pro starosty obcí Karlovarského kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní plán jako základní nástroj rozvoje obce v současných podmínkách
Advertisements

Územní plán Liberec.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Územní členění státu Stavební zákon a vyhlášky
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Stavební zákon a územní plánování
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Kontroly provedené v roce 2013 Hradec Králové Nechanice Borohrádek Hronov Vrchlabí Janské Lázně Smiřice Libáň Brumov Náchod Trutnov Rtyně v Podkrkonoší.
č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
! Proces pořízení územního plánu
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Porada pracovníků z úseku územního plánování obcí s rozšířenou působností Karlovarského kraje Krajský úřad Karlovarského kraje Odbor regionálního rozvoje.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
? Územní (prostorové) plánování ÚP
Novela stavebního zákona
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Právo životního prostředí I.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Havarijní plán kraje.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
seminář pro starosty obcí Karlovarského kraje
Porada pracovníků obcí z úseku územního plánování
územního plánování na obcích v roce 2007
Geoportál DMVS Karlovarského kraje výdej dat ÚAP návod
Územní plán Liberec.
Seminář pro starosty obcí Karlovarského kraje
Porada s tajemníky obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR INFORMACÍ.
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje
Územní opatření o stavební uzávěře
Obsah územně plánovacích podkladů
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Transkript prezentace:

pro starosty obcí Karlovarského kraje 30.1.2007 územní plánování mluvila jsem o této problematice již na setkání v dubnu tohoto roku udělali jsme si pro pracovní potřebu dotazníkové šetření a zjistili, že příprava na působnosti NSZ příliš nepokročila – ale, že úřady mají zájem spolupracovat proto mi dovolte o této problematice znovu pohovořit, ráda odpovím na všechny vaše dotazy a předem předesílám, že jsme připraveni s vašimi úřady úzce spolupracovat a pomáhat s novými působnostmi pro starosty obcí Karlovarského kraje 30.1.2007 KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková

jaké jsou právní předpisy? zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) = nový zákon = velké změny účinnost od 1. ledna 2007 (s výjimkou několika ustanovení) do konce roku 2006 – starý stavební zákon č. 50/1976 Sb. prováděcí předpisy vyhláška č. 500/2006 Sb. vyhláška č. 501/2006 Sb. … Jana Kaválková

jaké jsou druhy dokumentací? územně plánovací dokumentace „ÚPD“ jsou závazné zásady územního rozvoje „ZÚR“ (dříve územní plán velkého územního celku „ÚP VÚC“) - kraj územní plán „ÚP“ (dříve územní plán obce „ÚPO“ nebo územní plán sídelního útvaru „ÚPN SÚ“) - obce + změny regulační plán „RP“– obce i kraj územně plánovací podklady „ÚPP“ územní studie (dříve urbanistické studie, …) územně analytické podklady „ÚAP“ Jana Kaválková

proč pořizovat územně plánovací dokumentace? určují podmínky pro výstavbu, pro rozvoj území, pro přípravu veřejné infrastruktury stanovují způsob využití a prostorové uspořádání území koordinují veřejné a soukromé záměry a zájmy v území chrání a stanovují podmínky pro rozvoj přírodních, kulturních a civilizačních hodnot území; chrání krajinu zajišťují předpoklady pro udržitelný rozvoj území jsou podkladem pro rozhodování stavebního úřadu a dalších úřadů prověřují a vytváří podmínky pro hospodárné vynakládání prostředků z veřejných rozpočtů jsou podmínkou pro některé dotace jsou podmínkou pro převody pozemků od státu na obce … Jana Kaválková

kdo o čem rozhoduje? § 6 zastupitelstvo obce rozhoduje, zda se bude dokumentace pořizovat určuje zastupitele, který bude spolupracovat s pořizovatelem při pořizování územního plánu nebo změny schvaluje jednotlivé etapy dokumentace vydává územní plán a regulační plán rada obce, event. zastupitelstvo schvaluje žádost obce o pořízení nebo uzavření smlouvy s pořizovatelem („létající pořizovatel“) uplatňuje námitky k zásadám územního rozvoje KK a připomínky k územnímu plánu sousední obce Jana Kaválková

