Výroční konference – Globální granty Libereckého kraje Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost Programy přeshraniční spolupráce 27. 11.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Cíl 3 Evropská územní spolupráce Závěrečný seminář Interreg IIIA Česká republika – Polsko , Olomouc, Hotel Flóra Seminář.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Závěrečná konference IS INTERREG IIIA ČR – Polsko , Olomouc, Hotel Flora Maršálkovský úřad Dolnoslezského vojvodství Seminář je spolufinancován.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
ˇ  Součást Operačního programu „Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika  Slouží zejména k financování projektů neinvestičního.
Právní základ 4 nařízení –Všeobecné (1083/2006) –ERDF (1080/2006) –ESÚS (1082/2006) –Prováděcí nařízení(1828/2006)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
OP Přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko  přímo navazuje na program INTERREG IIIA ;  nově zavádí princip tzv. Vedoucího partnera (Lead.
Evropská územní spolupráce Rakousko – Česká republika 2007 – 2013.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Centrum pro regionální rozvoj ČR, Společný technický sekretariát Olomouc, Jeremenkova 40B, Olomouc,
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Dotace pro JSDH obcí Krajský úřad Libereckého kraje PŘESHRANIČNÍ PROGRAMY.
Regionální konference Zlínského kraje Univerzita Tomáše Bati, Zlín, Příprava operačního programu přeshraniční spolupráce Cíle 3 – Evropská.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Technika pro integrovaný záchranný systém plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE OP Česká republika – Bavorsko OP Česká republika – Rakousko Jihočeský kraj – Krajský úřad 29. června 2009 Tento seminář je spolufinancován.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Program přeshraniční spolupráce SVOBODNÝ STÁT SASKO – ČESKÁ REPUBLIKA Stanislav Rataj Ostrov u Tisé
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
OPPS ČR-PR Rozdíly v programech přeshraniční spolupráce v rámci Cíle 3 realizovaných v MSK a časté chyby Zpracovala: Ing. Markéta Hluchníková.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
Příprava žádosti Společný technický sekretariát Drážďany.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
OP přeshraniční spolupráce Slovensko – Česká republika 6. mezivládní Česko-slovenská komise pro přeshraniční spolupráci 14. prosince 2006 Modrá,
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Interreg V – A Česká republika - Polsko
Individuální projekt OP VVV
Burza partnerů v rámci OP EÚS Rakousko – Česká republika
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Výroční konference – Globální granty Libereckého kraje Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost Programy přeshraniční spolupráce , Liberec

Programy přeshraniční spolupráce týkající se LK Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko (vyhlášen ) Program Cíle 3/Ziel3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007 – 2013 (vyhlášen )

Výjimečnost programu Projekty -podporují rozvoj česko-polského, česko-saského pohraničí, -rozvíjí partnerskou spolupráci mezi obyvateli v pohraničí, -vyznačují se přeshraničním charakterem, -vyznačují se přeshraniční spoluprací, -respektují zásadu vedoucího partnera, -jsou realizované společně s partnerem na druhé straně hranice. -spolupráce musí být skutečná -aktivity: jeden celek složený z české a polské části nebo z české a saské části. -výsledky projektu musí být využitelné na druhé straně hranice (přeshraniční dopad).

Jste způsobilý žadatel? Vhodní příjemci na české straně:  veřejnoprávní  ovládané veřejnoprávními právnickými osobami  neziskové  Žadatel nemusí mít sídlo v dotačním území, ale projekt by měl být realizován v dotačním území nebo pro něj mít prokazatelný pozitivní přínos.  Viz příloha č. 3 Příručky pro žadatele – ČR – PL  Viz příloha č. 2 Příručky pro české kooperační partnery ČR – Sasko  Např. kraj, obec, příspěvková organizace, školská právnická osoba zapsaná ve školském rejstříku, veřejná a státní vysoká škola, o.p.s., o.s. a další)

Podporované území ČR – PL

Podporované území ČR – Sasko

Prioritní osy ČR - PL Prioritní osa I. Posilování dostupnosti, ochrana životního prostředí a prevence rizik Oblasti podpory: 1.1 Posilování dostupnosti 1.2 Ochrana životního prostředí 1.3 Prevence rizik Prioritní osa II. Podpora rozvoje podnikatelského prostředí a cestovního ruchu Oblasti podpory: 2.1 Rozvoj podnikatelského prostředí 2.2 Podpora rozvoje cestovního ruchu 2.3 Podpora spolupráce v oblasti vzdělávání Prioritní osa III. Podpora spolupráce místních společenství Oblasti podpory: 3.1 Územní spolupráce veřejných institucí 3.2 Podpora společenských, kulturních a volnočasových aktivit 3.3 Fond mikroprojektů Prioritní osa IV. Technická pomoc

2.3 Podpora spolupráce v oblasti vzdělávání Cíl: Zvyšování znalostí a dovedností obyvatel v česko – polské příhraniční oblasti Aktivity: Podpora spolupráce v oblasti vzdělávání, odborné přípravy a celoživotního učení Projekty pro podporu osob vracejících se na trh práce, předcházení sociálnímu vyloučení, včetně školení pro nezaměstnané Zvyšování odborné kvalifikace v souladu s požadavky trhu práce Rekvalifikační kurzy pro osoby ohrožené sociálním vyloučením Organizace kurzů zaměřených na získávání, zvyšování odborných kvalifikací a dovedností, jazykových znalostí, včetně přípravy na zaměstnání a celoživotní učení Podpora zpracování společných česko – polských studijních programů Podpora využívání a uplatňování ICT, včetně specializovaných aplikací, pro realizaci výše uvedených aktivit.

