Stolování ve středověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život na vesnici v 18. století.
Advertisements

Německo září – 4. října.
Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové
6. ročník Pravěk.
Francouzské potravinářství
Použití luštěnin v kuchyni
Výrobní střediska v závodech společného stravování
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
PK 26.
Žáci VII.D se do této hry pustili. A jak? Pracovali dle této osnovy. 1.Sestavení jídelníčku 2.Soupiska potravin 3.Ceny potravin v obchodě 4.Příprava svátečního.
Kostelec nad Černými lesy
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rozvoj rodové společnosti v mladší době kamenné
Potraviny rostlinného původu
Radek Kněžínek 2. Ročník Gymnázium Třeboň, Na Sadech, 308
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Kuchyně + jídelna ve firmě Beng + Olufsen Kopřivnice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Mexická kuchyně.
BEZMASÉ POKRMY
Vánoční zvyky v Maďarsku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místem v našem nejbližším okolí,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
charakteristika kovového inventáře
CO JSOU PŘEDKRMY? Tak jak název napovídá, předkrmy jsou jídla podávaná
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Tomáš Maroušek Sexta Gymnázium, Třeboň, Na Sadech
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Pečení – rozdělení, způsoby
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Výživa novorozence a kojence
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KROUŽEK MALÝ KUCHTÍK (1. – 3. ročník).
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.8 Život na vesnici a ve městě Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_32_ČS TEMA: Život na vesnici v.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Brambory Brambor obecný Patří mezi okopaniny. Během růstu se mu kypří (okopává, proorává) půda, tím se také zbavuje plevele.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Specifika podávání stravy, úpravy stravy a kultura stolování v domově seniorů ve Forde. TEREZA SEDLMAYEROVÁ 3.A, DENISA PROCHÁZKOVÁ 2.O.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
70 let školních jídelen 1945 – 2015 RNDr. Jitka Krmíčková, 2015
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Složitá obsluha fondue
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dušení I. Ing. Petra Pechová, 2012.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

Stolování ve středověku Postupem času se různé pokrmy i chutě měnily. V dnešní době máme různé chutě ingrediencí, ale ve středověku tomu tak nebylo.

Jídelníček Většina jídel se vyráběla z obilí, luštěnin, masa a z mléka… Z těchto surovin se dělaly noky, placky a chléb. Maso se podávalo většinou na podzim a na zimu, protože se v těchto ročních období snáze uchovávalo.

Množství a kvalita stravy Dobré a kvalitní jídlo si mohly dovolit jen vysoce postavení lidé. U poddaných lidí se jídla měřila na množství, ne na kvalitu.

Hladomory Někdy se stalo,že byla velmi špatná úroda, a lidé byli nuceni jíst kočky, psy a mršiny koní. Při hladomoru lidé jedli i neobvyklá jídla.

Kuchyně 14.-16. století Nadále se připravovaly potraviny z obilnin a mléka. Přidalo se k nim také maso na různé způsoby. Masa se podávala s omáčkami a oblohou.

Hostinská strava Když jste se potřebovali najíst, mohli jste zajít do vesnických hostinců. Dostali jste tam menu s několika chody a polévku. Když byl ale půst, vařila se jen ryba s kaší.

Špitální strava Ve špitálech se podávaly kroupové, jáhlové a hrachové pokrmy. Ke kterým se přidávalo pivo a chléb.

Hodokvasy Se konaly při svátcích, různých slavnostech a masopustů. Ale když se sešla městská rada a soudm také se mohly uskutečnit takové hostiny.

Způsob přípravy pokrmů Jídlo se připravovalo v kuchyních. Většinou na roštu či na rožni.Ale už se také smažilo na pánvi, bohužel si to mohli dovolit jenom bohatí a vysoce postavení lidé, protože byla na to potřeba vzácných paliv (olejů).

Vybavení kuchyně Ve 14. století už byla kuchyně samostatnou místností, proto se tam už objevuje první pec. Kouř odvádí dymník z prostoru kuchyně. V kuchyni byl taky kamnovec, ve kterém byla pořád teplá voda.

Kuchyňské nádobí Kuchyně se začaly plnit různými kuchyňskými potřebami k různým účelům. První pánev s třemi nožkami a dlouhou tyčí, síto, cedník, naběračka, nože ,vidlice a další kuchyňské potřeby.

Kuchařské knihy První kuchařky byly tištěné. Byly velice nepřesné, protože tam nebyla uvedená míra potravin, a tak je až divné, že jejich pokrmy tak chutnaly.

Encyklopedie Středověk: H. Mandelová Projekt vypracovali: Ondřej Hytych Blanka Horáková Marie Veselá Radka Matýšková Zdroj: Encyklopedie Středověk: H. Mandelová http://programy.mb-net.cz/mb-pravek-novovek/JS.htm