Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tučňák brýlový Tučňáci

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tučňák brýlový Tučňáci"— Transkript prezentace:

1 Tučňák brýlový Tučňáci Jsou to velcí až středně velcí nelétaví ptáci, dobře přizpůsobení lovu ve vodě. První tučňáci se objevili zhruba před 70 milióny let na kontinentu Gondwana, který v té době ležel více na jihu v chladnějších zeměpisných šířkách. Postupně se rozšířili po celé jižní polokouli až do oblasti teplých vod u rovníku. Tučňák galapážský Tučňák Humboldtův

2 Tučňáci jsou dokonalí plavci, dosahující pod vodou rychlosti až přes 10 km/hod, což je více než u světových rekordmanů v plavání. Při potápění se běžně potápějí do hloubek 10–20 metrů (rekordní hloubka ponoru byla zaznamenána u tučňáka císařského – 265 metrů) a vydrží v nich kolem 4–9 minut.

3 Tučňák skalní Jsou to poměrně malí tučňáci, měří asi 55 cm a váží okolo 2,5 kg. Shora mají barvu modro černou, zespodu bílou. Po stranách čela mají zlatavou chocholku z dlouhých pírek, které jim po stranách spadají za oči. Uprostřed čela je černá vztyčená chocholka. Zobák mají mohutný, červenohnědé barvy. Jsou ze všech tučňáků nejagresivnější, bojují o místo a chrání svá vejce v hnízdě. Snaží se soupeřovou hlavu zachytit pod křídlo a vyvrátit ho, bojují spolu také silnými zobáky. Průměrná délka života je 10 let.

4 Hnízdí převážně na lávových útesech a dovedou díky drápů zdolat i téměř kolmé skalní stěny.
Jsou nejrychlejší chodci ze všech tučňáků, dokážou skákat z kamene na kámen. Některá hnízda tučňáků skalních jsou i několik stovek metrů nad mořem.

5 Oba rodiče přinášejí 6 až 12krát denně potravu a krmí mláďata zásadně na hnízdě. Již ve 30 dnech jim začíná narůstá definitivní peří, v 55 až 60 dnech je rodiče pomalu Samice snese s odstupem několika dnů většinou dvě vejce, z nichž prvé bývá mnohem menší než druhé. Většina sedí jen na jednom vejci, větším. Se zahřívání vajec se oba rodiče střídají, na břiše se jim vytvoří záhyb z kůže, do kterého zobákem vejce zakoulejí, mládě se vylíhne asi za 36 dnů. První část sedí na vejci samice a samec odchází do moře, pak se postupně střídají až do vylíhnutí, kdy samice mláděti přináší první potravu. Samec dále rychle rostoucí mládě nepřetržitě asi tři týdny zahřívá a hlídá, zatím co samice několikrát denně přináší potravu. Slepé mládě asi za týden začíná vidět, za tři týdny již má prachové peří a popolézá okolo hnízda. přestávají krmit. Přibližně v 70 dnech se samostatná mláďata (ale ještě bez žluté chocholky) vydávají na moře. Dospívají za 4 roky. Rodiče pak odcházejí na moře načerpat síly a po měsíci se vrací zpět na hnízdiště.

6


Stáhnout ppt "Tučňák brýlový Tučňáci"

Podobné prezentace


Reklamy Google