Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

70 let školních jídelen 1945 – 2015 RNDr. Jitka Krmíčková, 2015

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "70 let školních jídelen 1945 – 2015 RNDr. Jitka Krmíčková, 2015"— Transkript prezentace:

1 70 let školních jídelen 1945 – 2015 RNDr. Jitka Krmíčková, 2015
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 • tel.:

2 70 let školních jídelen Zařízení školního stravování – Matiční dům, Rybí trh 7-8, Opava Matiční dům v 19. století sloužil nejdříve jako zájezdní hostinec, později jako restaurace. Provoz školní jídelny v objektu Matičního domu byl zahájen v roce 1951.

3 Almanach ke školnímu stravování
Autor: Bc. Jana Bradová Kmotři: MUDr. Kateřina Cajthamlová Mgr. Daniel Štěpán V prezentaci je využíván materiál z Almanachu ke školnímu stravování

4 40-tá léta

5 50-tá léta Pracovnice kuchyně v 50. letech Střední odborná škola veterinární, Hradec Králové, Pražská 68 „Doby, kdy polévka byla ještě grunt“

6 Kolektiv pracovnic školní jídelny Nové Město na Moravě: 1968
60-tá léta Kolektiv pracovnic školní jídelny Nové Město na Moravě: 1968 Tehdy to nebyla jídelna v pravém smyslu slova, ale nouzový stravovací prostor, nacházející se dole v chodbě školy – nynější dílny a šatna žáků. Zde se nejen připravovaly obědy, ale i stravovali žáci. Vařilo se zhruba pro 300 strávníků. Strava byla připravovaná ve ztížených pracovních podmínkách. Chyběly nejen prostory, ale i vybavení školní kuchyně a jídelny. Ze sklepa se ručně nosil otop v koších - nebyl výtah do kuchyně. Sporák (uhelný) byl jediným zdrojem energie! Velmi obtížné bylo také zásobování potravinami, masem, ovocem. Mléko i zelenina se podávalo z ulice přímo do okna kuchyně. V dalším okně byl suchý sklad potravin; zboží se skládalo přímo oknem do skladu z aut. Dvakrát i třikrát týdně dovážely kuchařky asi 100 – 150 kg masa na dvoukolovém vozíku přímo z obchodu na náměstí.

7 70-tá léta

8

9 90-tá léta Gymnázium Dobruška, Pulická 779 „Výdej obědů – činnost, která energetickým výdejem nahradí hodinu bodyformingu.“ Vařívalo se až 750 obědů, což bylo na tak malou a ne moc dobře vybavenou jídelnu poměrně velké sousto. Kuchyň byla ve své době standardně vybavena - 2 kotle, pánev na smažení, vydávací stolička, sporák a myčka na nádobí, lednice byly na tak velký provoz pouze dvě. Mrazící zařízení nebylo vůbec žádné. Dnes si neumím vůbec představit, kam bychom dali všechno zboží.

10 po roce 2000 Zrušením okresů v roce 2003 zanikla i výchovná střediska školního stravování na okresní i krajské úrovni. Funkce krajských metodiků školního stravování zůstala v krajích zachována, ovšem ne ve všech a ne v plném úvazku. Co můžeme do tohoto sedmdesáti lety prověřeného systému přinést v dnešní době? Určitě nepotřebuje žádnou revoluci. Je třeba jej dále po krůčcích zlepšovat a přizpůsobovat požadavkům moderní doby.

11 ZŠ a MŠ Jimramov Pečínková Marie, vedoucí stravování Jimramov

12

13 Školní jídelna Hodonín, Lipová alej 21

14 Současné školní stravování
Škola je instituce, jejímž posláním je učit, co je „správné a žádoucí“. Je zodpovědná za formování správných zdravotních návyků a zdraví prospěšného životního stylu mladé generace. Tento proces probíhá především v dětství a v dospívání a předurčuje zdravotní rizika v dospělosti. SPŠ stavební Plzeň, Chodské nám. 2

15 Spotřební koš Školní stravování v ČR se řídí výživovými normami
Spotřební koš je jednotná norma, která určuje zastoupení základních potravin ve školním jídelníčku.

16 Dietní školní stravování
Novela vyhlášky o školním stravování, která vstoupila v platnost 1.února 2015, upravuje pravidla pro školní stravování a umožňuje provozovatelům školních stravovacích zařízení rozhodnout, zda budou poskytovat dietní školní stravování strávníkům, u kterých posoudil odborný lékař, že jejich zdravotní stav vyžaduje omezení podle dietního režimu. Systémová a metodická podpora: Metodické doporučení k provádění některých činností souvisejících s realizací dietního stravování v zařízeních školního stravování

17 Standard kvality školního stravování
sjednocuje a kompletuje indikátory, podle kterých se hodnotí kvalita poskytovaných služeb; krok k systémovému ozdravění školního stravování.

18 Personální standard Zjištění a analýzy České školní inspekce potvrdily, že na úrovni krajů dochází také k rozdílům v průměrném platu na jednoho zaměstnance zařízení školního stravování. ČŠI doporučila stanovit personální standard pro zajištění stability pracovních sil.

19 Děkuji za pozornost Základní škola a Mateřská škola Meziboří, p. o. J. A. Komenského 340


Stáhnout ppt "70 let školních jídelen 1945 – 2015 RNDr. Jitka Krmíčková, 2015"

Podobné prezentace


Reklamy Google