Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Advertisements

Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
1. Láska, kterou Ježíš dává do srdcí věrným svým, láska je, jež neustává, láska k dobrým i zlým, láska, kterou žádná bouře nemůže uhasit, láska mocná jako.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Slovoživota Leden 2010 Ve dnech 18. až 25. ledna se v mnohých částech světa slaví týden modliteb za jednotu křesťanů, jinde slavený o Letnicích. Chiara.
Slovo života Říjen 2009.
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Byl jednou jeden človíček a cítil se strašně sám a nechtěl žít.
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)
září 2013 Slovo života „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1. Jan 3,18)
Boží synové Ref: Synové, slyšte Boží hlas, kterým Otec k sobě volá vás, jezte pijte pospolu, mějte lásku Kristovu, aleluja, aleluja, aleluja, aleluja.
Slovoživota Únor 2010 „Já jsem dveře. Kdo vejde skrze mě, bude zachráněn; bude moci vcházet i vycházet a najde pastvu.“ (Jan 10,9)
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Slovo života Slovo života Duben 2012 Duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
Dosáhni cíle!.
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Ve společenství s Matkou Boží
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Slovo života Slovo života květen 2012 květen 2012.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Křesťanství vznik a podstata.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Slovo života Slovo života leden 2012 leden 2012 Každoročně se od 18. do 25. ledna slaví v mnoha částech světa Týden modliteb za jednotu křesťanů, jehož.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Slovo života Slovo života duben 2012 duben 2012 „Vy jste už čistí tím slovem, které jsem k vám mluvil.“ (Jan 15,3) „Vy jste už čistí tím slovem, které.
Slovo života Březen 2014 „Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce.“ (Jan.
Vypráví se vtip: Katecheta se zeptá dětí v náboženství: „Děti je to chlupaté, má to dlouhý ocas a skáče to po stromě, co je to?“ Malý Jenda se ujme.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Je zbožnost cool? ZAJÍMAVÁ ZÁBAVNÁ PŘITAŽLIVÁ. Jak lidé kolem nás vidí zbožnost? Je to něco společného s Bohem Je to nuda Nejspíš to nemá žádný praktický.
Slovo života Srpen 2011 „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9) „Tady jsem, abych plnil tvou vůli.“ (Žid 10,9)
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Motivace křesťanského jednání
Dětská sobotní škola Les liens de la Grâce Los eslabones de la Gracia Pouta milosti.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Září 2013 Slovoživota „Nemilujme jen slovem a jazykem, ale činem, doopravdy!“ (1Jan 3,18)
Slovo života Slovo života Prosinec 2011 Prosinec 2011.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
 Aneb to nejlepší, co nás mohlo potkat….  Na počátku Bůh stvořil nebe a zemi (Gen 1,1)  Bůh stvořil člověka, aby byl jeho obrazem, jako muže a ženu.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Slovo života Květen 2012.
Slovo života Červen 2013.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Slovo života listopad 2012

„Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan 14,23)

Ježíš se na apoštoly obrací svými velkými a silnými slovy na rozloučenou a mimo jiné je ujišťuje, že ho opět uvidí, protože se dá poznat těm, kdo ho milují.

Juda, ne ten Iškariotský, se ho tehdy zeptal, proč se chce dát poznat jim, a světu ne? Tento učedník toužil po tom, aby se Ježíš zjevil veřejně ve velkém, což by mohlo změnit dějiny a bylo by to podle něj užitečnější pro spásu světa..

Apoštolové se totiž domnívali, že Ježíš je prorok, v poslední době tolik očekávaný, který se ukáže všem jako král Izraele, postaví se do čela Božího lidu a navždy nastolí království Páně.

Ježíš však odpověděl, že jeho příchod nebude velkolepý navenek. Bude to prostý, mimořádný příchod Nejsvětější Trojice do srdcí věřících, k němuž dochází tam, kde je víra a láska.

Ježíš touto odpovědí upřesnil, jakým způsobem bude přítomný uprostřed svých učedníků po své smrti, a vysvětlil, jak s ním budou moci zůstat ve spojení.

„Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“

Jeho přítomnost se tedy může uskutečňovat v křesťanech a uprostřed společenství již nyní. Není zapotřebí čekat na budoucnost.

Chrám, který ho přijme, není tvořen zdmi, ale samotným srdcem křesťana, který se tak stává novým svatostánkem, živým příbytkem Nejsvětější Trojice.

„Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“

Ale jak může křesťan dosáhnout něčeho tak velkého? Jak může v sobě nést samotného Boha? Jakou cestou se vydat, abychom vstoupili do tohoto hlubokého společenství s ním?

Je to láska k Ježíši. Je to láska, která není pouze sentimentální, ale projevuje se v konkrétním životě – přesněji v zachovávání Ježíšova slova.

Na takovou lásku křesťana, ověřenou skutky, Bůh odpovídá svou láskou: Trojice bude přebývat v jeho nitru.

„Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“

„ … bude zachovávat mé slovo.“ Která slova je křesťan povolán zachovávat?

V Janově evangeliu je výraz „má slova“ často synonymem pro „má přikázání“. Křesťan je tedy povolán zachovávat Ježíšova přikázání. Nelze je ale chápat jako seznam zákonů.

Spíše je třeba vidět, že jsou všechna shrnuta v tom, co Ježíš ukázal umýváním nohou, tedy v přikázání vzájemné lásky.

Bůh přikazuje každému křesťanovi, aby miloval druhého až do úplného sebedarování, jak to učil a dělal sám Ježíš.

„Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“

Jak tedy máme správně žít toto slovo? Jak dospět k tomu, aby nás miloval sám Otec a přebývala v nás Nejsvětější Trojice? Tím, že budeme celým svým srdcem, s rozhodností a vytrvale uskutečňovat vzájemnou lásku..

Především v ní nalezne křesťan také cestu hlubokého křesťanského odříkání, které od něho žádá Ukřižovaný.

Právě díky vzájemné lásce se v jeho srdci rozvinou různé ctnosti a on bude moci odpovědět na povolání směřující k jeho posvěcení.

Text by Chiara Lubich „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan 14,23)