Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Advertisements

Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
Kontrolní činnost SEI v nových podmínkách energetického zákona, zaměření kontrolní činnosti v roce 2013 Petr Holoubek Jelenovská 2013 Státní energetická.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Stávající zkušenosti s TDD v ČR v roce 2005 Pavla Králová AEM Praha.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Systém kontrolní činnosti SEI
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Registrace všech odběrných míst v CS OTE
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE Seminář AEM 11. května 2005 Fialová Irena

Legislativa Směrnice 2001/77/ES o podpoře el.vyráběné z OZE na vnitřním trhu s elektřinou – dále jen „Směrnice EU“ platná od 27.10.01 povinnost úpravy legislativ čl. států do 27.10.03 Zákon o podpoře výroby elektřiny z OZE v ČR (dále jen „zákon o OZE“): podán jako vládní návrh zákona do PSP 13.11. 2003 v PSP (ve znění KPN z HV) schválen 23. 2. 2005 v senátu schválen 31. 3. 2005 doručen prezidentovi k podepsání 12. 4. 2005 (prezident nevrátil zpět PSP ani nepodepsal) vyšel ve Sb. zákonů jako zákon č.180/2005 Sb. 5. 5. 2005 účinný od 1. 8. 2005

Záruky původu Dle zákona o OZE má povinnost vydávat „záruku původu“ OTE Dle Směrnice EU musí „záruka původu“ uvádět zdroj energie, ze kterého byla elektřina vyrobena datum výroby místo výroby u VE i „kapacitu“=instalovaný výkon (čl. 5 bod 3.)

Záruky původu musí pokrýt všechny formy elektřiny z OZE měly by být vzájemně uznávány čl. státy jsou nutné k prokázání elektřiny vyrobené z OZE (výrobci při prodeji) usnadnění obchodování s elektřinou vyrobenou z OZE „poskytnutí průhlednosti“spotřebitelům při výběru mezi elektřinou z OZE a z jiných zdrojů musí být odlišitelné od „zelených certifikátů“ / „zelených osvědčení“

Směrnice EU o zárukách původu Čl.státy zaručí původ elektřiny z OZE podle objektivních, průhledných a nediskriminačních kritérií stanovených každým čl.státem mohou jmenovat 1 nebo více subjektů (nezávislých na výrobních a distribučních činnostech), aby dohlížely na vydání záruk původu (nebo příslušné subjekty) vytvoří vhodné systémy k zajištění toho, že záruky původu jsou přesné spolehlivé

Zákon o OZE základem je systém pevných výkupní cen a fixních příplatků k tržní ceně elektřiny X systém založený na kvótách (zelené certifikáty a obchodování s nimi) povinnost výkupu elektřiny z OZE na něž se vztahuje podpora mají nejen provozovatelé regionálních DS, ale i PPS (§4 odst.4) podpora se vztahuje na výrobu z OZE kromě VTE na ploše 1 km2 nad 20 MWe – podpora je různá podle druhu OZE (i dle parametru biomasy) a Pist (§3 odst.1 a 2 ) pro „spoluspalování“ biomasy a neobnovitelného zdroje jen „zelené bonusy“(§4 odst.6) X vyhl.č.252/2001 Sb., o způsobu výkupu el. z OZE a KVET

Povinnosti OTE ze zákona o OZE vydávání potvrzení o původu elektřiny z OZE (záruky původu) na písemnou žádost výrobce v termínu do 30 kalendářních dnů od obdržení žádosti (§4 odst.13)

Povinnosti OTE ze EZ činnosti OTE dle zákona č.458/200 Sb. (dále jen „EZ“) zajišťuje pro příslušné účastníky trhu s elektřinou skutečné hodnoty dodávek a odběrů elektřiny zpracovává vyhodnocení odchylek SZ na základě smluv o dodávce elektřiny SZ nebo RÚT a skutečných naměřených dodávek a odběrů elektřiny RÚT zpracovává a předává MPO a ERÚ roční zprávu …o způsobu krytí zdroji budoucí očekávané spotřeby elektřiny… Podrobnosti týkající se činností OTE stanoví Pravidla trhu, podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů stanoví prováděcí právní předpis (§27 odst.6 EZ)

