Strategické hlukové mapování v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Jednotné evropské mýtné 0 TRUCK BUSINESS DAY BRNO, 10. Č ERVEN 2009.
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Škroupovo náměstí – podzemní garáže na místě parku?
Strategie dopravy MD ČR
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Vlastní hodnocení školy
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Kdo chce být milionářem ?
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Jaroslav Pražan Poradenství pro environmentální část cross-compliance (studie CIFAS) Úvod Jaroslav Pražan
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚST v IOP Kritéria dle Nařízení komise (ES)1828/2006 čl.47 Hana Pejpalová Tel:
Greenforce Network Prezentace pro mezinárodní skupinu ČIŽP Praha, 14. května 2008 Martin Baranyai.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Pracoviště Ústí nad Orlicí Jana a Jos. Kovářů 1412, Ústí nad Orlicí Hluk v legislativě platné a.
Legislativní rámec ochrany zdraví obyvatel před hlukem MUDr. Michael Vít, Ph.D. hlavní hygienik ČR.
Mapa zájmu - plány.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
POV Východiska POV 2008 Odstranění překryvů s Programem obnovy venkova ČR, zejména s Osou III zaměřenou na venkovské projekty Zásadní změna podoby.
Strategické hlukové mapování
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Ing. Helena Beránková Oddělení územního plánování a hluku Odbor hygieny obecné a komunální Telefon: Na Bělidle 7,
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
KONSTRUKČNÍ BEZPEČNOST VÝTAHŮ V ROCE PRINCIPY v ČR 50léta – evropská bezpečnostní špička 50léta – evropská bezpečnostní špička 60 léta – jakost.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Soutěž Obec zdravotně postiženým Konference ISSS 2003 Jaromír Jech předseda Komise pro zdravotně postižené občany Předsednictva Svazu měst a obcí ČR
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Modelování šíření hluku Kateřina Růžičková. České hygienické morny Nařízení vlády o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací č. 148/2006.
Kritické stanovisko k termínu „charakteristický letový den“ jež byl zaveden do NV 272 / 2011 Sb. ( § 12, odst. 5) Ing. Josef Drahota červenec 2015.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Hlukové mapy Historie, výpočty a vizualizace Petr Duda.
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
PŘÍPRAVA SOUBORU STAVEB PRAHA - KLADNO S ODBOČKOU NA LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA KONFERENCE DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA
Transkript prezentace:

Strategické hlukové mapování v ČR Jiří Michalík, Hana Šlachtová Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě NRL pro využití GIS v ochraně a podpoře veřejného zdraví

„STRATEGICKÉ HLUKOVÉ MAPOVÁNÍ“ prezentace údajů o stávající nebo předpokládané hlukové situaci s použitím hlukového indikátoru, který ukazuje překročení jakékoli příslušné platné mezní hodnoty, počet postižených osob v uvažované oblasti nebo počet obydlí vystavených definovaným hodnotám hlukového indikátoru v uvažované oblasti „strategická hluková mapa” mapa určená pro globální posuzování zatížení hlukem z různých zdrojů v dané oblasti nebo pro souhrnné predikce pro takovou oblast

související dokumenty LEGISLATIVA související dokumenty Směrnice Evropského Parlamentu a Rady 2002/49/ES (25.6. 2002) – o hodnocení a řízení hluku ve venkovním prostředí (dále jen „Směrnice“). Doporučení Evropské komise 2003/613/EK (6.8. 2003) ke směrnici 2002/49/ES (§2, přílohy II, Doporučené prozatímní metody výpočtu). Good Practice Guide of Strategic Noise Mapping and the Production of Associated Data on Noise Exposure (WG-AEN - Version 2, 13.1. 2006 – dále jen „GPG“). Vyhláška č. 523/2006 Sb., kterou se stanoví mezní hodnoty hlukových ukazatelů, jejich výpočet, základní požadavky na obsah strategických hlukových map a akčních plánů a podmínky účasti veřejnosti na jejich přípravě (vyhláška o hlukovém mapování).

