SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Trestní právo hmotné – druhy trestů v ČR
VÝROBA, OBCHOD, SLUŽBY Mgr. Michal Oblouk.
ČLOVĚK JAKO OBČAN STÁTU
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
POJIŠTĚNÍ Mgr. Michal Oblouk.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Lidská práva.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Studijní obor: Sociální činnost
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Monotematický den prima
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Všeobecná deklarace lidských práv
Demokracie a její hodnoty
Psychologie II Sociální psychologie
Lidská práva v dokumentech
Thomas International Analýza osobních a pracovních profilů
REAKCE NA SEKTÁŘSTVÍ. MOŽNOSTI INTERVENCE organizace, studující vliv náboženských hnutí  Ústavu religionistiky  pardubická Katedra religionistiky a.
Základní práva a svobody
Norma, právo, forma zákonů
ÚSTAVA.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
PRÁVO, PRÁVNÍ NAUKA- úvod Ing. Lenka Dobešová- Právo, Právní nauka.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Bioetické principy. Princip = obecné pravidlo jednání odvozené z lidské zkušenosti.
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk. SVOBODA možnost a schopnost volit, rozhodovat a jednat „podle své vůle“ a nést za to přiměřenou odpovědnost absence.
Občanská práva a povinnosti
MAP Místní akční plán rozvoje vzdělávání v SO ORP Šternberk
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
práva a povinnosti občana ČR
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Občanská práva a povinnosti
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Práva a svobody a veřejná moc
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Socializace Kejřová.
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PRÁVO, PRÁVNÍ NAUKA - úvod
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
GDPR a budoucí redakční praxe
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Transkript prezentace:

SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk

SVOBODA možnost, případně také schopnost volit, rozhodovat a jednat „podle své vůle“ a nést za to přiměřenou odpovědnost volný prostor možností volby, v jehož rámci může člověk rozhodovat sám o sobě ze sebe sama - tato podstatná možnost člověka je ovšem omezena: fyzicky, např. gravitací zvenčí, např. autoritou rodičů, společností, státem zevnitř, např. sníženou příčetností, intoxikací, návykem

SVOBODA má podobu trvajícího mezilidského vztahu určitý životní prostor, který máme uvnitř mezilidských vztahů schopnost rozhodovat se podle vlastního přesvědčení nejvyšší hodnota lidského života má své hranice – NEMŮŽEME SI DĚLAT ÚPLNĚ SVOBODNĚ VŠE, CO SE NÁM ZLÍBÍ, tzn. NEEXISTUJE ABSOLUTNÍ SVOBODA

ZÁKLADNÍ LIDSKÉ SVOBODY osobní svoboda - nikdo nemůže být stíhán jinak než ze zákonných důvodů a způsobem, který zákon stanoví, nikdo nesmí být podroben nuceným pracím nebo službám domovní svoboda - nezbytná podmínka důstojné existence jedince a rozvoje lidského života vůbec svoboda pohybu - oprávnění každého pohybovat se po území České republiky vymezeném jejími státními hranicemi a navštěvovat jednotlivá místa, svobodný vstup na území republiky, nikdo nemůže být nucen k opuštění své vlasti svoboda pobytu - oprávnění svobodně pobývat a usazovat se na kterémkoli místě v České republice svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání - nikoho nelze nutit, aby změnil svoje myšlení, náboženské vyznání nebo víru, svoboda vědeckého bádání a umělecké tvorby svoboda projevu - právo vyjadřovat své názory, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace

SVOBODA kdo překračuje stanovené hranice své svobody, omezuje tak svobodu druhých lidí – dopouští se nespravedlnosti zákony stanovují dolní hranici přípustného jednání – překročí-li ji někdo, bude podle zákona stíhán morálka naopak ukazuje k horní hranici – k ideálu správného jednání

SPOLUPRÁCE LIDÍ kooperace druh sociální interakce (proces, který spočívá v působení jedince nebo skupiny na jiného jedince nebo skupinu) základní forma sociálního chování znamená společné úsilí zaměřené na dosažení prospěchu všech, kteří se na něm podílejí opakem spolupráce je konkurence TÝM = strukturovaná skupina lidí s určitým cílem, kterého mají docílit spoluprací, může to být dvojice spolupracovníků i skupina více lidí výhody - rozdělení povinností mezi více lidí, kratší čas potřebný k vyhotovení požadované věci, dělba práce a rolí dle kvalifikace, zkušeností a dovedností, předávání si zkušeností a názorů a zároveň využití kapacit jednotlivých členů formou spolupráce je DĚLBA PRÁCE (dělba činností) - různí účastníci (jednotlivé osoby, firmy, oblasti atd.) se na spolupráci podílejí různými činnostmi, které je potřeba koordinovat a integrovat

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Svoboda http://cs.wikipedia.org/wiki/Listina_z%C3%A1kladn%C3%ADch_pr%C3%A1v_a_svobod#Odd.C3.ADl_prvn.C3.AD:_Z.C3.A1kladn.C3.AD_lidsk.C3.A1_pr.C3.A1va_a_svobody http://icv.vlada.cz/cz/tema/deklarace-prav-cloveka-a-obcana-60939/tmplid-560/ http://www.literarky.cz/index_o.php?p=clanek&id=2804&rok=2006&cislo=38 http://cs.wikipedia.org/wiki/Spolupr%C3%A1ce http://blog.veruce.cz/psychika/psychologie/prace-v-tymu-spoluprace/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C3%AD_interakce http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Blba_pr%C3%A1ce