Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod"— Transkript prezentace:

1 Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod Autor Hana Krejčová Datum Název VY_52_INOVACE_31_živočichové Ročník 3. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Materiál slouží jako opora výkladu.
Shrnuje základní informace o živočiších. Pracovní list v závěru slouží k zopakování učiva. Přechod mezi jednotlivými snímky se děje kliknutím.

3 Živočichové 1) Dýchání 2) Přijímání vody a potravy
Zopakujme si společné znaky všech živých organizmů: 1) Dýchání 2) Přijímání vody a potravy 3) Vylučování odpadních látek 4) Rozmnožování 5) Růst a vývoj rostliny živočichové

4 Stavba těla Živočichové, kteří mají kostru, jejímž základem je páteř složená z obratlů jsou obratlovci - savci ptáci plazi ryby obojživelníci Živočichové, kteří nemají kostru, jsou bezobratlí - hmyz.

5 Dýchání živočichů Všichni živočichové při dýchání spotřebovávají kyslík a vylučují oxid uhličitý. Savci, ptáci, plazi a dospělí obojživelníci dýchají plícemi. Ryby a pulci obojživelníků dýchají žábrami. Hmyz dýchá vzdušnicemi.

6 Přijímání vody a potravy
Podle toho, čím se živočich živí, rozdělujeme je do skupin: 1) Býložravci – živí se rostlinnou potravou (např. koza, srna, mandelinka) 2) Masožravci- loví si kořist a živí se jejím masem (např. štika, káně, liška) 3) Hmyzožravci – živí se hmyzem (např. krtek, vlaštovka, žába) 4) Všežravci – živí se rostlinnou i živočišnou potravou (např. prase, kachna, myš)

7 Vylučování odpadních látek
1) Oxid uhličitý (vylučují při dýchání) 2) Trus (nestrávené zbytky potravy ) 3) Moč (tekutý odpad) 4) Pot

8 Rozmnožování K rozmnožování živočichů je vždy potřeba samec a samice. Nový jedinec vzniká po oplodnění samičí buňky buňkou samčí. U některých živočichů se mládě vyvíjí v těle samice (např. savci ). Jiná mláďata se vyvíjejí mimo (rozmnožování vajíčky, jikrami).

9 Růst a vývoj Růst a vývoj mláďat je závislý na druhu živočicha. Některá mláďata se po narození podobají svým rodičům (např. hadi, většina savců), jiná jsou naprosto odlišná (např. ptáčata, pulci). Mláďata některých živočichů jsou naprosto závislá na matce (rodičích) – např. savci, krmivá ptáčata, jiná se po narození musí postarat sama o sebe – hmyz, ryby. Vývoj do stadia dospělosti je také závislý na druhu živočicha.

10 Pro zopakování doplň věty:
Obratlovci jsou živočichové, kteří mají Patří sem Hmyz jsou živočichové Všichni živočichové dýchají K dýchání kyslíku používají ryby a pulci obojživelníků Živočichové, kteří se živí rostlinnou potravou jsou Ti, kdo si loví kořist a jedí její maso jsou Prase je Mláďata savců jsou po narození zcela odkázána na matku, protože se živí Aby se z vajíček ptáků vylíhla mláďata, musí je rodiče Ptáčata, kterým rodiče nosí potravu se nazývají

11 A nyní si proveď kontrolu:
Obratlovci jsou živočichové, kteří mají kostru. Patří sem savci, ptáci, plazi, obojživelníci a ryby. Hmyz jsou živočichové bezobratlí. Všichni živočichové dýchají kyslík. K dýchání kyslíku používají ryby a pulci obojživelníků žábry. Živočichové, kteří se živí rostlinnou potravou jsou býložravci. Ti, kdo si loví kořist a jedí její maso jsou masožravci. Prase je všežravec. Mláďata savců jsou po narození zcela odkázána na matku, protože se živí mateřským mlékem. Aby se z vajíček ptáků vylíhla mláďata, musí je rodiče zahřívat. Ptáčata, kterým rodiče nosí potravu se nazývají krmivá.

12 použité zdroje: AUTOR NEUVEDEN. manek. webpark. cz/norge/nor. [online]
použité zdroje: AUTOR NEUVEDEN. manek.webpark.cz/norge/nor... [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vlastní zdroj galerie Microsof Office


Stáhnout ppt "Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod"

Podobné prezentace


Reklamy Google