Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
3.ročník technického lycea
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
MONOSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.02/Cc.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy – obecný přehled
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_414 Jméno autora: Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník: 1. ročník Datum vytvoření: 10. 5. 2014

Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Tematická oblast: Sacharidy Předmět: Chemie Anotace: Prezentace je věnována úvodním informacím do studia sacharidů. Studenti se seznámí se základním stavební jednotkou polysacharidů, druhy monosacharidů a důležitostí sacharidů pro náš život. Klíčová slova: Sacharidy, polysacharidy, významné monosacharidy. Druh učebního materiálu: Prezentace

Sacharidy

Sacharidy rozšířeny u rostlin i živočichů živočichové většinu sacharidů přijímají potravou mohou být syntetizovány v organismu z bílkovin a tuků rostliny sacharidy syntetizují z oxidu uhličitého a vody FOTOSYNTÉZA podle počtu sacharidových jednotek se dále dělí: monosacharidy (ribosa, glukosa, fruktosa…) disacharidy (sacharosa, laktosa…) oligosacharidy (2-10 monosacharidů) polysacharidy (škrob, glykogen…) glukosa je nejrozšířenějším sacharidem je sorbována do krve z potravy a stává se zdrojem pro výrobu ostatních sacharidů u živočichů

Monosacharidy nejjednodušší sacharidové jednotky nemohou být dále děleny na jednodušší podle vnitřní struktury je dělíme na: 1.) aldosy a ketosy aldosy mají kyslík vázaný dvojnou vazbou v molekule „na konci“ obsahují R-CH=O skupinu ketosy mají kyslík vázaný dvojnou vazbou na druhém uhlíku obsahují R1-C=O-R2

2.) podle počtu uhlíkových atomů triosy tetrosy pentosy hexosy (6C) obsahují tři molekuly uhlíku tetrosy obsahují čtyři molekuly uhlíku pentosy obsahují pět molekul uhlíku hexosy (6C) heptosy (7C) oktosy (8 C)

Označení – a + molekuly jsou opticky aktivní mají ve své molekule atom uhlíku, který je chirální (4 různé substituenty) toto označení určuje, jak daná molekula stáčí rovinu polarizovaného světla racemická směs nejeví optickou aktivitu je stejný podíl L izomeru a D izomeru někdy označována jako směs DL

Grafické znázornění = zápis sacharidů 1.) otevřená forma (strukturní lineární vzorec) plně nevystihuje vlastnosti ani chemickou podstatu a nelze pomocí ní vysvětlit většinu chemických reakcí 2.) polocyklická forma = Fisherovy vzorce dochází ke spojení karbonylové skupiny a alkoholové skupiny poloacetalová vazba 3.) cyklická forma = Haworthovy vzorce pravá strana - dolů levá strana - nahoru

Aldosy

Kétózy

Reakce sacharidů oxidace a redukce aldosy redukcí vzniká alkohol ( glukosa- sorbitol) oxidací vzniká kyselina ketosy vzniká alkohol

Fyziologicky významné sacharidy ribosa aldo-pentosa součástí nukleových kyselin (DNA, RNA) ve formě 2-deoxyribosa, deoxyribosa

xylulosa a arabinosa glukosa galaktosa fruktosa součást buněčných stěn rostlin glukosa nejrozšířenější monosacharid volný se vyskytuje v ovocných šťávách, krvi vázaná v polysacharidech galaktosa součástí mléčného cukru s glukosou fruktosa nejrozšířenější keto-hexosa ovocný cukr, med doprovází glukosu v sacharose součástí polysacharidů (inulin)

