Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Použití luštěnin v kuchyni

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Použití luštěnin v kuchyni"— Transkript prezentace:

1 Použití luštěnin v kuchyni
Střední odborná škola Otrokovice Použití luštěnin v kuchyni Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /3 Autor Ing. Zuzana Hlaváčová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-PN/1-SL-2/9 Název DUM Použití luštěnin v kuchyni Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Potraviny a nápoje Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: použití luštěnin ve stravování, příklady pokrmů z luštěnin Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Luštěniny, pokrmy Datum

3 Použití luštěnin v kuchyni
Náplň výuky Použití luštěnin ve stravování Příklady názvů pokrmů z luštěnin Kontrolní úkol

4 Použití luštěnin ve stravování
Luštěniny jsou důležitou kuchyňskou surovinou, používají se na přípravu: polévek kaší samostatných pokrmů jako příloha k masu vegetariánských jídel

5 Příklady názvů pokrmů z luštěnin
Polévky: Hrachová Cizrnová s vepřovým masem Čočková polévka kyselá s brambory Mexická fazolová polévka Obr.: 1 Mexická fazolová polévka

6 Kaše: Hrachová kaše Cizrnová kaše – Hummus Fazolová kaše Mexiko
Čočková kaše se sázeným vejcem a párkem Obr.: 2 Hrachová kaše

7 Saláty: Bretaňský salát Čočkový salát
Salát z jehněčího s bílými fazolemi Ovocný salát s naklíčenými luštěninami Obr.: 3 Bretaňský salát

8 Samostatné pokrmy, přílohy k masu:
Mexický chilli noc carne z červených fazolí Čočka na kyselo Šoulet Fazole se zelím Obr.: 4 Fazole se zelím

9 Vegetariánská jídla z luštěnin:
Čočkové karbenátky Sójový guláš Tempeh na smetaně Šmakoun s luštěninami Obr.: 5 Sójové karbenátky

10 Kontrolní úkol: 1. Jaké další pokrmy bys připravil z luštěnin?

11 Seznam obrázků: Obr. 1: 1974andrea (Andrea), [vid ], dostupné z: C5GBRMXaIFhZ2ygtPNUacUefEAy7qISí Obr. 2: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 3: Ivana Přikrylová, [vid ], dostupné z: Obr. 4: Redakce, [vid ], dostupné z: vareni-crop.jpg Obr. 5: smi, [vid ], dostupné z: 5TO0wHMAtiC5IGrylwINGyFL8p04A2xlYvVvvQ

12 Seznam použité literatury:
[1] Kolaříková, Jana. Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou [2] J. Runštuk a kolektiv. Receptury teplých pokrmů, R – plus, Hradec Králové, 2001

13 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Použití luštěnin v kuchyni"

Podobné prezentace


Reklamy Google