Vánoce v Rusku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se slaví Vánoce u nás a ve světě
Advertisements

Vánoce ve světĚ DUM 16/1.
Vánoce v Řecku.
Aneb Šťastné a Veselé Vít Jaška 6.C
Dobrodružství za obzorem
Vánoční zvyky u nás a ve světě
Vánoční zvyky a tradice
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Vánoce a nový rok autor:Václav Čížek
Vypracoval: Michal Klaus
Jak se tyto svátky vlastně slaví?
Ve světě.
Vánoce v Irsku Ondra Machala.
Vytvořeno: Michalem Málkem
Štědrý den 24. prosince Štěpán 26. prosince Silvestr 31. prosince
2013 ….. Již tradičně každým rokem probíhají Vánoce v krajském městě Brně spojené s Vánočními trhy. Tyto jsou na třech místech v centru města Náměstí.
Robin Drahoš Martin Fousek
Vánoce v Německu vypracoval- radek Nedbal 9.b
Ruské Vánoce.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Vánoce v Japonsku.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zdenka Suchánková DD Val. Klobouky- Smolina
DOMINIK HASIL,DD VAL.KLOBOUKY- SMOLINA
Velikonoce – jen svátky jara?
Svátky a tradice v Kanadě
NAD BETLÉMEM JASNÁ HVĚZDA,TO PŘEKRÁSNÉ ZNAMENÍ,PŘÍCHOD SVĚTLA,LÁSKY,ŠTĚSTÍ,NOSITELE NADĚJÍ.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Vypracoval Matěj Leher
Vánoce ve Velké Británii.
Vypracovali Filip Joska a Zdenda Pham
BEZMASÉ POKRMY
Vánoční zvyky v Maďarsku
 Většina Kanaďanů si na Štědrý večer (24.12) otevře jen jeden dárek a zbytek si otevřou až na Štědrý den ráno (25.12).  Někteří Kanaďané si na Štědrý.
Vánoce v Africe Vypracoval David Šereda 9.A.
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Ruské pravoslavné Vánoce. Na Rusi se objevily již po příchodu křesťanství v 10.století Několik set let trvalo než se prosadily Vítězstvím těchto svátků.
Vytvořili: D. Musílek a V. Veselý, 9.A
Ať stromeček krásně voní, ať tisíce zvonečků na Štědrý den zvoní, ať pocit štěstí a lásky hřeje, dárků plné závěje, ať Vám láska navěje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_41_Vánoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1., 2. 1.
Za dveřmi je … ZIMA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY:MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková NÁZEV: VY_32_INOVACE_8/08_Vánoce TEMA: Vánoce ČÍSLO PROJEKTU:
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
Vánoce VY_32_INOVACE_16 Sada 8 Rozmanitost přírody Autor: Jana Nikrmajerová ZŠ a MŠ Dešná IT ve skole 1622/21/7.1.4/2010.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková VÁNOCE Štědrý večer 24.prosince.
VÁNOCE - RUSKO.
V České republice: Ježíšek Ve spojených Státech Amerických: Santa Klaus V Rusku: Děda Mráz Ve Velké Británii: Otec Vánoc O Ježíši Kristu v některých Zemí.
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Kdy se vlastn ě slaví? Španělé mají 24. prosince pouze štědrovečerní večeři, u které se sejde celá rodina a jsou všichni pospolu. Většinou se na stříbrném.
VÁNOCE- FRANCIE.  Vánoční čas nastává ve Francie během adventu. Jedná se o 4 neděle, které předcházejí Vánocům. Jak praví tradice, každou neděli se na.
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Vytvořila: Libuše Langmayerová IX. ročník
Slavíme Vánoce Na Vánoce se připravujeme už od počátku prosince. Tento předvánoční čas nazýváme advent. Ten začíná většinou poslední listopadovou neděli.
Filipíny Vytvořila: Natálie Schulzová 6.A.
Vánoce na Maltě Terynková Natálie 8.A.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Vánoce na Haiti Linda Teclová 8.A.
Autor : Pavel Pechr Třída : 6.A
Napsal: Filip Smolík Třída:6.A
Vánoce v Australii By Eliška Benhartová
Prvouka pro 2. tř. Vánoce III/2 19.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Luďka Pavlíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Písmeno v TÉMATICKÝ.
PŘEDVÁNOČNĺ NÁLADA ADVENT :28:39.
Riskuj-Vánoce
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Transkript prezentace:

Vánoce v Rusku

Štědrý den je v Rusku obyčejným pracovním dnem Štědrý den je v Rusku obyčejným pracovním dnem. V této zemi se Vánoce slaví dvěma způsoby. Buďto se slaví pravoslavné vánoce, které připadají na 6. a 7. ledna, nebo se slaví vánoce postaru na Nový rok.

Příprava na vánoční svátky začíná pro pravoslavné věřící již 28 Příprava na vánoční svátky začíná pro pravoslavné věřící již 28. listopadu předvánočním postem, který trvá až do 6. ledna – tedy 40 dní.

Novoroční oslavy po staru začínají 31. prosince Novoroční oslavy po staru začínají 31.prosince. Domácnosti se slavnostně vyzdobí, nemůže chybět stromek, "jolka". Večer se lidé sejdou u slavnostního stolu, vyměňují si dárky a dětem naděluje děda Mráz (děd Moroz), kterého často doprovází Sněhurka (Sněguročka). O půlnoci pak lidé vyjdou do ulic a vítají Nový rok.

O štědrovečerní večeři se podávají bezmasé pokrmy a ryby O štědrovečerní večeři se podávají bezmasé pokrmy a ryby. Oblíbené jsou vareniky, což jsou plněné taštičky z kynutého těsta.Tradičním jídlem je také nákyp z pšeničných zrn s mandlemi, rozinkami atd. Dále se obvykle podává vepřová pečeně nebo krocan. Ze sladkých zákusků je nejoblíbenější medový perník. Vareniky

Vytvořil: Jiří Čermák Datum: 20.12.2013 Děkuji za zhlédnutí.