DISACHARIDY Maltosa Laktosa vznikají spojením dvou monosacharidů podle druhu vazby je rozdělujeme na 1,2 a 1,4 a 1,6 Maltosa vzniká jako produkt štěpení škrobu při klíčení ječmene sladovnický cukr vzniká také při trávení škrobu v ústech vzniká spojením dvou molekul glukosy Laktosa označována jako mléčný cukr vyskytuje se v mléce savců (4,5% kravské mléko, 7,5 % lidské mléko) vzniká spojením glukosy a galaktosy

sacharóza nejrozšířenější disacharid vzniká spojením glukosy a fruktosy cukrová řepa, třtina

Polysacharidy Škrob nejvýznamnějším zdrojem sacharidů v potravě obilniny, brambory, luštěniny, zelenina tvořen pouze molekulami glukosy je tvořen dvěma složkami amylosa a amylopektin amylosa tvoří škrob z 15-20% nerozvětvená struktura , která se prstencově stáčí rozpustná ve vodě amylopektin spojení 1,4 větvená – ve větvení vazba 1,6

Glykogen Inulin zásobní polysacharid živočichů větvenější strukturu než amylopektin složen z glukosových jednotek spojených vazbou 1,4 a ve větvení vazbou1,6 Inulin polymer fruktosy vyskytuje se v kořenech a hlízách jiřin, artyčoků a pampelišek používá se při fyziologických vyšetřeních k určení renální clearance ledvinová clearance je veličina sloužící k nepřímému zjištění míry glomerulární filtrace objem krevní plazmy očištěné ledvinami za jednotku času průměrná hodnota clearance je 120 ml/min.

celulosa základní stavební jednotka rostlinného pletiva je nerozpustná ve vodě glukosa pro trávení je potřeba hydroláza, která rozštěpí β vazbu většina savců tento enzym postrádá tedy i člověk (k částečnému rozkladu může dojít v tlustém střevě) býložravci tento enzym mají a proto je pro ně celulosa významným zdrojem energie

Nemoci spojené se sacharidy cukrovka Diabetes mellitus (zkratka DM), česky úplavice cukrová, krátce cukrovka diabetes I. typu- v počátku jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systém diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu těhotenská cukrovka – 4% žen, zvýšený požadavek na inzulin laktózová intolerance alergie na mléčný cukr metabolická porucha štěpení mléčného cukru, tato porucha je vrozená. nemoc vzniká proto, že ve střevě chybí enzym laktáza, který má na starosti štěpení mléčného cukru. po požití se cukr pomocí enzymu nerozštěpí a organismus na něj tudíž reaguje jako na cizorodou látku zvracení, průjem, a kožní projevy - atopický ekzém

ZÁKLADNÍ ŠKOLA RADOVANA KAUFMANA. Chémie 9. ročník [online]. [cit. 12 ZÁKLADNÍ ŠKOLA RADOVANA KAUFMANA. Chémie 9. ročník [online]. [cit. 12.3.2014]. Dostupný na WWW: http://predmety.skylan.sk/chemia/schemy/glukoza.png BIOTOX. Monosacharidy [online]. [cit. 12.3.2014]. Dostupný na WWW: http://www.biotox.cz/naturstoff/chemie/ch-sach-mono.html LUMIKA.CZ. Ketózy [online]. [cit. 12.3.2014]. Dostupný na WWW: http://chemweb.lumika.cz/septima.htm VIRTUAL CHEMBOOK. Karbohydrate [online]. [cit. 12.3.2014]. Dostupný na WWW: http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/543ribose.html WIKIPEDIE. Clearance [online]. [cit. 12.3.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Clearance POTRAVINOVÉ ALERGIE. Alergie na mléko [online]. [cit. 12.3.2014]. Dostupný na WWW: http://www.potravinova-alergie.info/clanek/alergie-mleko-intolerance- laktoza.php WIKIPEDIE. Diabetes mellitus [online]. [cit. 12.3.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Diabetes_mellitus NATUR STOFF. Monosacharidy [online]. [cit. 12.3.2014]. Dostupný na WWW: http://naturstoff.sweb.cz/chemdir/sacharidy/aldosy-vz.html