Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuTeO.1209.2F Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastBary Vzdělávací oborTechnika obsluhy Vzdělávací okruhSuroviny pro přípravu míchaných nápojů Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, 16 - 19 let Anotace Prezentace komplexně seznamuje žáky se surovinami, které se používají pro přípravu míchaných nápojů. Jaké suroviny se používají pro jejich výrobu. Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slovaLihoviny, destiláty, likéry. fortifikovaná vína, kořeněná vína DatumDatum vytvoření – 1 3. 2013

2 Suroviny pro přípravu míchaných nápojů

3 Pojmy Destiláty Lihoviny Likéry

4 Gin - původ Holandsko. Obilný líh, směs koření a bylin. Může se vyrábět macerací nebo redestilací při destilaci páry alkoholu procházejí před kondenzací přes sáček se směsí bylin a koření. Značky – Beefeater, Bombay sapphire, Gordons, Seagrams, Tamqueray

5 Vodka – vyrábí se destilací obilí, levnější se vyrábí z brambor, cukrové třtiny atd Vodka je neutrální alkohol čiré barvy chuťově a aromaticky nevýrazná Pochází z Polska, Ruska, Skandinávské země Značky – Absolut vodka – Švédsko, Fonlandia – Finsko, Stoličnaja – Rusko, Smirnoff - Rusko

6 Rum - pochází s karibské oblasti. Vyrábí přímo z vylisované šťávy cukrové třtiny nebo z melasy, která je vedlejším produktem při výrobě cukru. Některé druhy rumů zrají v soudech od Bourbon whisky o obsahu 200 – 250 L. Značky – Bacardi, Capitan Morgan,Havana club, Matusalem

7 Tequila - vyrábí se v Mexiku ze srdce modré agáve. Agáve se sklízí po 7 – 10 letech. Značky – OLMECA, PORFIDIO, MEZCAL

8 Whisky – je obilný destilát Pochází z Irska, Skotska, zraje v dubových sudech, stáří bývá označováno old 7 years Single malt – vyrábí se výhradně z ječmenného sladu, poté je na lahvi uvedeno Single malt (z jediné palírny). Blended Malt – smíchaná z minimálně dvou a více druhů single malt whisek z různých destilérií.

9 Single Grain – vyrábí se z nesladovaného obilí - ječmene, žita, pšenice. Blended grain – whisky míchaná ze dvou a více grain whisky z rozličných destilérií. Blended Scotch – whisky, která se míchá ze single malt whisky a grain whisky.

10 Cognac – je destilát z vína. Zákon povoluje použití pouze tří odrůd pozdního bílého vína, a sice Folle Blanche, Colombard a Ugni Blanc. Ochranná známky, výroba Francie oblast Cognac. Zraje v dubových sudech a jeho stáří je označováno: V. S V. S. O V. S. O. P EXTRA

11 Likéry Likéry jsou ochucené lihoviny. Likéry můžeme rozdělit na: 1)Hořké – PERNOD, PASTIS RICARD 2)Hořkosladké – Galliano, 3)Ovocné – Cointreau, Grand Marnier,Mraschino 4)Emulzní – Baileys, Advokát

12 Kořená vína Víno upravované přidáním speciálního koření nebo macerátu z koření. Přidává se obvykle i cukr nebo zahuštěný vinný mošt a rafinovaný líh nebo vinný destilát. Z koření se nejčastěji užívají fenykl, hřebíček, kardamon, koriandr, muškátový oříšek, pelyněk, skořice, šalvěj, tonka vonná, tymián, vanilka aj.

13 Fortifikovaná vína Fortifikovaná vína = dolihovaná vína - PORTO – víno vyráběné u řeky Douro v Portugalsku, před ukončením fermentace se přidá vinný destilát. Zastaví proces přeměny cukru v alkohol a víno je tak sladké přírodním zbytkovým cukrem z hroznů.

14 Sherry je po kompletní fermentaci dolihováno brandy. Protože je víno dolihováno až po fermentaci, je většina sherrie zpočátku suchá a sladké tóny se ve víně začínají vytvářet až později. Naproti tomu portské víno je zesilováno alkoholem uprostřed fermentace,

15 -MADEIRA – dolihované víno, které se vyrábí na stejnojmenném portugalském ostrově. -MALAGA – vinný mošt zraje v Malaze, víno zraje v kaštanových sudech. -MARSALA –víno ze Sicílie,do vína se přidává směs polosušených hroznových bobulí a vinného alkoholu.

16 Bitters Bitters = hořký. Základ tvoří lihovina, která je doplněná různými druhy koření. V mixologii se bitters dávkuje pomocí střiků. Značky: Jägermeister, Underberg, Fernet Stock, Campari bitter.

17 Révové víno Je to alkoholický nápoj, který je produktem alkoholového kvašení moštu z hroznů vinné révy. Základní surovinou pro výrobu jsou bílé nebo modré odrůdy.

18 Šumivé víno Víno s obsahem oxidu uhličitého. Šumivá vína se rozdělují: -Šampaňským se může označovat pouze víno z oblasti Champagne ve Francii vyrobené ze tří odrůd Chardonnay, Pinot noir a Pinot Meunier. -Sekty – vína, která se vyrábí v jiných oblastech.

19 Zdroje Mikšovic, A., Bar. Praha: CONSOFF,S.R.O.,2009. ISBN 978-80-254-3983-8

20 Pracovní list 1)Fortifikovaná vína jsou ………………. vína. 2)Likéry jsou ………………… …………………. 3)Likéry můžeme rozdělit: a)……………………. c) ……………………. b)……………………. d) ……………………. 4) Šampaňské pochází ………………. z ………………. 5) Jaké odrůdy se používají pro výrobu šampaňského?

21 6)Destiláty jsou ………………, které mají minimálně …… % ………………. 7)Likéry jsou ……….. nápoje 8)Lihoviny


Stáhnout ppt "Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google