Právo OTE z EZ - §27 odst.5 písm.a) a b) OTE má právo vyžadovat od SZ a RÚT údaje ze smluv o dodávce elektřiny, kterými jsou zejména výkon a jeho časový průběh, a to i za výrobny elektřiny účastníka trhu s elektřinou, za něhož SZ převzal odpovědnost za odchylku od PPS a PDS naměřené a vyhodnocené údaje a další nezbytné informace pro plnění svých povinností

Povinnost PDS/PPS z EZ zajišťovat měření v DS/PS včetně jejich vyhodnocování a předávat OTE naměřené a vyhodnocené údaje a další nezbytné informace pro plnění jeho povinností; podrobnosti stanoví prováděcí právní předpis (vyhláška č.218/2001 Sb. o měření)- §24 odst.10 písm.e) a §25 odst.11 písm. f)

Povinnosti výrobce ze zákona o OZE informovat PDS/PPS o úmyslu nabídnout elektřinu k výkupu (v termínu dle vyhlášky) uzavřít smlouvu o dodávce s PDS/PPS (§4 odst.17) předávat PDS /PPS pravdivé naměřené nebo vypočítané údaje o množství jím vyrobené elektřiny z OZE pro VS (jen „zelené bonusy“ - §5 odst.5) o skutečné výrobě a výkupu elektřiny z OZE podle jednotlivých druhů OZE (§5 odst.6)

Povinnosti výrobce ze zákona o OZE v případě výroby elektřiny z OZE společně s elektřinou z neobnovitelných zdrojů energie zajistit (§4 odst.11) samostatné měření vyrobené elektřiny z OZE nebo výpočet vyrobeného množství elektřiny z OZE (dle vyhl.) při společným spalováním („spoluspalování“) biomasy a neobnovitelného zdroje energie vykazovat (§4 odst.12) množství elektřiny z OZE, skutečné nabytí množství biomasy a její kvalitu a skutečné využití nabyté biomasy (způsobem dle vyhl.)

Povinnosti PDS/PPS Povinnosti PPS/PDS“ Povinnost jen PDS vykupovat elektřinu z OZE za regulované ceny pokud je výrobcem nabídnuta k výkupu (v termínu dle vyhl.) a uzavřít s ním smlouvu o dodávce včetně převzetí odpovědnosti za odchylku (§4 odst.4) hradit „zelené bonusy“ za elektřinu z OZE prodanou výrobcem (§4 odst. 7) prostřednictvím bilaterálních smluv jiným odběratelům (§4 odst.15) Povinnost jen PDS hradit „zelené bonusy“ výrobci z OZE, který ve výrobně na vymezeném území regionální DS vyrábí elektřinu z OZE pro vlastní spotřebu (§4 odst.12)

Registrace u OTE Registrace výrobce z OZE (držitele licence na výrobu) jako RÚT bude mu přiděleno identifikační číslo - 13-ti místný EAN Registrace výrobny z OZE (OPM) v CDS na žádost výrobce z OZE registruje příslušný provozovatel (do x dnů) u OTE předávací místo výrobny z OZE (OPM)

Registrace OPM u OTE Kmenové údaje OPM EAN OPM Datum založení (+ datum do kdy je OPM platné) Název OPM (6O znaků) Druh OPM (Výroba – 0001) Síť Napěťová úroveň Typ měření (A/B/C) Typ zdroje (1 – GEO, 2 – JE, …. 12 až 18 – BIO, 19 – OST) Pinst. Další atributy

