Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha 21.1.2005 Ustavující konference TTnetu České republiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Národní souvislosti Ing. arch. Iva Svobodová Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s.
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Evropský sociální fond v ČR
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Praha, – Praha.
European Commission Employment and Social Affairs DG Budoucnost strategie sociálního začleňování Hana Velecká GŘ pro zaměstnanost, sociální věci a rovné.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Společenská odpovědnost organizací
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Evropská dimenze OV a její odraz v činnosti NÚOV
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
EVROPSKÝ SYSTÉM KREDITŮ PRO ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A PŘÍPRAVU (ECVET) Ostrava,
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
NSK – vazby na evropské procesy
TTnet (Training of Trainers Network)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rozvoj inovací v EU.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky

Cíl Informovat o kontextu, ve kterém (z hlediska rozvoje odborného vzdělávání) TT net působí. Nejedná se o izolovanou aktivitu, ale o jednu z aktivit, které přispívají k rozvoji odborného vzdělávání a tím k dosahování cílů Lisabonského procesu:  Ekonomická výkonnost  Konkurenceschopnost  Sociální soudržnost Lisabon – Kodaň - Maastricht

Lisabonský proces Stát se do roku 2010 nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější znalostní ekonomikou na světě, schopnou udržitelného hospodářského růstu s více a lepšími pracovními místy a s větší sociální soudržností. (Evropská rada v březnu 2000 v Lisabonu) Program modernizace systémů vzdělávání a odborné přípravy

Kodaňský proces Prohlášení o posílení evropské spolupráce v oblasti odborného vzdělávání a přípravy. (Schůzka ministrů školství v prosinci 2002 v Kodani)  Evropská dimenze  Transparentnost  Poradenství  Uznávání kompetencí a kvalifikací  Kvalita, učitelé

Zdroje Vzdělávání a odborná příprava 2010, Naléhavé reformy jako podmínka úspěchu Lisabonské strategie ( Kokova zpráva (Facing the Challenge – The Lisabon Strategy for growth and employment, Report from High Level Group chaired by Wim KOK. European Communities November ) CEDEFOP synthesis of the Maastricht Study ( Vocational education and training – key to the future, Lisabon-Copenhagen- Maastricht: mobilising for 2010, CEDEFOP Maastrichtské komuniké (

Hodnocení pokroku, Výzvy  80 milionů lidí v EU má nízkou kvalifikaci  Stárnoucí populace, mnoho lidí mimo trh práce  Zaměstnanost a produktivita jsou taženy inovacemi  Nízká úroveň mobility  Vysoká úroveň kompetencí a vzdělávání nesmí být omezeno na úzkou elitu

Mastrichtské komuniké Priority:  8 na národní úrovni  5 na evropské úrovni Maastricht Communiqué on the Future Priorities of Enhanced European Cooperation in Vocational Education and Training (VET) Aktualizace kodaňských priorit Ministři školství 32 zemí, Maastricht 14/12/04

Priority na národní úrovni  Transparentnost, poradenství, kvalita, neformální učení (posílení vazeb mezi jednotlivými nástroji, zapojení všech partnerů)  ESF pro rozvoj VET (vč. rozvoje kompetencí dospělých )  VET pro ohrožené skupiny (lidé bez kvalifikace, nezaměstnaní, …, uznávání výsledků učení)  Flexibilní a otevřený rámec pro VET (vazby mezi počátečním a dalším VET)  Relevance a kvalita (systematická spolupráce s partnery)

Priority na národní úrovni  Zlepšit efekty daňových a dalších pobídek  Rozvoj učení podporující prostředí ve školách i v pracovním kontextu (pedagogické přístupy, které podporují samostatné učení, využívání potenciálu ICT a e-learningu, integrace mobility do počátečního i dalšího vzdělávání)  Rozvoj kompetencí učitelů a školitelů ve VET (reflektující jejich specifické potřeby)

Priority na evropské úrovni  Evropský rámec kvalifikací (transparentnost, vzájemná důvěra, společný rámec úrovní kvalifikací, vazby mezi subsystémy, základem jsou výsledky učení - kompetence)  Přenos kreditů ve VET (umožnit těm, kteří se učí, využívat výsledky učení při přechodu z jednoho vzdělávacího systému do jiného)

Priority na evropské úrovni  Konsolidace priorit Kodaňského procesu (implementace konkrétních výsledků)  Role učitelů VET (vyhodnotit jejich specifické potřeby a měnící se roli, učinit tuto profesi atraktivnější)  Zlepšit statistiky (obsah, přesnost a spolehlivost umožňující benchmarking)

Role Evropských iniciativ v rozvoji vzdělávání v ČR  Dobrovolnost  Princip vzájemné shody  Metoda otevřené koordinace  Opatření mají být rozvíjena na základě spolupráce „zdola-nahoru“

Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky Díky za pozornost a hodně úspěchů TT netu!