Úvod do problematiky OPŽP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SFŽP ČR Úpravy dětských hřišť a zahrad v přírodním stylu při MŠ
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Dobrý den Ing. Kateřina Nousková
Rozhodnutí o poskytnutí dotace
Projektový portál Ing. Čestmír Kantor EKOTOXA s.r.o.
OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Česká podnikatelská reprezentace při EU Jsou fondy a programy EU pro podnikatele? OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 3. prosince 2007 Praha.
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ IV. Regionální sympozium „Od programů k projektům“ 24. dubna Lázně Hodonín.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
OPŽP - PRIORITNÍ OSA 4 Petr Stejskal
OPŽP p rogramové období Operační program Životní prostředí  Usnesením vlády č. 867 ze dne 28. listopadu 2012 vymezen samostatný operační.
1.3 OMEZOVÁNÍ RIZIKA POVODNÍ
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
OPERAČNÍ PROGRAM Životní prostředí Pro období
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Valná hromada Svazku vodovodů a kanalizací Ivančice Svazek vodovodů a kanalizací Ivančice B.M. Kuldy 20, Ivančice IČ DIČ CZ
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
zelená linka: OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 – 2020 KONFERENCE POVODNĚ A HOSPODAŘENÍ S VODOU Financování.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Schválením žádosti projekt nekončí
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
Transkript prezentace:

Úvod do problematiky OPŽP Ing. Balek František

Přehled prioritních os OPŽP Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Udržitelné využívání zdrojů energie Zkvalitnění nakládání s odpady a odstranění starých ekologických zátěží Omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik Zlepšování stavu přírody a krajiny Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu

Prioritní osa 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní Oblast podpory 1.1 - Snížení znečištění vod Oblast podpory 1.2 - Zlepšení jakosti pitné vody Oblast podpory 1.3 - Omezování rizika povodní Podoblasti podpory 1.3.1. Zlepšení systému povodňové služby a preventivní protipovodňové ochrany 1.3.2. Eliminace povodňových průtoků systémem PBPPO

Povodňová služba a preventivní protipovodňová ochrana (1.3.1) Předpovědní a hlásné povodňové služby Varovné a výstražné systémy ochrany před povodněmi Digitální povodňové plány

Povodňová služba a preventivní protipovodňová ochrana (1.3.1) Podkladové analýzy, studie proveditelnosti pro následná PBPPO na vodním toku, jeho nivě i ploše povodí: Analýza stavu vodního toku, nivy a povodí Geodetické podklady a terénní průzkumy Identifikace vlastnických vztahů Návrhy opatření na vodních tocích a v ploše povodí Stanovení prioritních opatření Odhad nákladů

Povodňová služba a preventivní protipovodňová ochrana (1.3.1) Způsobilí žadatelé Systémy předpovědní a hlásné služby obce, města, svazky obcí, kraje, státní podniky, státní organizace, organizační složky státu, příspěvkové organizace - stát Studie proveditelnosti + ostatní nepodnikatelské subjekty vlastněné z více než 50% majetku obcemi či jinými veřejnoprávními subjekty

Povodňová služba a preventivní protipovodňová ochrana (1.3.1) Minimální způsobilé výdaje: 400 tis.Kč Výše dotace: až 90 % způsobilých výdajů Zbývající prostředky na oblast podpory 1.3 – 4,9 mld. Kč Alokace a ostatní informace – výzva

Realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření (1.3.2). Úprava koryt a niv s vlivem na PP ochranu prováděná přírodě blízkým způsobem, opatření pro přirozený rozliv povodní v nivách formou tzv. biotechnických opatření, v současně zastavěných územích obcí Výstavba poldrů nebo soustavy poldrů o celkovém objemu nad 50 000 m3 s revitalizací toků a niv v zátopě

Realizace přírodě blízkých protipovodňových opatření (1.3.2). Způsobilí žadatelé obce, města, svazky obcí, kraje, státní organizace, příspěvkové organizace a organizační složky obcí, měst a krajů, státní podniky a ostatní nepodnikatelské subjekty vlastněné z více než 50% majetku obcemi či jinými veřejnoprávními subjekty Způsobilé přímé výdaje: 1 mil. Kč. až 150 mil. Kč. Výše dotace: až 90 % způsobilých výdajů Alokace a ostatní informace – výzva

