Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Te.1.02 Historie výživy Vytvořeno:11.09.2013 Ověřeno: 17.09.2013 Třída: PE1

2 Historie výživy Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Technologie Ročník:1. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:pekárenská výroba, výživa, potrava rostlinného a živočišného původu Anotace: Materiál je určen žákům k seznámení s historií výživy od starověku až do minulého století.

3 Historie výživy Podstatnou složkou stravy v nejstarším období třetihor až po starověk byla potrava rostlinného původu, různé plody a semena. Tuto stravu příležitostně doplňovali drobnými živočichy - hmyz, měkkýši, ptačí vejce a mláďata i drobní savce.

4 Výživa v období starověku V období starověku se zdokonaluje zemědělství, pěstování obilnin, luštěnin (hrách, cizrna, různé boby) a okopanin (řepa, zelí). Chov hospodářských zvířat je rozšířen o chov prasat. Lovila se zvěř a ryby, drobné ptactvo. Střední a severní Evropa se vyznačovala nedostatkem ovoce, takže hlavním zdrojem vitamínu C byla zelenina. Pro stravování byl typický nedostatek hygieny a hlavně malé zásoby, takže ke konci zimy a na začátku jara a v dobách neúrody lidé často trpěli hladem.

5 Výživa od starověku ….. Pěstování obilovin, luštěnin (hrách), okopaniny (řepa, zelí) Chov hospodářských zvířat (prasata) Lovení zvěře, ryb a drobného ptactva Chléb, kaše, kyselé mléko, tvaroh, smetana, máslo, sádlo Brambory, káva, kakao, čokoláda, lihoviny, tabákové výrobky Zelná a bramborová polévka

6 Zpestření stravy Svátečními pokrmy byly buchty, koláče a ve skromném množství maso. Jako pamlsky sloužily ořechy, sušené ovoce a med. Kořenilo se málo. Větší množství masa se snědlo pouze o zabijačkách.

7 Výživa 20.století V osmdesátých letech byla snaha zvýšit spotřebu hovězího masa, na úkor masa vepřového. Pokračoval pokles spotřeby konzumního mléka, ale zvyšovala se spotřeba jogurtů a sýrů. Nerozvíjela se výroba polotovarů a hotových pokrmů, hlavně pro velkou investiční náročnost. Rostla spotřeba sladkostí a jiných lahůdek a značně také vzrostl konsum alkoholu, hlavně piva. Vysoce vzrostla spotřeba vajec.

8 Dnešní stravování: viz další sada

9 Kontrolní otázky 1.Popište stručně výživu od starověku po dnešek. 2.Jmenujte některé potraviny rostlinného a živočišného původu.

10 Správné odpovědi 1. Obiloviny, řepa, zelí, prasata, ryby, chleba, kyselé mléko, sádlo, brambory, lihoviny, tabák, hovězí maso, jogurty. 2.Luštěniny, obiloviny, mléko, máslo, cukr, čokoláda

11 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Peka%C5%99stv%C3%A D http://old.icm.uh.cz/soubor.py/FIL3061 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google