Další atributy OPM poskytovatel PpS (jsou-li na OPM poskytovány PpS) vlastník licence na výrobu/provozovatel (13-ti místný EAN) specifikace lokality výrobny (adresa) město ulice PSČ číslo domu podíl výroby z OZE na celkové výrobě (0-100 %) – u BIO při spoluspalování podle typu technologie procento úspor při výrobě elektřiny v kogeneraci s vysokou účinností

Registrace OPM výrobny u OTE OPM výrobny z OZE na OPM výrobny z OZE se může vykazovat jak „výroba“ tak „spotřeba“, tzn. že pro tato OPM jsou evidovány vždy 2 profily („spotřeba“ a „výroba“) Možnost pozastavení zasílání dat na OPM použití pro sezónní výrobu

Odběratel s převzatou odchylkou v OPM při povinném výkupu = SZ provozovatel nemůže bez licence obchodovat s elektřinou, proto v OPM výrobny z OZE má předanou odpovědnost za odchylku v dodávce elektřiny na SZ při „zelených bonusech“= odběratel který má s výrobcem z OZE uzavřenu smlouvu o dodávce který může mít přenesenou odpovědnost za odchylku na jiného účastníka trhu / SZ Pozn.: při „zelených bonusech“ nutná změna odběratele

Zasílání hodnot z měření PDS/PPS zasílají skutečné hodnoty (z měření): z „A“ denně – 1-3 diagramy (pro 2 směry) z „B“ po měsíci – 28-31 diagramů (pro 2 směry) z „C“ po měsíci – 2 hodnoty (pro 2 směry) X dle zákona o OZE může být vyhodnocování výkupu z OZE i v jiném než měsíčním časovém úseku (§5 odst.2) OPM v DS, tj. na „vstupu“ do DS – měří PDS, na výstupu z výrobny – měří buď PDS nebo výrobci (tzn.že údaje z měření celkově vyrobené elektřiny nejsou zajišťovány příslušným provozovatelem) Pozn: v CDS OPM výroben z OZE nemohou být „agregovaná“ SZ při „B“ a „C“ zasílají předběžné/náhradní diagramy / hodnoty

Zasílání hodnot z výkazů (???) PDS/PPS mají hodnoty výroby z OZE na výkazech od výrobců z OZE nutná úprava CDS podle členění výkazů o výkupu Výroba (měsíční výkazy o výkupu dle vyhl. č. 252/2001 Sb.) brutto (svorková výroba) dodávka v rámci výkupu Spotřeba (měsíční výkazy o výkupu dle vyhl. č. 252/2001 Sb.) ostatní spotřeba ve výrobně mimo VS VS Kontrola SEI vykazované výroby přímo výrobcem

OPM v LDS OPM výrobny z OZE registruje u OTE a zasílá hodnoty z měření provozovatel lokální DS X elektřinu z OZE vykupuje dle zákona o OZE provozovatel regionální DS kontrola ?

Typy měření elektřiny na OPM výroben Dle novely vyhlášky č.218/2001 Sb.: Typ „A“ při Pinst. nad 400 kW Typ „B“ při Pinst. od 100 do 400 kW Typ „C“ při Pinst. do 100 kW

Vydávání záruky původu Registrace výrobce u OTE Registrace výrobny (OPM) u OTE příslušným provozovatelem, v případě již zaregistrovaných OPM doplnění parametrů v kmenových záznamech OPM Bude znám číselník druhů obnovitelných zdrojů energie a typy technologie spoluspalování Vzor požadavku na vydání záruky původu bude upřesněn ve vyhlášce MPO Forma záruky původu bude upřesněna ve vyhlášce MPO bude vztahována k minulosti (na období OD – DO) bude vydávána po závěrečném měsíčním vyhodnocení odchylek bude obsahovat množství elektřiny vyrobené z OZE instalovaný výkon …..

e-mail: ifialova@ote-cr.cz Děkuji za pozornost. e-mail: ifialova@ote-cr.cz 296 579 175