Prioritní osa 6 - Zlepšování stavu přírody 6.1. Implementace a péče o území soustavy Natura 2000 6.2. Podpora biodiverzity 6.3. Obnova krajinných struktur 6.4. Optimalizace vodního režimu krajiny 6.5. Podpora regenerace urbanizované krajiny 6.6. Prevence sesuvů a skalních řícení, monitorování geofaktorů a následků horn. činnosti a hodnocení neobnovit. přírod. zdrojů vč. zdrojů podzem. vod

Optimalizace vodního režimu (6.4.) Budování a obnova tůní a mokřadů, revitalizace vodních toků mimo zastavěná území Zvyšování retenční schopnosti krajiny, obnova přirozených odtokových poměrů a podpora přirozených rozlivů v nivních plochách Opatření ke zlepšení morfologie vodních složek krajiny obsažená v Plánech oblastí povodí

Optimalizace vodního režimu (6.4.) Opatření proti vodní a větrné erozi a k omezování negativních důsledků povrchového odtoku vody (založení nebo obnova mezí, zasakovacích pásů a průlehů, větrolamů apod.) Výstavba poldrů nebo soustavy poldrů o objemu do 50.000 m3 Zpracování studií proveditelnosti podélných revitalizací toků a niv

Optimalizace vodního režimu (6.4.) Způsobilý žadatel: všichni vyjma FO a PO podnikatelů, kteří nejsou správci toků Projekty obsažené v plánech oblasti povodí: správci vodních toků, svazky obcí a kraje, AOPK ČR a NP Výše dotace: - až 100 % u mokřadů, tůní a revitalizací vodních toků a říčních ramen - 70 % u malých vodních nádrží neobsažených v plánech povodí - 90 % ostatní opatření Udržitelnost projektu 10 let od ukončení realizace Alokace a ostatní informace – výzva Celkem zbývá1,9 mld. Kč

Doporučený postup při přípravě a řízení projektu Přípravná fáze Podání žádosti Realizace a řízení projektu

Přípravná fáze Počkat na výzvu Definovat problém Konzultace záměru na AOPK ČR, SFŽP Zpracování projektu včetně položkového rozpočtu Vyjádření dotčených orgánů (Kraj, ORP, Povodí…) Biologické zhodnocení připravovaného opatření Vyjádření vlastníků pozemků!!! (je možné realizovat v rámci projektu 1.3.1) Zajištění potřebných povolení - lhůty!!! (je možné realizovat v rámci projektu 1.3.1) Počkat na výzvu

Způsobilé výdaje OPŽP Definice všech způsobilých výdajů v ID Publicita (billboardy a pamětní desky) Příprava projektu do 5 % z CZPRV: - projektová dokumentace, zpracování žádosti o dotaci, VŘ Pozemky: - do 10 % CZPRV, na základě znaleckého posudku, nákup ne dříve než 18 měsíců před podáním žádosti Autorský/technický dozor do 3 % z CZPRV

Fáze podání žádosti Výzva Žádost Odevzdání žádosti = stop výdajů Vyplnění elektronické žádosti v IS BENE-FILL www.opzp.cz Elektronické prostředí pro žadatele a příjemce Vstup do Bene-fillu Identifikace žadatele Popis, cíle, harmonogram, přínosy projektu Financování, rozpočet Odevzdání žádosti = stop výdajů

Realizace a řízení projektu Akceptace žádosti => následně uznatelné další výdaje (VŘ) Posuzování a schválení žádosti => Rozhodnutí o poskytnutí dotace Další podklady => Smlouva o poskytnutí dotace => možnost proplácení faktur Fyzická realizace projektu a zajištění publicity Monitorovací zprávy Dodání účetních podkladů ke kontrole na SFŽP, fyzická dohlídka PM Závěrečné vyhodnocení akce Kontrola v době udržitelnosti

Informační zdroje www.opzp.cz/Dokumenty ke stažení/Pro žadatele a příjemce Implementační dokument (oblasti podpory, způsobilé výdaje) Příručka pro žadatele Závazné pokyny pro žadatele a příjemce (výběrová řízení) Směrnice MŽP č. 3/2011 o předkládání žádostí a poskytování podpory (seznam povinných příloh) Harmonogram výzev Hodnotící kritéria Náklady obvyklých opatření (přiměřenost rozpočtu) Dle poslední výzvy

Děkuji za pozornost Evropská unie Spolufinancováno z Prioritní osy 8 – Technická pomoc financovaná z Fondu soudržnosti