Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hra riskuj pro opakování znalostí.
Advertisements

PLOŠTĚNCI Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_311.
FARNÍ CHARITA Karlovy Vary
Dobrý den, vítám vás u po ř adu Vodní sv ě t. Jelikož m ů j partner na uvád ě ní po ř adu ješt ě zatím nedorazil budu si muset poradit sama, pokud nep.
BLANOKŘÍDLÝ Hmyz Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_334.
Úvod Tuning obrázky LOGAN AT Č lánek o tuningu BMW O Motorech Co pat ř í k tuningu Odkazy.
Pica pica Straka obecná.
Život v extrému Vypracoval: Jakub Ševčík
Stupeň ohrožení: ohrožený Počet: méně než 1000 kusů
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
(principy funkce a oblasti vyu ž ívání tabulkových procesor ů, struktura tabulky, vzorce a funkce obecn ě, adresace bun ě k - relativní a absolutní editace.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
Fyzikální aspekt vody.
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
ˇ (H2O).  Voda je velmi č astým nám ě tem v um ě ní. Vyskytuje se tém ěř ve všech um ě leckých sférách….a ť u ž se jedná o fotografii, obrazy, hudbu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Blechy Michala Doskočilová.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
P ř íru č ka TRP Ě LIVOSTI Hudba: Songbird – Barbara Streisand.
Vnější cizopasníci člověka.
Vlčí hierarchie a chování
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_214_POČÍTÁNÍ_GEOMETRICKÝCH_TĚLES Téma:
Ostrorep - Hrotnatci Vypracoval: Antonín Kučera
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
 Co je strategie? Dlouhodobý plán č inností zam ěř ený na dosa ž ení cíle Z ř eckého „strategos“ – generál - vedení  Rozdíl mezi strategií a taktikou?
RYBAŘENÍ Vypracoval: Jaroslav Sýkora Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparDatum vypracování:
Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní Rok: 2013/2014 Škola: VOŠ a SPŠE, Božetěchova 3, Olomouc Vytvořil: Petr Česnek.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
DVOUKŘÍDLÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_201_PŘÍPRAVA_NA_NÁSOBENÍ Téma: PŘÍPRAVA.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VÁŽKY Chrystyna Syňuková 2.B.
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Andulka vlnkovaná.
Živočichové ve volné přírodě - ptáci
Ž IVO Č ICHOVÉ Miroslava Štip č áková 1. ro č ník, 2. semestr
Richard Gall Vyučující:Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L.
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
Vypracoval: Jan Žaroský Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Atmosféra.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_15_Hygiena Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Vypracoval: Michal Horejš Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Létající ryby Vypracoval: Michal Brzobohatý
Název projektu: Moderní škola
Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
Štíři Vypracoval: Petr Štancl Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Million Leaders Mandate Příručka první
Bolest Vypracoval: Jan Horák
SMRT Vypracoval: Michael Brablec Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Leváctví Jan Machovský Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Základní škola, Hradec Králové
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_129_Hmyz - brouci
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Vnější cizopasníci člověka.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
BLECHY.
PLOŠTICE.
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Transkript prezentace:

Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 12.12. 2014

Blecha obecná je v Evropě nejčastější cizopasník člověka z řádu blech. Žije i na domácích zvířatech a na divoce žijících šelmách. Ve vztahu k člověku představuje blecha obecná přímého cizopasníka a přenašeče nemocí.

Stavba těla: Tělo blech je složené z hlavy, hrudi a zadečku. Dospělé blechy mají jednoduché oči a tělo vejčité, bočně zploštěné. Tělní obal je sklerotizovaný (ztvrdlý), porostlý na zad směřujícími štětinami. Larva je beznohá. Má pevnou tělovou schránku, porostlou štětinami, které reagují na dotek. Tato schránka se skládá z hlavy, třech hrudních a deseti zadečkových částí(segmentů). 

Ontogeneze: Po oplození klade samička blechy asi 400 vajíček po 4-8 kusech po mnoha etapách. Z vajíčka se líhne po 4-12 dnech bílá beznohá slepá larva porostlá štětinami. Larvy se 3x svlékají a k vývoji potřebují teploty mezi 18-27C a 70-90% relativní vlhkosti. Nejkratší pozorovací doba vývoje od vajíčka u blech, žijících společně, byla 7 dní. Obvykle je však třeba počítat s dobou vývoje 4-6 týdnů.

Výskyt: Blecha obecná není původním cizopasníkem člověka. Předpokládá se, že se jím stala po ochočení psa člověkem. Tuto hypotézu podporuje hojný výskyt této blechy na psovitých šelmách. Blecha obecná je rozšířena kosmopolitně(po celé zeměkouli), kromě některých oblastí tropických pralesů. V Čechách je rozšířena rovnoměrně po celém území. Zvířata, která jsou blechami napadená jich mohou mít na sobě až tisíce. Přestože se živí výhradně krví mohou být několik týdnů bez potravy mimo tělo hostitele.

Zdroje: http://referaty-seminarky.cz/blecha-obecna-pulex-irritans/ http://www.skudci.com/blecha-blechy http://www.desinsekta.cz/cs/atlas-kdc/atlas-kdc/30- blecha-obecna