Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Štíři Vypracoval: Petr Štancl Obor: Technické lyceum Třída: 1L

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Štíři Vypracoval: Petr Štancl Obor: Technické lyceum Třída: 1L"— Transkript prezentace:

1 Štíři Vypracoval: Petr Štancl Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Předmět: Biologie Školní rok: 2016/17 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

2 Vědecká klasifikace Říše: živočichové Kmen: členovci
Podkmen: klepítkatci Třída: pavoukovci Řád: štíři

3 Štíři Štíři (Scorpionida) jsou řád pavoukovců, vyznačují se velkými, klepetovitými makadly a zúženým prodlouženým zadečkem s jedovým ostnem. Štír přežije radioaktivitu, která by člověka zabila. Vydrží nejíst rok a zadržovat dech tři dny Přežije vysoké teploty i zmrazení

4 Evoluce Štíři byli svědkem počátku i konce dinosaurů, na Zemi se však vyskytovali ještě mnohem dříve. Moderní suchozemští štíři se objevili v prvohorách asi před 300 milióny lety. Jejich vodní předchůdci však žili již před více než 400 milióny lety.

5 Biologie Štíři loví po setmění. Kořist často registrují dotykem Loví většinou jiné členovce. Při páření nejdříve dochází k rituálnímu tanci a následně, pokud sameček samičce vyhovuje, sameček vypustí spermie na zem a samičku na buňky natlačí - tím dojde k oplození samičky. Samice rodí živá mláďata, která nosí na hřbetě. Největší štíři mohou dorůstat délky až 23 cm.

6 Štíři v Česku Jediný původní druh, který žil a možná ještě žije v Česku, je štír kýlnatý. Vyskytoval se u Slapské přehrady, ale od roku 1988 nebyl nalezen ani jeden exemplář Jednalo se o početnou populaci, jejíž existence byla oficiálně prokázána roku 1959, ale byla známa již v dřívějších letech. Původ slapských štírů je stále otázkou.

7 Děkuji za pozornost

8 Zdroje


Stáhnout ppt "Štíři Vypracoval: Petr Štancl Obor: Technické lyceum Třída: 1L"

Podobné prezentace


Reklamy Google