sdružení podnikatelů v teplárenství www.tscr.cz Tradiční setkání energetiků Jelenovská, leden 2009 Proč se dnes bojuje o uhlí pro teplárny? Pavel Kaufmann.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář k limitům těžby uhlí
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
ENERGETICKÁ A SUROVINOVÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Sdružení podnikatelů v teplárenství XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Budoucnost teplárenství v kontextu evropské a domácí legislativy. Ing. Martin.
sdružení podnikatelů v teplárenství České teplárenství jako terč neoprávněné kritiky DOST! už bylo politických Jánošíků Pavel Kaufmann Teplárenské.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Zpráva pracovní komise pro teplárenství Scénáře vývoje teplárenství Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Oldřich Vojíř předseda pracovní komise.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství II. Miroslav Krejčů.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Energie a bydlení v České republice XVII. Seminář energetiků – Jelenovská 2007 Pavel Kaufmann.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetická (ne)bezpečnost
Surovinová politika ČR z pohledu Severočeských dolů Chomutov
Transkript prezentace:

sdružení podnikatelů v teplárenství Tradiční setkání energetiků Jelenovská, leden 2009 Proč se dnes bojuje o uhlí pro teplárny? Pavel Kaufmann Teplárenské sdružení České republiky

sdružení podnikatelů v teplárenství Proč se dnes bojuje o uhlí pro teplárny? Uhlí jako významné nerostné bohatství ČR Státní energetická koncepce x Vládní prohlášení Úplná náhrada uhlí biomasou a zemním plynem Přechod hnědouhelných tepláren na biomasu Přechod hnědouhelných tepláren na zemní plyn Možnosti další těžby hnědého uhlí Další rizika a hrozby pro teplárenství Vyhlídky soustav dálkového vytápění

sdružení podnikatelů v teplárenství Uhlí jako výrazné nerostné bohatství Uhlí je významná energetická a chemická surovina První využití uhlí u lovců mamutů – Landek Ostrava Rozvoj průmyslové revoluce – energie Efektivní výroba tepla a elektřiny Podpora těžkého průmyslu po roce 1945 Připravovaný útlum těžby v polovině 80. let Zatopení nízkosirného ložiska uhlí 90. léta 20. století Temelín jako náhrada za uhelné elektrárny Elektřinu dovezeme, teplo musíme vyrobit na místě

sdružení podnikatelů v teplárenství Kdy nám dojde palivo a energie na výrobu energie?

sdružení podnikatelů v teplárenství Státní energetická koncepce x Programové prohlášení vlády Rozpor mezi „Programovým prohlášením vlády“ a stále platnou „Státní energetickou koncepcí“ Platná SEK 2004 – předpokládá další rozvoj jaderné energetiky a těžbu hnědého uhlí za limity (407 mil.t). Programové prohlášení vlády z ledna 2007 uvádí: Zůstanou zachovány limity hnědého uhlí. Vláda nebude plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků.

sdružení podnikatelů v teplárenství

sdružení podnikatelů v teplárenství Závěry nezávislé odborné Pačesovy komise Tuzemské energetické zdroje budou plně využity Dále bude rozvíjena jaderná energetika Zvýší se technologická úroveň spotřeby s následnými úsporami Zvýší se využití OZE (biomasa, geotermál, solár, voda, vítr) Zvýší se využití DAZE (odpady, odpadní teplo, odpadní plyny) Dovoz ropy a ropných výrobků bude v zásadě stagnovat Dovoz plynu poroste jen mírně s ohledem na vysokou cenu Postupně končící těžbu černého uhlí nahradí jeho dovoz Reálný energetický mix podpořený úspornými opatřeními

sdružení podnikatelů v teplárenství

sdružení podnikatelů v teplárenství

sdružení podnikatelů v teplárenství Studie pro Pašesovu komisi K vytěžení hnědého uhlí dojde dříve než se předpokládalo Očekávání ve využití obnovitelných zdrojů se nenaplňují Ceny zemního plynu vázané na ropu jsou nepředvídatelné Teplárnám končí dlouhodobé smlouvy na dodávku uhlí V roce 2015 bude mít většina tepláren problém získat uhlí Od roku 2025 bude uhlí jen pro vlastníky dolů a jejich zdroje Úplná náhrada uhlí biomasou či zemním plynem je nereálná Ani částečná náhrada blížící se nedostatek uhlí neřeší Teplo nedovezeme, teplo musíme vyrobit v místě spotřeby

sdružení podnikatelů v teplárenství Dopady úplné náhrady hnědého uhlí biomasou a zemním plynem Desítky miliard Kč vynucených investic do přestavby zdrojů na ZP či biomasu. Ztráty neodepsaných investic v řádech desítek miliónů až miliard Kč. Nutná likvidace řady stávajících funkčních zařízení (odsíření, denitrifikace ap.) Nemožnost financování z vlastních zdrojů i získání bankovních úvěrů. Nemožnost získání dostupných technologií v reálné době do roku Nemáme technologie potřebných velikostí zejména u biomasy. Zcela nereálné a nezajistitelné jsou potřebné objemy biomasy. Nejsou kapacitně dostupné plynovody pro další odběry. Po realizaci investice do ZP by cena vzrostla na 1200 Kč/GJ. Zásadní dopady na průmysl i sociální dopady na obyvatelstvo. Významné výpadky v daňových příjmech státu při krachu tepláren.

