Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke."— Transkript prezentace:

1 22.

2

3 * biodiverzita

4

5

6 Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke stresu = zátěži nevhodné podmínky – organismus umírá

7

8

9

10

11

12

13

14 z řeckého slova oikos - prostředí, dům, domácnost a přípony logos - věda S pojmem ekologie se v historii biologických poprvé setkáváme v roce 1869, kdy německý filozof a biolog Ernst Haeckel tuto vědu definoval jako vědu o vztazích organismů k okolnímu světu.

15 22. hodina Biosféra – rozmanitost organismů  biosféra – všechny živé organismy a jejich prostředí  souhrn jedinců v daném čase a na daném území = populace  soubor populací na daném území = společenstvo  společenstvo je závislé na prostředí a tvoří s ním ekosystém  schopnost organismů přizpůsobit se určitým podmínkám prostředí = ekologická přizpůsobivost (valence)  podmínky prostředí – abiotické, např. sluneční záření, voda, vzduch, půda,… a biotické: vztahy s ostatními organismy  všechny podmínky prostředí musí být v rozmezí ekologické přizpůsobivosti  optimální podmínky – organismům se daří nejlépe  limitující podmínky (minimum, maximum) – působí organismu stres (zátěž) ), organismus neprospívá  podmínky za hranicí minima či maxima vedou ke smrti  biologická rovnováha – řízena na principu zpětné vazby – pozitivní a negativní

16


Stáhnout ppt "22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke."

Podobné prezentace


Reklamy Google