Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_336.
Advertisements

Zahraniční obchod Dodací podmínky.
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Vedení správního řízení
Celnictví Celní režimy.
Základní pojmy celnictví
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Celní správa České republiky
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
CESTOVNÍ RUCH Přednáška Celní a devizový zákon Kateřina Ryglová, Ústav marketingu a obchodu,
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účtování materiálu - část 2 Označení materiálu:
Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Celnictví Celní řízení.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Žádost rozhodnutí odvolání
Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
OBLAST UDĚLOVÁNÍ LICENCÍ. Žádost právnické osoby pro každou smlouvu, jejímž předmětem je obchod s VM podle § 2 odst.1 nebo. Žádosti a dokumentace § 14.
Celnictví Význam a druhy cel.
Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou.
Daň z přidané hodnoty (II)
Daň z přidané hodnoty (II)
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
DOKUMENTÁRNÍ AKREDITIV
VRÁCENÍ /REFUNDACE/ CLA
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Akceptační úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vracení DPH, zvláštní režimy
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Spotřební daně nepřímé, selektivní, ze spotřeby Rozpočtové určení
Účtování DPH účet 343.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
DPH u vývozu zboží (z pohledu zák. č. 235/2004 Sb
IV. Dovoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
III. Vývoz zboží © Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Vracení DPH, zvláštní režimy. Vracení daně DPH lze vrátit při splnění podmínek ZDPH: –osobám požívajícím výsad a imunit (§ 80), –v rámci zahraniční pomoci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_07.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 2. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Celnictví Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zásobování prodejny Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu 1.Požadavky na zásobování prodejen 2.Dodavatele 3.Dodavatelsko-odběratelské vztahy 4.Rozdělení.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Workshop I. Téma: Kauce Vytvořeno: Odborem 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Praha 27. červenec 2016.
Celní právo.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Wales 2019 Průvodce registrací pro studenty
Účtování DPH účet 343.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Transkript prezentace:

Cla a celní politika Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Celní řízení Začíná na návrh účastníka. V rámci celní kontroly probíhá celní řízení,jehož účelem je rozhodnout, zda se zboží propustí. Propustí se tehdy, uskuteční-li se jeho dovoz, vývoz nebo průvoz v souladu s předpisy. Celní řízení je věcí celnice, které bylo zboží předloženo

Celní řízení Odbavení se může uskutečnit na celnici nebo celním prostoru (celní prostory jsou místa železničních nádraží, přístavů, letišť). Celní prostor určí celnice v dohodě s příslušnou organizací. Na žádost účastníka může řízení probíhat i mimo celní prostor, je-li opět důvodem hospodárnost a usnadní-li se tím doprava zboží.

Celní řízení Účastník musí požádat včas, oznámit druh zboží, množství, připravit potřebné doklady a dopravní prostředek tak, aby řízení proběhlo bez průtahů. Celní řízení se zahajuje na návrh účastníka, tj. toho, kdo zboží dováží, vyváží nebo převáží na základě jednotného správního dokladu (dříve JCD). Může se však stanovit – na základě plné moci – zástupce. Zmocněny jsou i dopravní organizace a pošta.

Celní postup při vývozu Návrh na celní řízení se podává písemně, elektronicky, ústně (při neobchodním styku, tj. u cestovního styku = turista), tj. účastník oznámí, že veze zboží, které podléhá celnímu řízení. Tímto oznámením je řízení zahájeno.

Celní postup při vývozu Používané doklady: Jednotný správní doklad: původ, druh, zařazení, množství zboží, identifikace dovozce, vývozce, celní hodnota, použité měny, datumy + přílohou další doklady: mezinárodní nákladní list: průvodní doklad o nákladu a o jeho způsobu dopravy – CMR v silniční dopravě, CIM v železniční dopravě

Celní postup při vývozu CARNET TIR – zvláštní průvodní doklad používaný jen u kamionové dopravy osvědčení o původu zboží (certifikát) – vydává např. Česká obchodní a průmyslová komora ev. celní úřad, potvrzuje tím, že jde o původní český výrobek určité kvality. Na jeho základě může být přiznáváno clo

Celní postup při vývozu povolení k vývozu (licence) – týká se jen některých vyvážených druhů zboží, jejichž vývoz musí povolit ministerstvo, které licenci uděluje (zbraně) jiné doklady – záleží na druhu zboží: např. rostlinolékařské osvědčení

Celní postup při vývozu osvědčení o zdravotní nezávadnosti zboží celní faktura (u vyváženého zboží pro zahraniční celnici k výpočtu dovozního cla) – určíme celní hodnotu zboží = cena skutečně placená nebo ta, kterou máme opravdu zaplatit TCP – tranzitní celní prohlášení – plní funkci průvodky

Celní postup při vývozu Účastník celního řízení je pak povinen předložit zboží, podat potřebná vysvětlení a připravit zboží k prohlídce, musí sdělit přesně a úplně všechny údaje nutné k posouzení, zda zboží může být propuštěno. Vlastní řízení probíhá za jeho účasti, ale může probíhat i bez ní, jestliže se odmítne zúčastnit.