co je Rada obcí pro udržitelný rozvoj? zcela nový orgán územní plánování § 9 zvláštní orgán ORP členové jsou zástupci všech obcí ve správním obvodu ORP ustanovení není povinné se zřízením musí souhlasit všechny obce účelem je koordinovat územně plánovací činnost v rámci ORP projednává územně analytické podklady a vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj územních plánů, … Jana Kaválková

kdo pořizuje? § 6 1/ ORP = úřad územního plánování rozdělení působností OBCÍ v oblasti územního plánování = přenesená působnost – POŘIZOVÁNÍ 1/ ORP = úřad územního plánování vykonává územně plánovací činnost pro celé správní území - úředníci splňují kvalifikační požadavky (§ 24) 2/ jiný obecní úřad – pořizuje ÚPD pro svou obec nebo na základě veřejnoprávní smlouvy pro jinou obec - pouze pokud úředníci nebo fyzické osoby (létající pořizovatel) splňují kvalifikační požadavky 3/ ostatní obecní úřady – nesmí pořizovat ÚPD povinnost poskytovat veškeré informace při pořizování ÚPP a ÚPD PROFESIONALIZACE ÚZEMNĚ PLÁNOVACÍ ČINNOSTI úřad územního plánování je legislativní zkratka pro souhrn působností ORP § 24: kvalifikační požadavky: ZOZ, vzdělání (architektonické, stavební) a praxe (3 roky) přechodné ustanovení § 189, odst. 3 – kvalifikační předpoklad splňuje úředník, který má ZOZ a vykonává územně plánovací činnost na úřadu OÚ si může pořizovat ÚP a RP, zastavěné území, návrh na evidenci ÚPČ, další činnosti POŘIZOVÁNÍ = odborná technická a administrativní činnost Jana Kaválková

jaké jsou kvalifikační požadavky? § 24 3 podmínky zkouška zvláštní odborné způsobilosti z územního plánování příslušné vzdělání 3 roky praxe v územně plánovací činnosti ve veřejné správě přechodná ustanovení § 189, odst. 3 § 195 Jana Kaválková

5 možností, jak pořídit územně plánovací dokumentaci úřadem územního plánování, který žádost obce nesmí odmítnout setkání se zástupci obcí v rámci jednotlivých ORP se konají postupně v lednu a únoru 2007 na základě veřejnoprávní smlouvy s OÚ jiné obce, který splňuje kvalifikační požadavky § 24 úředníkem vlastního úřadu, který splňuje kvalifikační požadavky § 24 na základě smlouvy s fyzickou osobou splňující kvalifikační požadavky § 24 (létající pořizovatel) na základě smlouvy s právnickou osobou, jejíž pracovníci splňují kvalifikační požadavky § 24 (létající pořizovatel) Jana Kaválková

jaké jsou působnosti úřadu územního plánování? pořizuje ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY pro celé správní území pořizuje ÚZEMNÍ PLÁNY, regulační plány a územní studie na žádost OBCÍ ve svém správním obvodu a pro svou obec připravuje data pro evidenci územně plánovací činnosti pořizuje vymezení zastavěného území na žádost obce ve svém správním obvodu je dotčeným orgánem v územních řízeních a v řízeních o změnách území vykonává další činnosti dle zákona (např. poskytuje územně plánovací informace, prověřuje aktuálnost ÚPP, …) Jana Kaválková

kdo co platí? § 45 náklady na zpracování územního plánu projektantem hradí obec, která rozhodla o pořízení smlouvu s projektantem uzavírá obce, která rozhodla o pořízení náklady spojené s projednáním územního plánu hradí pořizovatel náklady na mapové podklady hradí obec, která rozhodna o pořízení, pokud se s ÚÚP nedohodnou jinak pořízení změny územního plánu může být podmíněno úhradou nákladů na zpracování a mapové podklady ze strany navrhovatele Karlovarský kraj poskytuje dotace na územně plánovací činnost obcí (a v roce 2007 také na vybavení pracovišť standardizovaných územně analytických podkladů) Jana Kaválková

opatření proti průtahům § 56 je-li při pořizování jiným obecním úřadem překročena lhůta 1 roku od předchozího rozhodnutí zastupitelstva, musí pořizovatel povinně předložit návrh dalšího postupu Jana Kaválková