sdružení podnikatelů v teplárenství

sdružení podnikatelů v teplárenství Přechod hnědouhelných tepláren na biomasu Množství biomasy v t/rok při náhradě uhlí (10,8 MJ/kg, 40 %): 100% náhrada t/rok - 5% náhradu t/rok Reálná produkce štěpky, pelet a briket ČR je t/rok Energetický objem biomasy je 7 až 12 x větší než u uhlí Současné skladovací prostory tepláren jsou nedostačující Velkokapacitní doprava biomasy na krátkou vzdálenost (50 km) Dlouhodobé zajištění kvality a množství paliva (20 let) Dosažitelná náhrada biomasou do roku 2013 je kolem 5 % Reálně si teplárny mohou zajisti 3 až 15 %, max. 20 % biomasy

sdružení podnikatelů v teplárenství Přechod hnědouhelných tepláren na zemní plyn Současná spotřeba zemního plynu se pohybuje kolem 9 mld. m 3 /r Při úplné náhradě uhlí ve 30 teplárnách navíc dalších 5,3 mld. m 3 /r Problémy jako u biomasy se zajištěním paliva a technologie Kapacitně nedostačují zásobníky ani dnešní plynovody U řady tepláren je plynovod daleko, ochranná pásma, komunikace Nedostatek místa pro nové plynové kotle, výrobci vyprodaní Zvýšení energetické závislosti ze 42 % až na 80 % Reálná je náhrada zemním plynem bez cenového šoku do 15 % Některé střední teplárny teplo z plynu do ceny 700 Kč/GJ

sdružení podnikatelů v teplárenství Bilance spotřeby hnědého uhlí 30 tepláren do roku 2030 Skutečná spotřeba hnědého uhlí v roce 2007 byla 11,7 mil. tun Plánovaná průměrná roční spotřeba 2008 až 2030 je 13,7 mil. tun Celkem do roku 2030 spotřeba 300 mil. tun / za limity 407 mil. tun Při náhradě 15 % biomasou + 15 % zemním plynem + 20 % úspor spotřeba uhlí klesne na polovinu, přesto po roce 2015 už uhlí není Ohrožena je dodávka tepla pro milión bytů a 35 % výroby elektřiny Zvyšuje se závislost na cizích zdrojích paliv a jejich rostoucí ceně Rozpad sítí CZT - ekonomické, sociální i ekologické dopady

sdružení podnikatelů v teplárenství Těžba za limity? Včera už bylo pozdě Podle VUHU Most byl plynulý přechod těžby do limitů bez přerušení možný v případě rozhodnutí o posunu nejpozději do konce roku 2007 Jelikož se tak nestalo, blíží se hranice zlomu, kdy dojde k významnému poklesu těžby s minimálními možnostmi jejího pokračování v budoucnu Pokud se lom skutečně uzavře - další těžba uhlí možná po 8 až 10 letech Hydrologická rekultivace - zatopení lomu po úpravě jámy a okolí Chabařovice - jezero Milada se napouští od roku 2001 (250ha) Jezero Most - Nechranická přehrada 2008 až 2011 (1 m 3 /s, 70 mil. m 3, 300ha, 75m) Celkem vznikne 6 jezer ha mil. m 3 vody - 5x Lipno (Vršany/Most/490ha, Libouš/Chomutov/510ha, ČSA/Most/1260ha, Bílina/Teplice/1050ha)

sdružení podnikatelů v teplárenství Další rizika a hrozby teplárenství Problematika energetických balíčků Evropské unie Současná finanční krize umožňuje EU elegantně vycouvat ze svých nereálných cílů, bude-li ovšem dost vůle ke kompromisům Chybí jednotná energetická politika EU Přesto se Evropská unie snaží vytvářet jednotná, leč univerzální pravidla pro své členské země a jejich energetiky s možností národních příloh Systém obchodování s emisními povolenkami NAP postihuje nejvíce energetiku, ale prostředky z ní odčerpávané se nebudou vracet k její další ekologizaci a hospodárné výrobě Zpřísnění limitů pro emise energetických zdrojů 2014 Chybí vyváženost a reciprocita i s ostatními druhy vytápění Ekologické daně Postihují zejména teplárenství - závislost na klimatických podmínkách

sdružení podnikatelů v teplárenství Moderní teplárenství dnes a zítra Stát nadále deklaruje rozvoj systémů dálkového vytápění Výroba elektřiny a tepla v kombinovaném cyklu je ekologická Zaměření investičních strategií na konečné spotřebitele tepla Podpora nových příležitostí – chlazení, energetické služby ap. Preference vzniku vícepalivových systémů dálkového vytápění Podpora CZT v rámci zákonů a vyhlášek bez rozporu s EU CZT a KVET umožňuje plnění mezinárodních ekozávazků Minimalizace závislosti Česka na dovozu paliv a energie Rozvoj jaderné energetiku uvolní uhlí pro teplárny

sdružení podnikatelů v teplárenství Budoucnost soustav dálkového vytápění

sdružení podnikatelů v teplárenství Děkuji za pozornost Pavel Kaufmann Teplárenské sdružení České republiky Masarykovo náměstí Pardubice telefon: internet: