Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Posuzování stupně závislosti pro účely příspěvku na péči od 1
Advertisements

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Informace o příspěvku na péči
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Studijní obor: Sociální činnost
Zákon o sociálních službách
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Sociální správa - prosinec
SOCIÁLNÍ KARTA Vladimír Šiška, I. náměstek ministra, MPSV.
Posouzení nepříznivé sociální situace
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Dávky a příspěvky pro rodiče dětí se ZP - změny od 01/12
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Institut veřejné služby
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Vypracovala : Ing. Bc. Vladislava Pešťáková
Organizace sociální správy
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1 ČESKÁ SPRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Roztroušená skleróza z hlediska lékařské posudkové služby ČSSZ MUDr. Vlastislav Kaplan Vrchní ředitel úseku lékařské.
SOCIÁLNÍ REFORMA I. Převod agend z obcí a krajů říjen 2011 Martin Žárský, náměstek GŘ ÚP ČR.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Zákon o sociálních službách Úřad práce ČR – Krajská pobočka ve Zlíně Zlín, březen 2013.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Odborná konference „Veřejná služba“
Informace ze sociální oblasti
Sociální šetření a legislativa
Právo sociálního zabezpečení
Příspěvek na péči Nejčastější dotazy Kateřina Pomklová.
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech 13.4.2011 Sociální reforma 2012 Sociální reforma 2011 Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech 13.4.2011 Podrobnější popis legislativních změn

Hlavní cíle větší efektivita administrace, výhody z rozsahu nezhorší se významněji dostupnost služeb významnější zacílenost a účelovost dávek podpora aktivity každého jedince v cílových skupinách ucelený koncept s budoucím vývojem rozpočtově neutrální soubor operací

Karta sociálních systémů Funkce: Identifikační Platební Autorizační Karta se vydá vždy při přiznání nároku na dávku, pokud již osoba, které vznikl nárok na dávku, není jejím držitelem. Karta se vydá také při přiznání průkazu osoby se zdravotním postižením. V případě, že končí platnost karty a trvá nárok na dávku, která je vyplácena prostřednictvím karty, nebo držitel karty je zároveň držitelem průkazu osoby se zdravotním postižením, vydá krajská pobočka Úřadu práce České republiky držiteli dosavadní karty novou kartu.

Karta sociálních systémů Vzhled KSS je řešen vyhláškou Na základě žádosti ÚP ČR o vydání KSS - vydá zdarma Česká spořitelna V rozhodnutí o přiznání dávky bude poučení jak KSS použít Osobám pobírajícím dávky v mimo území ČR se KSS nevydává Formulář o ztrátě KSS je řešen vyhláškou, vydání KSS z důvodu ztráty bude zpoplatněno

Zákon o sociálních službách- Příspěvek na péči legislativně technické úpravy plynoucí z provozu agendy povinnosti svěřené obci (ORP)se předávají ÚPČR, odvolací řízení- MPSV příspěvek na péči se poskytuje osobám závislým na pomoci jiné fyzické osoby. Tímto příspěvkem se stát podílí na zajištění sociálních služeb nebo jiných forem pomoci podle tohoto zákona při zvládání základních životních potřeb osob.

Zákon o sociálních službách sociální práce na ORP ORP : Jelikož se sjednocuje výplatní místo nepojistných dávek sociální ochrany pod jeden úřad, je potřeba také sjednotit zvláštní oprávnění, které budou potřebovat zaměstnanci tohoto úřadu ke své činnosti pro účely jednotlivých dávkových systémů. S ohledem na zabezpečení výkonu sociální práce na pověřených obecních úřadech, obecních úřadech obcí s rozšířenou působností a újezdních úřadech je nutné zajistit na základě průkazu možnost vstupu sociálních pracovníků těchto úřadů do obydlí osob, které jsou ohroženy hmotnou nouzí či se v hmotné nouzi již nacházejí, aby se mohli věnovat sociální práci i v přirozeném prostředí dotčených osob. Vzor průkazu musí být stejný, jako bude vzor průkazu pro účely výkonu sociální práce v přenesené působnosti podle zákona o sociálních službách. Vzor průkazu bude součástí prováděcích právních předpisů k zákonu o pomoci v hmotné nouzi a k zákonu o sociálních službách. Příloha vyhlášky č. 3 k zákonu o úřadu práce obsahuje Standardizovaný záznam sociálního pracovníka  

Zákon o sociálních službách PnP Sociální šetření v rámci řízení o příspěvku se nemění hodnotí se 6. oblastí Záznam ze sociálního šetření obsahuje popis situace žadatele z hlediska těchto okruhů: schopnost pečovat o vlastní osobu, výdělečná činnost / školní povinnosti, rodinné vztahy, sociální vztahový rámec (mimo rodiny), domácnost, prostředí.  

Zákon o sociálních službách PnP Sociální pracovník v textu záznamu ze sociálního šetření pro účely řízení o příspěvku na péči u jednotlivých okruhů uvede signifikantní skutečnosti a vychází ze srovnání žadatele s jeho vrstevníky v přirozeném sociálním prostředí. Pracovník neprovádí v rámci sociálního šetření pro účely řízení o příspěvku na péči hodnocení situace žadatele, pouze využívá odbornost sociální práce pro rozpoznání důležitých detailů situace žadatele.

Zákon o sociálních službách- příspěvek na péči 10 posuzovaných domén běžného života posudkovým lékařem a) Mobilita h) Péče o zdraví b) Orientace i) Osobní aktivity c) Komunikace j) Péče o domácnost d) Stravování e) Oblékání a obouvání f) Tělesná hygiena g) Výkon fyziologické potřeby

Zákon o sociálních službách-příspěvek na péči počet domén příspěvek na péči děti dospělí děti dospělí I. 3 3 3.000 800 II. 4 5 6.000 4.000 III. 6 7 9.000 8.000 IV. 8 9 12.000 12.000

Zákon o sociálních službách zvýšení příspěvku v případech nízkých příjmů-příjem nižší než 2 násobek ŽM nově se zavádí institut - asistent sociální péče - neformální péče povinnost požádat o registraci i hospicová péče a § 52-sociální lůžko příspěvek zvýšen ve II. stupni závislosti u osob mladších 18ti let z 5000,- na 6000,- inspekci organizují ÚP

Děkujeme za pozornost a za podporu reformního úsilí. Už nyní pracujeme na rozvoji těchto aktivit, na Reformě 2012. Praha