Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)"— Transkript prezentace:

1

2 červenec 2013 Slovo života

3 „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)

4 Je to slovo apoštola Pavla, slovo krátké, úžasné, pronikavé, jasné.

5 Říká nám, že základem křesťanského chování, který ho má vždy inspirovat, je láska k bližnímu.

6 Apoštol vidí v uskutečňování tohoto přikázání dokonalé naplnění zákona. Zákon totiž říká: nesesmilníš, nezabiješ, nepokradeš, nepožádáš…

7 Je známo, že kdo miluje, nic takového nedělá. Kdo miluje, nezabíjí, nekrade.

8 „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)

9 Ten, kdo miluje, se však nejen vyhýbá zlu; ten, kdo miluje, se otevírá druhým, chce dobro, koná dobro, dává se. Jde až tak daleko, že položí život za toho, koho miluje.

10 Proto Pavel píše, že žijeme-li lásku k bližnímu, nejen zachováváme zákon, ale zachováváme ho v jeho „plnosti“.

11 „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)

12 Spočívá-li celý zákon v lásce k bližnímu, je třeba vidět ostatní přikázání jako prostředky, které nám mají dát světlo a vést nás, abychom ve spletitých situacích života dovedli najít cestu, jak druhé milovat. Je třeba se naučit v ostatních přikázáních rozpoznat Boží záměr, jeho vůli.

13 On chce, abychom byli poslušní, čistí, umrtvení, mírní, milosrdní, chudí…, abychom lépe uskutečňovali přikázání lásky.

14 „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)

15 Mohli bychom si položit otázku: Jak to, že apoštol vůbec nezmiňuje lásku k Bohu? Je to proto, že láska k Bohu a k bližnímu navzájem nesoupeří.

16 Láska k bližnímu je dokonce projevem té druhé lásky, lásky k Bohu. Milovat Boha totiž znamená plnit jeho vůli. A jeho vůle je, abychom milovali bližního.

17 „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)

18 Jak uskutečňovat toto slovo?

19 Je to jasné: tím, že budeme milovat bližního, milovat ho doopravdy. Znamená to darovat se druhému, avšak nezištně. Nemiluje ten, kdo využívá bližního jako nástroje k dosažení vlastních cílů, třeba i sebeduchovnějších, například svého posvěcení. Je třeba milovat bližního, nikoli sebe.

20 Je však nepochybné, že kdo takto miluje, stane se opravdu svatým. Bude „dokonalý jako Otec“, protože uskutečnil to nejlepší, co mohl: zaměřil se na Boží vůli, konal ji - zcela naplnil zákon.

21 Nebudeme na konci života zkoušeni právě z takovéto lásky?

22 Testo di Chiara Lubich, pubblicata in Città Nuova, 1983/10, p.40. Grafica Anna Lollo in collaborazione con don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Il commento alla Parola di Vita è tradotto ogni mese in 96 lingue e idiomi, e raggiunge vari milioni di persone in tutto il mondo tramite stampa, radio, TV e via internet. Per informazioni www.focolare.org Questo PPS, in diverse lingue, è pubblicato su www.santuariosancalogero.org „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)


Stáhnout ppt "červenec 2013 Slovo života „Celý Zákon totiž ve své plnosti je obsažen v jediné větě: ´Miluj svého bližního jako sebe´.“ (Gal 5,14)"

Podobné prezentace


Reklamy Google