Celní postup při vývozu Po kontrole a po opatření zboží celní závěrou potvrdí vnitrozemská celnice jednotný správní doklad. Doklady provázejí zásilku až na místo určení. Zboží se pak dostává do volného nebo vázaného oběhu v cizině (mimo území EU). Zboží určené do zemí EU není považováno za vývoz a nepodléhá clu, jedná se o tzv. intrakomunitární obchod.

Celní postup při dovozu I u dovozu se zahajuje celní řízení podáním „jednotného správního dokladu“. Celní odbavení může uskutečnit buď pohraniční celnice Evropské unie (v ČR není žádná), zboží je pak propuštěno do příslušného celního režimu v EU.

Celní postup při dovozu Další variantou je postoupení zboží pomocí tranzitního celního prohlášení vnitrozemské celnici v ČR a proclení v ČR. Přitom se kontroluje v předepsaných případech: 1. licence (tj. povolení k dovozu) 2. certifikát (osvědčení původu) a jiné průvodní doklady.

Celní postup při dovozu U cestovního styku je celní řízení zahájeno pouhým ústním oznámením účastníka, a to při přechodu celní hranice. O provedení a výsledku celní prohlídky je příslušnou celnicí vydáno „Rozhodnutí v celním řízení“.

Celní postup při dovozu Rozhodnutí obsahuje: výrok o tom, zda se zboží propouští (pokud ano – stačí ústně, pokud ne – musí být písemně) podmínky, za nichž se zboží propouští do vázaného oběhu poučení o dalším postupu v případech, kdy celnice zboží nepropustí U zboží, které podléhá clu, obsahuje navíc výši cla, případně výrok, že se zboží propouští beze cla.

Celní postup při dovozu Rozhodnutí v celním řízení nemusí být vyhotoveno a oznámeno písemně. Výrok rozhodnutí může být poznamenán v přepravních a průvodních listinách nebo v písemném návrhu na celní řízení, nebo je ústně vyhlášen. Rozhodnutí, kterým se nepropouští zboží, se vyhotovuje písemně a oznamuje se doručením písemného vyhotovení.

Celní postup při dovozu Navrácení daně z přidané hodnoty: viz. DPH Při dovozu zboží ze zahraničí mají dovozci možnost uplatnit nárok na vrácení DPH, pokud jde o dovoz ze zemí mimo EU

Celní postup při dovozu Podmínky navrácení DPH: firma musí mít trvalé bydliště (sídlo) mimo stát, kde byl zboží prodáno hrubá účtovaná částka za zboží musí překročit určitý limit zboží musí být kupujícím vyvezeno a vývoz musí být prokázán účtem prodávajícího

Celní postup při dovozu Postup: Na účtence prodávajícího musí být zřetelná částka zaplacená kupujícím, ten od prodávajícího dostane formulář „Písemné potvrzení o vývozu předmětu“ (z cizí země), na jehož zadní stranu se připne pokladní podklad (účet).

Celní postup při dovozu Celní úřad vyvážející země potvrdí na hranici na tomto formuláři vývoz zboží. Poté dovozce obdrží daň přímo na celní hranici nebo mu tato částka bude vrácena až po předložení celnicí potvrzeného dokladu v ČR (služba obchodních bank).

Celní postup při dovozu Výpočet cla: Ve Švýcarsku jsme koupili DVD přehrávač za 400 franků (bez DPH), kurz Kč 20,-/frank. Clo je 5%. U nás je DPH 20%. Ve členských zemích EU je zboží kupováno přímo s daní platnou v konkrétní zemi nákupu DPH se nevrací, jedná se o intrakomunitární obchod.

Celní postup při dovozu smluvní cena 8.000,- clo 400,- Celkem 8.400,- 20% DPH 1.680,- celkem jsme zaplatili 10.080,- 400,- + 1.680,- = celní dluh

Celní postup při dovozu Ve členských zemích EU je zboží kupováno přímo s daní platnou v konkrétní zemi, DPH se nevrací, jedná se o intrakomunitární obchod.

Cla a celní politika Použitá literatura: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použitá literatura: Daňové zákony v aktuálním znění