Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje základní systematické skupiny savců, seznámí se s živočichy žijícími na našem území a ve světě. Druh učebního materiálu: DUM Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : sedmý ročník základní školy

2 SAVCI hlodavci, zajíci, šelmy
Savce dělíme podle způsobu přivádění potomků na svět na 2 podtřídy : 1. Vejcorodí (kladou vejce v kožovitém obalu) 2. Živorodí (rodí buď nedokonale vyvinutá mláďata, která nedokončují vývoj ve vaku – vačnatci, nebo rodí mláďata v různém stupni vývoje)

3 HLODAVCI Mají dva řezáky přeměněné na zuby hlodavé, které jim po celý život dorůstají.Živí se převážně rostlinnou potravou. Rychle se rozmnožují a rodí velký počet mláďat. Někteří se chovají pro kožešiny a pro maso a někteří jsou nebezpečnými škůdci a přenašeči chorob.

4 HLODAVCI Nejznámější zástupci:
Myš; králík divoký; králík domácí; zajíc polní; hraboš polní; křeček polní; sysel obecný; veverka obecná, hryzec vodní, myšice lesní, morče, sysel obecný, bobr evropský, ondatra pyžmová, potkan, krysa evropská

5 Sysel polní Potkan Krysa obecná Hraboš polní Křeček polní Ondatra pižmová Bobr evropský

6 ZAJÍCI 1.) zaoblená hlava; 2.) tmavé oko; 3.) kratší jednobarevné uši; 4.) zavalitější tělo s šedavou srstí; 5.) silnější přední končetiny, s jejichž pomocí si vyhrabává nory. Králík divoký – je mnohem menší než zajíc, dorůstá nanejvýš 50cm, váží 2,5kg. Žije v koloniích, vyhrabává si podzemní nory, v nichž rodí holá a slepá mláďata. Obývá suchá teplá místa v nižších polohách. Býložravý s večerní a noční aktivitou. Před nepřáteli se zachraňuje útěkem do nejbližší nory.

7 ŠELMY Charakteristika: Dokonalé vyvinuté smysly
Zrak umožňujíc vidění i v téměř úplné tmě Vynikající čich Tělo přizpůsobeno k rychlému pohybu Prodloužené špičáky Zástupci v ČR: Lasice kolčava, Kuna skalní, Jezevec lesní, Vydra říční, Vlk obecný, Liška obecná, Rys ostrovid, Medvěd hnědý Zástupci v ČR - zdomácněli: Pes domácí, Kočka domácí

8 Lasice kolčava Medvěd hnědý Vlk obecný Jezevec lesní

9 Zástupci ve světě: Lev, Gepard, Tygr, Panter
ŠELMY Zástupci ve světě: Lev, Gepard, Tygr, Panter Lev pustinný Tygr sumaterský Gepard cheetah Panter černý


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google