Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ve světě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ve světě."— Transkript prezentace:

1 Ve světě

2 v USA Santa Claus vzniklo z holandského pojmenování pro svatého Nicholase ==> Sintaklaas Jsou velmi štědří – dávají si dárky v práci, posílají peníze na charitu, do nemocnic atd. Vánoční večeře - Sestává z pečeného krocana, husy, kachny nebo šunky polité brusinkovou omáčkou. Výběr dezertů je mnohem bohatší. Podává se biskupský chlebíček, dýňový koláč, ovocný pudink polívaný brandy, koláčky nadívané kandovaným ovocem aj. Například na Hawaii Vánoce začínají s příjezdem Vánoční lodi, což je loď přivážející obrovský náklad tradičních vánočních pokrmů. Santa Claus sem přijíždí rovněž po vodě ve svém člunu.

3 Santa Claus a ozdobené domy

4 Pečený krocan

5 Ve Velké Británii Ve Velké Británi začínají vánoce už na Mikuláše a končí Dárky zde naděluje Otec Vánoc-Father Christmas, který naděluje dárky do zavěšených punčoch na krbové římse, či do zavěšených punčoch z okna. Father Christmas má sáně se sobím zpřežením a do domu se dostává krbem, kde pak naděluje dárky.Děti si o své dárečky píšou. Svá přáníčka však na rozdíl od našich dětí hází do krbu tak, aby vylétla komínem Každý co sedí u svátečního stolu rozlamuje christmas cracker, což je papírová roura, ve které se skrývá malý dáreček. Po obědě zasedá celá rodina k televizoru, kde sledují tradiční vánoční projev královny.

6 Otec Vánoc, saně a sobi

7 Christmas Cracker

8 Ve Francii Dárky ve Francii nosí Otec Vánoc (Pere Noël).
Jde o postavu, která je zobrazována jako starý vousatý muž se spoustou dárků pro děti. Dostává od dětí dopisy s jejich přáními a má létající saně tažené soby.

9 V Itálii Čas Vánoc v Itálii začíná 18. prosince a končí 6. ledna na svátek Tří králů. V Itálii se vánoce nejenom moc neslaví, ale ani cukroví se nijak zvášť nepeče. Dokonce ani v ulicích nepanuje Štědrovečerní nálada jakou známe od nás. Na slavnostním stole je zpravidla pečené jehně nebo krocan. Dárky nosí v Itálii jediná žena a to tříkrálová čarodějnice. Říkají ji La Befana a dárky roznáší až 7.ledna.

10 La Befana

11 Ve Finsku Ve Finsku navštěvuje děti Joulupukki, což je postava oděná do kozlí kůže bydlící v Laponsku. Finsko je jediná země, kde na Štědrý večer děti vidí postavu, která naděluje. K večeři se podává klasické finské jídlo zvané Casseroles, které je z makaronů, tuřínu a mrkve. Dále se podává vařená šunka, nebo krocan a brambory.

12 Joulupukki a Casseroles

13 V Grónsku Do Grónska, země, která je z velké části pokryta ledovcem, si musejí obyvatelé vánoční stromeček objednat - a to často celý půlrok předem a zdobí ho papírovými květy. Stromek stojí uprostřed pokoje a veškerý nábytek musí jít stranou tak, aby se kolem něj dalo pohodlně tančit. Děti z celého světa věří, že v Grónsku bydlí děda Mráz, který prý žije v podzemní jeskyni uprostřed věčného ledu.

14 Děda Mráz

15 V Rusku V Rusku se Vánoce slaví dvěma způsoby. Buď se slaví pravoslavné Vánoce, které jsou 6. a 7. ledna, nebo se slaví Vánoce po staru na Nový rok. V roce 1918 však byli vánoce v Rusku zakázané O štědrovečerní večeři se podávají bezmasé pokrmy a ryby Na svátečním večerním stole nesmí chybět kuťja, což je kaše z pšenice nebo ječmene, vařená s medem, rozinkami, mákem a ořechy. Ještě na počátku 20. století nacházely děti vánoční dárky pod polštářem. Dnes se nadělují pod ustrojený stromeček - Jolku. Dárky rozdává Děda Mráz se Sněhurkou.

16 Děda Mráz a Sněhurka

17 Kuťja

18 v Argentině V Argentině, se slaví vánoce 6. ledna, což je zde období léta. Štědrovečerní večeře se servíruje venku u stolů zdobených převážně pavím peřím. Pečený páv bývá podáván jako hlavní menu večeře. Dárky zde naděluje kůň Magi. Samotné dárky se pak nadělují do vyčištěných bot, které si děti připravují večer před štědrým dnem pod stromeček, nebo vedle postele.

19 Vánoce v Argentině

20 V Brazílii Osobou, která nosí dárky v Brazílii, je Papai Noel (Otec Vánoc). Dle legendy žije v Grónsku. Když přijíždí do Brazílie přizpůsobuje se místním přírodním podmínkám a převléká se ze svého teplého oblečení do lehké košile a kalhot.

21 V Mexiku V mexiku stromečky nerostou a proto se musí dovážet až z Kanady. Dovezené stromečky jsou však pro většinu obyvatel drahé. K štědrovečerní večeři se podává nadívaný krocan, nejčastěji na pomerančích. Vánoční dárky jsou zde velmi chudé a mají za účel potěšit či rozveselit obdarovaného. Ve většině domácností se pro děti naplní hliněný džbán, který je ozdoben peřím, různými cukrovinkami a malými dárečky. To se pak zavěsí do některé místnosti v domě. Děti o Štedrém večeru chodí se svíčkou v ruce po domě a klepají na dveře všech místností, které jsou však zamčené. Až na místnost se džbánem. Dětí se za velkého jásotu vrhnou k nádobě a snaží se ji všemi možnými prostředky shodit a vzít dárečky.

22 Vánoce v Mexiku

23 V Číně Po mnoho let zde byli vánoce zakázané a tak se ani neslavili.
Objevuje se zde Americký Santa Claus v podobě malého panáčka Sengtana Laozena. V bohatších rodinách se nakupují dárky a objednávají se slavnostní večeře v restauracích, kde takováto večeře přijde na více jak polovinu běžného měsíčního platu. Vánoce ale jako takové se zde neslaví. Číňané slaví až Nový rok který připadá na datum mezi 21.lednem až 21.únorem.


Stáhnout ppt "Ve světě."

Podobné prezentace


Reklamy Google