Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Název projektu: Škola a sport
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.17
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
VY_32_INOVACE_10_GAS_559_Sob
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_171.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_13.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_423 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_424 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Kvasinky Obr. 1: Kvasinka pivní vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Výroba šumivých prášků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_569 Výroba sýrů a jogurtů -Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Regulační funkce spotřebních daní
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Nápoje (Révová) vína 1.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření: 05.11.2012 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_S3 Ročník: III. Suroviny Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání, Technická a technologická příprava Vzdělávací obor: Cukrář - Suroviny Tematický okruh: Nápoje Téma: Alkoholické nápoje Metodický list/anotace: Prezentace je určena pro učební obor cukrář a slouží k opakování učiva na téma alkoholické nápoje

ALKOHOLICKÉ NÁPOJE Nápoje, které obsahují více než 0,5 % objemových etanolu Obr. 1

Křížovka Surovina pro výrobu piva Dezertní kořeněná vína 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Surovina pro výrobu piva Dezertní kořeněná vína Rostlina využívaná při výrobě tequily Rozdrcené bobule hroznů vinné révy (meziprodukt při výrobě vína) Mikroorganismy využívané při výrobě révového vína Líh Odpad při výrobě moštu z hroznů vinné révy Operace, při které se oddělí od prokvašené zápary etanol Šumivé víno

Řešení 1. S L A D 2. V E R M U T Y 3. G Á 4. 5. K I N 6. O 7. 8. C 9.

Test 1. Whisky je destilát vyrobený z ječného sladu z cukrové třtiny z révového vína 4. Perlivá vína se vyrábí sycením vína CO2 druhotným kvašením přírodního vína prodloužením fáze kvašení při výrobě vína 2. Vedlejší produkt při destilaci prokvašené zápary jsou matoliny výpalky pokrutiny 5. Ke zkoncentrování etanolu při výrobě lihu dochází procesem filtrace krystalizace rektifikace 3. Při výrobě alkoholických nápojů se využívá octové kvašení mléčné kvašení lihové kvašení 6. Surovina pro výrobu rumu je ječmen třtinová melasa hrozny vinné révy

Řešení 1. Whisky je destilát vyrobený z ječného sladu z cukrové třtiny z révového vína 4. Perlivá vína se vyrábí sycením vína CO2 druhotným kvašením přírodního vína prodloužením fáze kvašení při výrobě vína 2. Vedlejší produkt při destilaci prokvašené zápary jsou matoliny výpalky pokrutiny 5. Ke zkoncentrování etanolu při výrobě lihu dochází procesem filtrace krystalizace rektifikace 3. Při výrobě alkoholických nápojů se využívá octové kvašení mléčné kvašení lihové kvašení 6. Surovina pro výrobu rumu je ječmen třtinová melasa hrozny vinné révy

Použité zdroje, citace a odkazy KADLEC, Pavel a kol. Technologie potravin II. Praha: VŠCHT Praha, 2008, ISBN 978-80-7080-510-7. Obr. 1 Foto autor