Historie a vývoj kuchařského umění Základní informace Bc. Daniel Vančura
Kuchařské umění Rozvíjelo se od nepaměti S ovládnutím ohně – tepelné úpravy potravin S postupným vývojem, objevitelskými cestami rostla rozmanitost a nápaditost Ovlivňováno geografickou polohou Významně ovlivněno – v historii starým Řeckem, Římem, Francií
POSLÁNÍ KUCHAŘSKÉHO UMĚNÍ Kultivace chuti pokrmu Kultivace vůně pokrmu Kultivace vzhledu pokrmu Kultivace prostředí kde pokrm konzumujeme
KOMPETENCE KUCHAŘE Dodržuje technologické postupy Dbá na hygienu při přípravě pokrmů Je dobrý ekonom a hospodář Ctí tradice Je kreativní, dobrý organizátor Podporuje nové technologie a postupy Má zájem o obor Je připraven stále se učit Dodržuje gastronomická pravidla Zvládá práci v kolektivu Zná suroviny se kterými pracuje
Základní pojmy: Gurmán – pojídač dobrého jídla, labužník Gurmet – viz. Gurmán ovšem jídlo nejen konzumuje, též se o něj zajímá jako o zajímavou disciplínu Studená kuchyně Teplá kuchyně Zážitková gastronomie Catering Mezinárodní kuchyně Odlišné kuchyně – vegetariánská, dietní…..