Udržitelný rozvoj v územním plánování s využitím GIS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Advertisements

ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
POLITIKA ÚZEMNÍHO ROZVOJE
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Půda – složka životního prostředí
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Územní plánování a územní plán města
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Aktuální stav vývoje extenze Urban Planner Jaroslav Burian First StatGIS conference.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Urbanizace a urbanismus
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Portál územního plánování v praxi
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Návrh 2. úplné aktualizace Pořizovatel a zhotovitel : Městský úřad Moravské Budějovice, oddělení výstavby a územního plánování Prezentace - Krajský úřad.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP Pelhřimov Jihlava.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAP ORP HUMPOLEC Krajský úřad Vysočina.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Stavební právo.
územního plánování na obcích v roce 2007
Evidence závazných stanovisek – webová aplikace
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Pracovní setkání s ORP Program: Úvod
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

Udržitelný rozvoj v územním plánování s využitím GIS diplomová práce Řešeno v rámci programu BETA Technologické agentury ČR projekt č. XXX na řešení se podílejí společnost PROCES - Centrum pro rozvoj obcí a regionů, s.r.o. a Ateliér T-Plán, s.r.o. Program beta Pro potřeby ministerstva Cílem projektu je návrh certifikované metodiky na vyhodnocování vlivu územního plánování na udržitelný rozvoj Obrazek na pozadi Logo procesu Vypichnout co jsem delal ja Autor: Bc. David KUBÁŇ Vedoucí: Ing. Igor IVAN, PhD. Konzultant: Ing. Lubor HRUŠKA, Ph.D. 

HLAVNÍ CÍL DIPLOMOVÉ PRÁCE Vytvoření systému indikátorů pro rozbor udržitelného rozvoje území při zpracovávání územně analytických podkladů DÍLČÍ CÍLE VLIV PROCESŮ V ÚZEMÍ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ NÁVRH MULTIKRITERIÁLNÍHO MODELU A JEHO NAPLNĚNÍ INDIKÁTORY DOPLNĚNÍ INDOKÁTORŮ ZJIŠTĚNÝCH ZA POMOCÍ PROSTOROVÝCH ANALÝZ KALIBRACE SYSTÉMU INDIKÁTORŮ NA VYBRANÉM ÚZEMÍ

UDRŽITELNÝ ROZVOJ

Udržitelný rozvoj je takový rozvoj, který zajistí potřeby současných generací, aniž by bylo ohroženo splnění potřeb generací příštích SNIŽOVÁNÍ ZRANITELNOSTI ÚZEMÍ A OPTIMÁLNÍ VYUŽÍVÁNÍ ZDROJŮ

OSTATNÍ VLIVY ANTROPOGENNÍ VLIVY Udržitelný rozvoj Snižování zranitelnosti území a optimalizace využití jeho potenciálu Veřejné politiky Integrované prostorové plánování Environmentální pilíř Sociální a ekonomický pilíř Vývoj z výchozího stavu

ZDROJ DAT – ÚAP, STATISTICKÁ DATA

Územně plánovací podklady Územně plánovací dokumentace Politika územního rozvoje ZÚR Územní plán Regulační plán obce ÚAP kraje ÚAP SO ORP Územní studie Zákon č. 183/2006 Sb. (Stavební zákon) Regulační plán kraje

Rozbor udržitelného rozvoje území (RURÚ) 1. leden 2007 každý 2. rok Krajské SO ORP 37 jevů 119 jevů Rozbor udržitelného rozvoje území (RURÚ) Stav a vývoj území Hodnoty, Limity, Záměry Problémy Rozdílná metodika

A090 silnice I. třídy včetně ochranného pásma A001 Zastavěné území A003 Plochy občanského vybavení A116 Počet dokončených bytů k 31.12. každého roku A021 územní systém ekologické stability A117 zastavitelná plocha A030 přírodní park B003 podíl obyvatel ve věku 65 let a více na celkovém počtu obyvatel A039 lesy hospodářské A075 vedení plynovodu včetně ochranného a bezpečnostního pásma

Statistická data Český statistický úřad Ředitelství silnic a dálnic Ministerstvo školství a tělovýchovy …a další registry a IS veřejné správy

DATOVÉ MODELY

SYSTÉM INDIKÁTORŮ

12 témat HG Horninové prostředí a geologie V Vodní režim HŽP Hygiena životního prostředí OPK Ochrana přírody a krajiny ZPF Zemědělský půdní fond a pozemky určené k funkci lesa TI Technická infrastruktura VDI Veřejná dopravní infrastruktura SD Sociodemografické podmínky B Bydlení R Rekreace HP Hospodářské podmínky ZOB Zájmy ochrany a bezpečnosti státu

42 kritérií V1 Hydrologické a hydrogeologické poměry V2 Vodní zdroje, jejich význam a ochrana V3 Záplavová území a ochrana před povodněmi R1 Rekreační aktivity R2 Rekreační infrastruktura R3 Individuální rekreace

113 indikátorů Kód Přesný název a definice Zdroj, frekvence pořizování Způsob zjištění V3A Podíl zastavitelných ploch v záplavovém území k celkové ploše zastavitelných ploch. ÚAP, 2 roky Překryvná analýza VDI1A Časová dopravní dostupnost do ORP. Síťová analýza nad bodovou vrstvou sídel a ohodnocenou dopravní sítí s ohodnocenými hranami (podle Peňáz, Horák, Horáková, 2006).

MULTIKRITERIÁLNÍ PŘÍSTUP

APLIKACE MODELU

POUŽITÁ LITERATURA

ZÁKON Č. 183/2006 SB., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) VYHLÁŠKA 500/2006 SB, o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti, Politika územního rozvoje České republiky. Brno: Ústav územního rozvoje, 2009. ISBN 978-80-87318-04-1.

NATH, B. , L. HENS a D. DEVUYST. Sustainable development NATH, B., L. HENS a D. DEVUYST. Sustainable development. Brusel: VUB Press, 1996. ISBN 90-5487-115-6. MAIER, K., J. ČTYŘOKÝ, J. VOREL a D. FRANKE. Územní plánování a udržitelný rozvoj. 1. vyd. Praha: ABF - nakladatelství ARCH, 2008. ISBN 978-80-86905-47-1. HRUŠKA-TVRDÝ, L. Změny ve struktuře osídlení a jejich dopad na rozvoj měst a regionů. ACCENDO – Centrum pro vědu a výzkum, o.p.s., Ostrava 2012, ISBN 978 – 80 – 904810-4-6.

Lipská charta o udržitelných evropských městech Lipská charta o udržitelných evropských městech. Urbanismus a územní rozvoj [online]. 2007, Ročník X, č. 4 [cit. 2012-10-12]. ISSN 1212-0855, MK ČR E 7021. MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Situační zpráva ke Strategickému rámci udržitelného rozvoje České republiky. Praha, 2012, 166 s. ISBN 978-80-7212-573-9 HORÁK J. Prostorové analýzy dat. 3. vyd. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2011.

diplomová práce Autor: Bc. David KUBÁŇ Vedoucí: Ing. Igor IVAN, PhD. Konzultant: Ing. Lubor HRUŠKA, Ph.D.