Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr"— Transkript prezentace:

1 Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr
Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

2 Tučňák patagonský je po tučňáku císařském druhým největším tučňákem a zároveň představují jediné dva zástupce rodu Aptenodytes. Kromě jejich pestrého zbarvení jsou specifičtí i tím, že snášejí vždy jen jedno velké vejce a vychovávají tak jediné mládě.

3 Popis Jejich záda jsou modravě šedá a prsa žlutavá nebo bílá. Na krku mají zlatožluté skvrny, které slouží v námluvách k upoutání samic. Po stranách jinak černého zobáku mají purpurové nebo fialové skvrny, které se táhnou téměř celou spodní částí. Mláďata jsou čokoládově hnědá a od dospělých se v definitivním šatu stále liší bledostí skvrn nebo peřím do černa. Dosahují výšky cm a samci jsou větší než samice. Jejich hmotnost se liší v závlislosti na ročním období. Pokud nehladoví, mohou dosáhnout váhy kg. Obvyklá váha je u samice 11,5 až 12,8 kg a u samce 14,1 až 16 kg.

4 Potrava Během léta se živí převážně rybami. V zimě pak vyhledávají výhradně krakatice, především krakatici Kondakovu, jenž má výživnější hodnoty. Jiní se živí až z 90% olihněmi . Z toho vyplývá, že se potrava tučňáků patagonských liší dostupností nebo potřebou. Kořist mívá rozměry 2 až 18 cm.

5 Rozmnožování Tučňák patagonský si na rozdíl od ostatních druhů nestaví hnízda. Hnízdí v období antarktického léta (tzn. od našeho listopadu do dubna). Při námluvách lákají samci samici troubením se zdviženu hlavou. Pokud ta má zájem, následuje ho, zatímco samec kývá hlavou ze strany na stranu. Na výchově mláděte se účastní oba rodiče. Ihned poté, co snese samice vejce, samec si je překutálí na nohy, které jej izolují od chladné země, a překryje jej kožním záhybem, který nemá v místě kontaktu s vejcem peří, aby dodával potřebné teplo. V sezení na vejci se oba rodiče střídají zhruba v pětidenních intervalech. Mládě se líhne po 52 až 55 dnech.

6 Zajímavosti V ČR tohoto tučňáka nechová žádná ZOO, v Evropě je v pouhých 15ti (nejblíže ve Vídni, Berlíně nebo Mnichově) Za potravou se potápí do hloubky více než 100 m, rekordní zaznamenaný ponor byl 343 m a nejdelší ponor 552 sekund Většinou plave rychlostí okolo 10 km/h, ale je schopen plavat i téměř 30 km/h, na zemi se pohybuje střídavě kolébavou chůzí a sáňkováním po břiše (odráží se nohama)

7 Zdroje :

8 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Tučňák patagonský Vypracoval: Martin Půr"

Podobné prezentace


Reklamy Google