté většině případů přírodní plochy: strouhy, meze, aleje, souvislé pásy křovin, živé ploty apod. Podobnou funkci má o umělý prvek - přechod pro zvěř přes dálnici. Biomasa je souhrn látek tvořících těla všech živých organismů, jak rostlin tak i živočichů. Tímto pojmem často označujeme rostlinnou biomasu využitelnou pro energetické účely.

7 ZÁKLADNÍ POJMY Dezertifikace je proces, kterým se přeměňuje území na pouštní, polopouštní nebo podobně vypadající na vodu chudou oblast. spásáním dobytkem a zvěří kácením zeleně v oblasti nadměrným odběrem vody pro závlahu zemědělské půdy Společným prvkem je přetěžování míry, do které se spodní vody, půda a zeleň dokáží obnovovat.

8 ZÁKLADNÍ POJMY Endemit, je organismus, který se vyskytuje jen na určitém daném území. V úvahu se bere pouze přirozený výskyt. Eutrofizace je proces obohacování vod o živiny, zejména dusík a fosfor. Rozlišujeme přirozenou eutrofizaci (jejímž hlavním zdrojem je výplach těchto živin z půdy a rozklad mrtvých organismů) a nepřirozenou, nadměrnou eutrofizaci způsobenou lidskou činností.

9 ZÁKLADNÍ POJMY Klimax Jedná se o společenstvo, které je stabilní a neměnné. Tento stav nastává u stanovišť, které byly osídleny druhy nejlépe adaptovanými na konkrétní místo. Kyselý déšť je typ srážek s pH nižším než 5,6. Normální déšť má pH mírně pod 6 — je mírně kyselý. Toto přirozené okyselení způsobuje oxid uhličitý, který tvoří s vodou slabou kyselinu uhličitou. Kyselý déšť je způsoben oxidy síry pocházejícími ze sopečné činnosti a spalování fosilních paliv, nebo také oxidy dusíku pocházejícími například z automobilů.

10 ZÁKLADNÍ POJMY Pesticidy jsou přípravky a prostředky, které jsou určené k tlumení a hubení rostlinných a živočišných škůdců, a k ochraně rostlin, skladových zásob, apod. Nejvíce se pesticidy uplatňují v zemědělství. Fungicidy: prostředky určené k ochraně před houbovými chorobami Herbicidy: pesticidy určené k hubení rostlin (plevelů) Insekticidy: přípravky určené k hubení hmyzu (dezinsekce) Molluskocidy: prostředky určené k hubení měkkýšů Rodenticidy: přípravky určené k hubení hlodavců (deratizace)

11 ZÁKLADNÍ POJMY Revitalizace = renaturalizace
Soubor opatření (činností) vedoucích k obnovení nebo k nápravě přirozených funkcí člověkem poškozených ekosystémů, společenstev, stanovišť, krajinných celků apod. Ozónová díra je označení pro oblast stratosféry s oslabenou vrstvou ozónu. Bioindikátor je organismus nebo chemikálie, užívaná k sledování čistoty životního prostředí nebo ekosystému. Invazní druh je druh na daném území nepůvodní, který se zde nekontrolovaně šíří, přičemž agresivně vytlačuje původní druhy, které mají podobnou funkci v přírodě, jako on. 

12 ZÁKLADNÍ POJMY TUŽ x Trvale udržitelný rozvoj je takovým způsobem ekonomického růstu, který uvádí v soulad hospodářský a společenský pokrok s plnohodnotným zachováním životního prostředí. Mezi hlavní cíle trvale udržitelného rozvoje patří zachování životního prostředí dalším generacím v co nejméně pozměněné podobě.

13 ZÁKLADNÍ POJMY Natura 2000 je soustava chráněných území, kterou společně vytváří členské státy Evropské unie. Je určena k ochraně biologické rozmanitosti a jednotlivá území jsou navrhována podle přesně stanovených kriterií. Natura 2000 se nesnaží chránit jednotlivé druhy, ale především ohrožené typy prostředí.

14 ZÁKLADNÍ POJMY ruderální vegetace = společenstvo rostlin a živočichů, které vzniklo na ruderálním (rumištním) podkladu. Jedná se tedy o přírodní společenstvo, jež vzniklo v podmínkách člověkem výrazně pozměněného prostředí. na rumištích, smetištích, železničních náspech, na okrajích cest a v příkopech podél nich apod. Pro tato místa je typická vysoká koncentrace živin (draslík, dusík). Např. merlík bílý, kopřiva dvoudomá, kuklík městský

15 Eroze je přirozený proces rozrušování a přenos částí na zemském povrchu (půda, horniny, skály, apod.). Příčinou eroze je mechanické působení pohybujících se okolních látek - především větru, proudící nebo vlnící se vody, ledu, sněhu, pohyblivých zvětralin a nezpevněných usazenin.


Stáhnout ppt "ZÁKLADY EKOLOGIE Zlatý list 2017."

Podobné prezentace


Reklamy Google