K ČEMU JE STRATEGICKÉ HLUKOVÉ MAPOVÁNÍ??? Analýza míry expozice obyvatel různými úrovněmi hlukové zátěže Harmonizované indikátory a metody hodnocení hlukové zátěže a kritéria pro jednotné hlukové mapování v členských zemích EU Podklad pro nastavení reálných limitů hlukové zátěže (zásada prevence a zachování tichých oblastí v aglomeracích) Podklad pro realizaci následných akčních plánů (postupné snižování hlukové zátěže) Informování obyvatel o výsledcích přístupnou formou

HLUKOVÉ INDIKÁTORY SHM Vyhláška 523/2006 Sb. – hlukové indikátory Ldvn – den – večer – noc (celkové obtěžování hlukem) Lden – den: standardně 600 - 1800 Lvečer – večer: standardně 1800 – 2200 Lnoc – noc: standardně 2200 - 600

PŘEDMĚT STRATEGICKÉHO HLUKOVÉHO MAPOVÁNÍ Termín: 30.6. 2007 – aktualizace minimálně co 5 let Aglomerace s více než 250 000 obyvateli (Praha, Brno, Ostrava) Hlavní silnice s více než 6 000 000 průjezdy za rok (cca 1 500 km) Hlavní železniční trati s více než 60 000 průjezdy za rok (cca 300 km) Hlavní letiště – Praha Ruzyně (50 000 vzletů a přistání)

PŘEDMĚT STRATEGICKÉHO HLUKOVÉHOMAPOVÁNÍ

PŘEDMĚT STRATEGICKÉHO HLUKOVÉHO MAPOVÁNÍ ŽELEZNIC Praha – Kolín 62 km Kolín – Pardubice 42 km Pardubice – Česká Třebová 60 km Olomouc – Přerov 22 km Přerov – Ostrava 84 km Velký Osek – Nymburk 15 km Nymburk – Lysá nad Labem Celkem 300 km

SHMŽ: úsek Velký Osek-Lysá nad Labem

SHMŽ: úsek Velký Osek-Lysá nad Labem

VÝSLEDKY ANALÝZ HLUKEM DOTČENÉ POPULACE Ldvn < 55 dB 524.700 obyvatel Lnoc – 200 obyv. Ldvn – 400 obyv. Lnoc < 45 dB 486.600 obyvatel

VÝSLEDKY ANALÝZ HLUKEM DOTČENÝCH ŠKOLSKÝCH A NEMOCNIČNÍCH ZAŘÍZENÍ Nad mezní hodnotou Ldvn a Ln se nenachází žádné školské ani nemocniční zařízení.

VÝSLEDKY ANALÝZ HLUKEM DOTČENÝCH OBYTNÝCH BUDOV A TICHÝCH FASÁD Nad mezní hodnotou Ldvn = 70 dB se nachází celkem 50 obydlí Nad mezní hodnotou Ln = 65 dB se nachází celkem 27 obydlí Ldvn – celkem 4.605 osob v objektech s tichou fasádou Ln– celkem 5.051 osob v objektech s tichou fasádou

SHRNUTÍ A ZÁVĚR Nutnost detailního nastudování hlukové legislativy EU Screening všech dostupných informací a zkušeností se SHM členských zemí EU na Internetu http://ec.europa.eu/environment/noise/home.htm SHMŽ – první dokončená část SHM Projekt SHMŽ zpracován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví ČR a Evropské unie Budou následovat SHM pro hlavní silniční komunikace, aglomerace Praha, Brno a Ostrava a letiště Ruzyně Informování široké veřejnosti o hlukové zátěži – tištěná i elektronická podoba SHM - podklad pro realizaci následných akčních plánů (postupné snižování hlukové zátěže) – účast veřejnosti

Děkuji za pozornost…