co s platnými dokumentacemi? postupovat dle přechodných ustanovení § 187 odst. 1 a § 188 odst. 1 a 2 ÚPD schválené před 1.7.1992 – přestanou platit po 31.12.2009  pořídit nový ÚP ÚPN SÚ a ÚPN Z - přestanou platit po 31.12.2011  pořídit nový ÚP ÚPO a RP schválené po 1.7.1998 je možné   upravit do souladu s novým stavebním zákonem, a nejpozději do 31.12.2011 vydat, jinak přestanou platit Jana Kaválková

co s rozpracovanými dokumentacemi? postupovat dle přechodných ustanovení § 188 odst. 3 u územních plánů, regulačních plánů a jejich změn, u kterých bylo zahájeno před 1.1.2007 pořizování, a které nebyly do 31.12.2006 schváleny, se nedokončená činnost při pořizování upraví podle nového stavebního zákona a další pořizování a vydání se již řídí novými právními předpisy Jana Kaválková

jak pořídit změny „starých“ dokumentací? postupovat přiměřeně podle nového stavebního zákona § 188 odst. 4 změna se však stále nazývá názvem původní dokumentace Jana Kaválková

Jana Kaválková Aš – 5 Cheb – 21 Karlovy Vary – 39 Kraslice – 8 Mariánské Lázně – 14 Ostrov – 14 Sokolov - 30 dosavadní investice kraje do ÚPD obcí – za 5 let 16 mil. (2006 – 5 mil.) + NÁKLADY OBCÍ – obvykle 40 obcí za rok nyní je na území kraje rozpracováno 51 územních plánů + asi 150 změn – je nutné pokračovat plynule v pořizování - pořizovat změny územních plánů dle požadavků obcí - zahájit pořizování u ÚPD – některé musí být hotové do 3 let, jiné do pěti let - zahájit úpravu ÚPO v případě, že v některých správních území trojek bude docházet k nárůstu vracení dotací nebo k ohrožení významných investic vinou pomalé práce pořizovatelů na trojkách, budeme muset navrhnout ZKK nové kritérium pro poskytování dotací – tj. tam, kde nepracují trojky dostanou se obce díky nižšímu bodovému hodnocení na konec seznamu žadatelů o dotaci nemůžeme připustit, aby se finanční prostředky z rozpočtu kraje promrhali to jistě vytvoří silný tlak starostů obcí na trojkovou obec, aby pořizování ÚPD probíhalo v běžných lhůtách Jana Kaválková

jak nyní postupovat? kompletace platných i rozpracovaných dokumentací kontrola činností po schválení rozhodnout o pořizování nových dokumentací – zastupitelstvo obce pořizování - kontrola kvalifikačních požadavků na úřadu usnesení rady obce – žádost o pořízení – poslat na ÚÚP nebo OÚ usnesení zastupitelstva obce – určení spolupracujícího zastupitele kontaktovat pořizovatele a projednat další spolupráci financování výběrové řízení na projektanta - smlouva s projektantem nebo dodatek (nový obsah a forma) - konzultace s pořizovatelem žádost o krajskou dotaci – do konce března metodická pomoc krajský úřad (+ informovat o způsobu pořizování) úřad územního plánování účast na společně organizovaném jednání webové stránky: www.uur.cz – konzultační středisko předání podkladů a dokladů pořizovateli – předávací protokol Jana Kaválková

děkuji za pozornost kontakty: Ing. arch. Jana Kaválková (zásady územního rozvoje) vedoucí oddělení územního plánování, KÚKK 353 502 223, jana.kavalkova@kr-karlovarsky.cz ORP Aš Bc. Jaromír Trtík, 353 502 437, jaromir.trtik@kr-karlovarsky.cz Ing. Jana Sedlačíková, 353 502 359, jana.sedlacikova@kr-karlovarsky.cz ORP ORP Cheb ORP Karlovy Vary, Kraslice, Ostrov Ing. Lenka Burešová, 353 502 309, lenka.buresova@kr-karlovarsky.cz ORP Mariánské Lázně Ing. Markéta Báčová, 353 502 559, marketa.bacova@kr-karlovarsky.cz ORP Sokolov Ing. Jana Sedlačíková, 353 502 359, jana.sedlacikova@kr-karlovarsky.cz ÚAP Ing. arch. Jaroslav Jelínek, 353 502 139, jaroslav.jelinek@kr-karlovarsky.cz věřím, že vzájemnou spoluprácí se nám podaří část problémů a starostí odstranit Jana Kaválková