Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Brambory Brambor obecný Patří mezi okopaniny. Během růstu se mu kypří (okopává, proorává) půda, tím se také zbavuje plevele.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Brambory Brambor obecný Patří mezi okopaniny. Během růstu se mu kypří (okopává, proorává) půda, tím se také zbavuje plevele."— Transkript prezentace:

1

2 Brambory

3 Brambor obecný Patří mezi okopaniny. Během růstu se mu kypří (okopává, proorává) půda, tím se také zbavuje plevele.

4 Původ Brambory u nás nerostly pořád. Objevil je Kryštof Kolumbus v Americe. Na velikých plachetnicích byly dovezeny do Evropy. Zprvu lidé často jedli plody, které jsou jedovaté a někdy se lidé i otrávili. V dobách neúrody obilí a hladomoru brambory zachránily mnoho lidí před smrtí. Bramborám se daří i v našich horách, kde je kamenitá půda. Brambory a zelí bylo jídlo chudých lidí. Dnes brambory patří mezi zdravé potraviny.

5 Rostlina Základní části rostliny: Květ a plody Nať (stonek) Hlízy Kořeny Jíme hlízy. Plody vypadají jako malá zelená rajčátka - jdou jedovaté!

6 Pole - sázení

7 Pole - proorávání Brambory se musí proorat (okopat), aby se zbavily plevelů.

8 Pole – růst brambor

9 Pole – brambory kvetou

10 Plody brambor jsou jedovaté!

11 Škůdce brambor mandelinka bramborová

12 Vyorané brambory po ruční sběr

13 Usychá nať, sklízíme hlízy.

14 Z lilku bramboru jíme hlízy hlízy kořeny

15 Pokrmy z brambor

16 Zdroje Prvouka : Didaktický soubor pro 1. – 3. ročník 1. vydání. Olomouc: Media DIDA s.r. o.,2010. ISBN 80-87055 (vysypané brambory, sazenice na ruce, rádky rostoucích brambor, mandelinka brouci, chipsy, brambory- příloha) Prvouka : Didaktický soubor pro 1. – 3. ročník 1. vydání. Olomouc: Media DIDA s.r. o.,2010. ISBN 80-87055 Foto autorky: bramborová polévka, bramborová kaše) BAUER, Scot. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Potato_plant.jpg (sazenice bramboru)http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Potato_plant.jpg HART, Edward H.. Wikimedia Commons [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kolumbus-Santa- Maria.jpg (plachetnice)http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kolumbus-Santa- Maria.jpg SHOW, Forbes. Wikimedia Commons [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Planting_Potatoes.jpg (sázení)http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Planting_Potatoes.jpg NIGHTTHREE. Wikimedia Commons [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tractors_in_Potato_Field.jpg (proorávání brambor) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tractors_in_Potato_Field.jpg RANVEIG. Wikimedia Commons [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: RASBAK. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aardappel_bloeiend_Fresco.jpg (kvetoucí brambor) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aardappel_bloeiend_Fresco.jpg RASBAK, Uploader. Wikimedia Commons [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://be.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Aardappel_bessen_Fresco (plody brambor) http://be.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Aardappel_bessen_Fresco http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_beetle_larvae.jpg (mandelinka bramborová –larvy) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Potato_beetle_larvae.jpg THESUPERMAT. Wikimedia Commons [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:R%C3%A9colte_pommes_de_terre_en_Bretagne.JPG (kombajn při sklizni brambor) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:R%C3%A9colte_pommes_de_terre_en_Bretagne.JPG RASBAK. Wikimedia Commons [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aardappelknollen_Fresco_(Solanum_tuberosum_%27Fresco (vyorané brambory) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aardappelknollen_Fresco_(Solanum_tuberosum_%27Fresco BAUER, Scott. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit. 28.9.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/PreparedPotatoes.jpg (pokrmy z brambor) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/46/PreparedPotatoes.jpg BORIS23. Wikipedie otevřená encyklopedie [online]. [cit. 28. 9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kartoffelpuffer.jpg (bramboráky)http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kartoffelpuffer.jpg


Stáhnout ppt "Brambory Brambor obecný Patří mezi okopaniny. Během růstu se mu kypří (okopává, proorává) půda, tím se také zbavuje plevele."

Podobné prezentace


Reklamy Google