Pojďme dělat obchod společně!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Dotační příležitosti pro podnikatele v roce 2013
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Financování projektů municipalit v Programovacím období
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
ČSOB a dotace pro podnikatele
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
ENVIROS - Company presentation
Specifika závěrečných výzev a projektů v nejisté části alokace Červenec 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Aspe® systém pro řízení stavebně investičních projektů.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Česká spořitelna Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek Vsetín
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Schválením žádosti projekt nekončí
Ekonomika malých a středních podniků
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
odbor politiky bydlení
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Pojďme dělat obchod společně!

Schéma průběhu čerpání finančních prostředků

Proces přípravy a čerpání - I.část

Proces přípravy a čerpání – II. část

Nejčastější chyby – přípravná fáze Špatná volba programu/opatření na počátku – vhodná konzultace s vyhlašovatelem či specializovanou agenturou, Nedodání veškerých požadovaných příloh k žádosti, Chyby v rozpočtu, částkách – nesoulad studie proveditelnosti a žádosti, Podcenění časové náročnosti projektu – projekty se tak prodlužují, Podcenění nákladů projektu – potřeba počítat s menší rezervou či vycházet z konkrétních nabídek dodavatelů, Nerespektování výběrových kriterií programu/opatření – získání malého počtu bodů v rámci hodnocení, Nedodržení min. či max. částky podpory, Nerespektování uznatelných nákladů v rámci programu/opatření, Podcenění znalosti a dodržování detailních „pokynů pro žadatele“. Chyby v přípravné fázi vedou často k vyřazení žádosti o podporu či snižují šance na úspěch !!!

Nejčastější chyby – realizační fáze Špatná realizace výběrových řízení na dodavatele, Nedostatečné finanční zajištění projektu – nutno počítat s rezervou a financováním uznatelných i neuznatelných nákladů, Nedodržení harmonogramu či obsahu projektu, Nenaplnění závazných monitorovacích ukazatelů (výběrových kriterií), Nedostatečná administrativní evidence projektu, Nedostatečná průběžná kontrola projektu, Nerespektování celkových zásad programu/opatření, Chyby v realizační fázi vedou k vážným problémům či dokonce ke snížení či nevyplacení podpory !!!

Financování projektů s podporou fondů EU ZÁVAZNÝ ÚVĚROVÝ PŘÍSLIB - pro fázi schvalování žádosti Specifikuje: maximální částku a nejzazší termín splatnosti Podmiňuje získání úvěru: prokázáním schválení příslušné výše dotace z fondů EU a schválením projektu doložením požadovaného podílu vlastních zdrojů klienta ÚVĚR NA PŘEDFINACOVÁNÍ DOTACE A SPOLUFINANCOVÁNÍ PROJEKTU - pro fázi realizace projektu

Parametry úvěru na financování projektu s podporou z fondů EU Účelový úvěr kontokorentního charakteru Specifika: stanoven maximální úvěrový limit a maximální kumulované čerpání Umožňuje: opakované čerpání a splácení úvěru v návaznosti na jednotlivé etapy projektu průběžné splácení úvěru z dotací – mimořádné splátky bez sankcí Typ: krátkodobý, střednědobý nebo dlouhodobý účelový úvěr Úroková sazba: v období čerpání pohyblivá od PRIBOR po splacení dotace lze i fixní sazba, resp. pohyblivá vázaná na PRIBOR s menší marží Zajištění: standardními zajišťovacími instrumenty

Účelový úvěr kontokorentního charakteru Čerpání: Jednorázově nebo postupně na základě faktur v souladu s projektem Účelové – přímé platby na účty dodavatelů, prodávajícím Splácení: dle dohodnutého splátkového kalendáře mezi bankou a klientem z dotací EU – forma mimořádné splátky bez sankcí z vlastních zdrojů klienta případně možná restrukturalizace při nepřiznání dotace na účet klienta v plné výši Podíl vlastních zdrojů, výše úvěru:

Schéma financování projektu

Rizika financování dotovaných projektů Zadání zakázek bez výběrového řízení Chyby ve výběrovém řízení Nedodržení termínu dokončení projektu Nedostatečná znalost podmínek poskytnutí dotace a nedostatečná publicita Nenaplnění nebo pouze částečné naplnění závazného ukazatele Odchýlení se od schváleného projektu bez souhlasu poskytovatele dotace Nedostatečná komunikace s poskytovatelem dotace

Jak nejlépe využít dotační příležitosti? Připravit si střednědobý rozvojový plán podniku spíše optimistický na 3 roky, Prověřit dotační možnosti pro investice, Prověřit finanční možnosti, Kvalitně připravit a podat žádost o dotaci, Vyčkat na rozhodnutí poskytovatele, zda dotace ano/ne, Realizace projektu dle pravidel programu Zohlednit možnost etapového čerpání dotace, případné změny ve schváleném projektu včas …

Dotační příležitosti 2013 a 2014+ OPPI – Inovace ??? Určeno podnikům, které na základě vlastní výzkumné a vývojové činnosti či prostřednictvím transferu technologie uvádí inovované produkty do výroby a na trh nebo zavádějí inovovaný výrobní proces. OPŽP – Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Rekonstrukce spalovacích zdrojů s instalovaným výkonem větším než 5 MW, rekonstrukce nespalovacích zdrojů, záměna technologií a technická opatření na zdrojích vedoucích k odstranění či snížení emisí VOC, technická opatření na zdrojích vedoucích k odstranění či snížení emisí NH3 Zelená úsporám Kontinuální příjem žádostí o investiční pobídku pro projekty nad 50 mil.Kč

Nabídka služeb EU Centra ČSOB Fáze I: BEZPLATNÝ ASISTENČNÍ SERVIS analýza záměru, zjištění dotačních možností a detailních podmínek, odborné doporučení či nedoporučení k podání žádosti o dotaci, monitoring programů pro projekty Fáze II: PŘÍPRAVA PROJEKTŮ, ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O DOTACE, PŘÍPRAVA FINANCOVÁNÍ PROJEKTŮ odborné zpracování kompletní žádosti včetně nezbytných příloh (záměr, studie proveditelnosti, Cost - Benefit Analýza, finanční výkazy, soulady projektu s rozvojovými strategiemi a další dle podmínek programu) Fáze III: PORADENSKÝ SERVIS V PRŮBĚHU REALIZACE PROJEKTU A ČERPÁNÍ DOTACE odborná pomoc při komunikaci s poskytovateli dotace, zpracování výběrových řízení, odborné ekonomické, finanční, účetní a daňové poradenství, tvorba průběžných a závěrečných zpráv, žádostí o proplacení dotace

Děkuji za pozornost ČSOB EU Centrum Radlická 333/150 150 57 Praha 5 Lucie Zemanová 724 635 970; luczemanova@csob.cz