Prioritní osy ČR - Sasko Prioritní osa 1 – Rozvoj společenských rámcových podmínek v dotačním území Oblast podpory 1 – Kooperativní zlepšení a rozvoj infrastruktury dle poptávky a kooperací v oblasti regionálního plánování a rozvoje Oblast podpory 2 – Kooperativní opatření v oblasti lidských zdrojů, sociokulturního rozvoje a partnerské spolupráce Oblast podpory 3 – Kooperace v oblasti bezpečnosti, záchranných služeb, ochraně proti katastrofám a požární ochrany Oblast podpory 4 – Společný fond malých projektů Prioritní osa 2 – Rozvoj hospodářství a cestovního ruchu Oblast podpory 1 – Hospodářská kooperace a rozvoj přeshraničních hospodářských struktur Oblast podpory 2 – Kooperace a rozvoj přeshraničních struktur v oblasti cestovního ruchu Prioritní osa 3 – Zlepšení situace přírody a životního prostředí Oblast podpory 1 – Kooperace v oblasti ochrany klimatu, ochrany lesů a přírody, péče o krajinu a odpadové hospodářství Oblast podpory 2 – Opatření v oblasti protipovodňové ochrany, vodního hospodářství a vodních staveb, ochrany vodních toků

Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.2 – Kooperativní opatření v oblasti lidských zdrojů, sociokulturního rozvoje a partnerské spolupráce a. Podpora školských projektů Podpora přeshraniční spolupráce škol, vytváření školních partnerství a vytváření sítí včetně s tím spojených infrastrukturních opatření Iniciativy k interkulturnímu učení Vývoj a používání společných výukových a studijních materiálů Organizace a realizace společných opatření dalšího vzdělávání Podpora výměny zkušeností, rovněž formou stáží Zlepšení jazykových dovedností češtiny a němčiny popř. lužické srbštiny d. Podpora opatření pro mladé Investice v zařízeních pro mládež pro volnočasové aktivity, pro programy mimoškolního vzdělávání a poradenství (např. sanace a přestavby) Projekty v oblastech: Mimoškolního vzdělávání Volného času a setkávání Sociální práce s mladými/předcházení soc. rizikům Výměny odborných pracovníků Opatření v oblasti preventivní ochrany dětí a mládeže

Základní principy Lead partner Lead partner (vedoucí partner) je zodpovědný za podání žádosti a realizaci celého projektu. Nese organizační, obsahovou a finanční zodpovědnost za projekt a je smluvní stranou pro řídící orgán.

Základní principy Přeshraniční hledisko  Společná příprava – fáze přípravy projektu a projektové žádosti  Společná realizace – míra spolupráce a časová a obsahová propojenost aktivit na obou stranách hranice  Společné financování – míra čerpání rozpočtu, minimálně 1% prostředků na spolufinancován (partner s nižším podílem na spolufinacováním se podílí alespoň 1% na prostředcích potřebných ke spolufinancování)  Společný personál – zapojení personálu kooperačních partnerů z obou stran hranice

Příprava projektu ČR - PL Seznamte se se všemi programovými dokumenty (Příručka pro žadatele, Programový dodatek, Programový dokument) a povinnými přílohami

Příprava projektu ČR - Sasko Seznamte se se všemi programovými dokumenty (Příručka pro české kooperační partnery – podávání žádostí, Realizační dokument, Programový dokument) a povinnými přílohami

Financování -Příspěvek z ERDF: max. 85 % ERDF + 5% státní rozpočet + 10% povinné spolufinancování žadatele -podpora vyplácena zpětně (partneři musí zajistit financování projektu) -Minimální výše podpory z ERDF musí být větší než: EUR, ČR-PL (o podporu na projekty menšího rozsahu je možno žádat v rámci oblasti podpory 3.3-Fond mikroprojektů) EUR, ČR – Sasko (1.4 Fond malých projektů) -Maximální výše podpory z ERDF - není určena

Financování pro české partnery

Finanční přiměřenost projektu Výdaje projektu musejí být v přiměřeném vztahu k finančnímu vybavení programu i k přeshraničnímu dopadu. Musí odpovídat cenám v místě obvyklých a platných v době realizace projektu. Investiční x neinvestiční x měkké aktivity Rozpočet v EUR Podpora poskytnutá z Programu vždy vyplácena zpětně. Způsobilost výdajů dle Pravidel způsobilých výdajů pro programy spolufinancované ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti na programové období a další upřesnění v programových dokumentech

Předkládání žádostí ČR – PL Společný technický sekretariát (JTS) v Olomouci Centrum pro regionální rozvoj (CRR) v Liberci ČR – Sasko Saská rozvojová banka, Společný technický sekretariát, Drážďany Krajský úřad Libereckého kraje – tato možnost pouze pro české Lead partnery Žádosti se odevzdávají průběžně. Elektronická žádost Benefit –tištěná žádost a povinné přílohy.

Kde hledat informace

Fond mikroprojektů, Fond malých projektů Kontakty Euroregion Neisse-Nisa-Nysa Třída 1.Máje 858/ Liberec 3 Tel: ČR – Sasko, fond bude schválen na Monitorovacím výboru v prosinci 2008 ČR – Polsko, fond již vyhlášen

Děkujeme za pozornost Mgr. Magda Podsedníková Ing. Eva Hajflerová Krajský úřad Libereckého kraje Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů U Jezu 642/2a Liberec