Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE"— Transkript prezentace:

1 Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Jaroslav Hodánek, OTE, a.s. Jan Kobliha, OTE, a.s. , Zlín, seminář ČAPLDS, , Praha, seminář ČAPLDS

2 Registrace odběrných a předávacích míst v CS OTE
Zákon 458/2000 Sb. (energetický zákon) EZ, § 25, odst. 11, písm. l): (11) Provozovatel distribuční soustavy je rovněž povinen… registrovat odběrná místa a předávací místa u operátora trhu, … s účinností od (zákon 131/2015, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb.) Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou Připravuje se „mininovela“ s účinností od ledna 2020, která by měla mj. reflektovat i potřebné úpravy související s registrací všech odběrných a předávacích míst u operátora trhu

3 Registrace odběrných a předávacích míst v CS OTE
Provozovatel LDS dle vyhlášky č.408/2015 aktuálně registruje u operátora trhu: všechny jím provozované lokální distribuční soustavy jednotlivá odběrná nebo předávací místa všech účastníků trhu s elektřinou připojených k LDS, kteří změnili dodavatele elektřiny souhrnná odběrná místa zákazníků, u nichž je PLDS zároveň dodavatelem na základě licence na obchod s elektřinou a zároveň za tato odběrná místa přebírá odpovědnost za odchylku subjekt, který převzal odpovědnost za odchylku dodavatele zajišťujícího dodávku elektřiny na krytí ztrát u tohoto provozovatele lokální distribuční soustavy všechna předávací místa spojující nadřazenou distribuční soustavu s podřazenou distribuční soustavou jako jednotlivá předávací místa nebo jako souhrnná předávací místa v rozlišení po napěťových hladinách. Při registraci/založení LDS v CS OTE vzniká i tzv. dopočtový EAN OPM druhu 0005 pro danou distribuční síť, na který jsou po provedení výpočtu bilance sítě uloženy ztráty LDS a případně technologická vlastní spotřeba LDS Tzn. v každé v CS OTE registrované LDS jsou registrovány EAN OPM výroben a odběrných míst zákazníků, kteří změnili dodavatele + případně odběrná místa zákazníků, kteří nezměnili dodavatele, pokud tak příslušný provozovatel LDS učinil.

4 Registrace odběrných a předávacích míst v CS OTE
Výpočet bilance distribuční sítě v CS OTE Princip výpočtu hodnoty na dopočtovém EAN OPM (OPM druhu 0005) 1) příjem dat z průběhového měření týkajících se dané LDS Předávací místa (nátok/odtok do/ze sítě) Výroba elektřina v dané LDS (A+B+C) Spotřeba v dané LDS (A+B) 2) stanovení zbytkového diagramu dané LDS (suma výše uvedených dat) 3) příjem odečtu spotřeby na OM s měřením „C“ (hodnota z DUF za měsíc) 4) dopočet = zbytkový diagram – suma všech odečtů C Příklad: zbytkový diagram (např. 100 MWh – suma všech odečtů C (např. 90 MWh) → hodnota na dopočtovém EAN (10 MWh), tzn. odběr na „C“ měření odpovídá 90%, dopočet je 10% ze Zb.d. Hodnota v dopočtovém OPM pro každou konkrétní hodinu se stanoví v rovnoměrném poměru: H1: Zb.d. = 20 kWh → spotřeba C = 18 kWh (90%), dopočet = 2 kWh (10%) H1: Zb.d. = 50 kWh → spotřeba C = 45 kWh (90%), dopočet = 5 kWh (10%) H1: Zb.d. = 150 kWh → spotřeba C = 135 kWh (90%), dopočet = 15 kWh (10%) Atd. Tzn. v každé v CS OTE registrované LDS jsou registrovány EAN OPM výroben a odběrných míst zákazníků, kteří změnili dodavatele + případně odběrná místa zákazníků, kteří nezměnili dodavatele, pokud tak příslušný provozovatel LDS učinil.

5 Registrace odběrných a předávacích míst v CS OTE
Očekávaný stav registrace OPM v CS OTE od (předjednáno s ERÚ): všechny výrobny a předávací místa mezi distribučními soustavami registrovány jako doposud v každé LDS by měla být registrována jednotlivě všechna odběrná místa, kde IČ odběratele je odlišné od provozovatele LDS. V každé LDS budou odběrná místa zákazníků, kde IČ provozovatele LDS je shodné s IČ odběratele, registrována jako souhrnná (sumární) předávací místa V každé LDS bude registrováno minimálně 1 (sumární) OPM pro vlastní spotřebu – pro každý typ měření zvlášť, tzn. minimálně 1 takové OPM s průběhovým měřením B a 1 takové OPM s neprůběhovým měřením C. Na tato sumární OM bude zasílat data vlastní spotřeby příslušný PLDS. NEZAPOMENOUT předávat každý měsíc Výkaz o spotřebě elektřiny v LDS (příloha č.11 PTE). Podklady pro vyúčtování regulovaných položek ostatní vlastní spotřeby LDS V případě používání těchto sumárních EAN bude PLDS vykazovat ostatní vlastní spotřebu (tzn. zákazníky se stejným IČ jako PLDS) v rámci výkazu o spotřebě elektřiny v LDS (výkaz dle přílohy 11 PTE) → tzn. budou hrazeny poplatky za POZE a OTE za ostatní vlastní spotřebu Tzn. v každé v CS OTE registrované LDS jsou registrovány EAN OPM výroben a odběrných míst zákazníků, kteří změnili dodavatele + případně odběrná místa zákazníků, kteří nezměnili dodavatele, pokud tak příslušný provozovatel LDS učinil.

6 Registrace odběrných a předávacích míst v CS OTE
Souhrnná OPM Z technického hlediska je postačující v každé LDS pro předávání dat o ostatní (vlastní) spotřebě LDS mít registrována pouze 2 sumární OPM, jedno pro neprůběhová měření a druhé jako suma průběhových měření. Pro zvýšení přesnosti je možné průběhová měření rozlišit dle napěťových hladin (díky tomu budou sumy měření odpovídat hodnotám vykazovaným ve výkaze dle přílohy č. 11 vyhlášky 408/2015 Sb.) Předběžně navrhovaný způsob uvádění údajů do DUF za souhrnná OM: pokud bude DUF obsahovat data z více měřidel, data ze všech měřidel se sečtou a do bloku METER se uvede jejich součet (počáteční stav bude vždy nula, koncový stav ten reálný součet) Do bloku METER se v DUF jako číslo měřidla uvede číslo sítě Registrace podružně připojených odběrů V případě připojení OPM podružně připojených odběrů do OPM odběratele připojeného do distribuční sítě, se předpokládá registrovat do CDS OTE pouze OPM přímo připojená do distribuční soustavy. U dalších sériově zapojených odběrných míst se již nemůže jednat o poskytnutí služby distribuční soustavy, je možné pouze přeúčtování poplatků mezi sériově zapojenými zákazníky Resp. registrována budou (minimálně) všechna OPM na vstupu (zda bude registrováno i to, co je „za tímto vstupem“, záleží na každém PLDS…) Tzn. v každé v CS OTE registrované LDS jsou registrovány EAN OPM výroben a odběrných míst zákazníků, kteří změnili dodavatele + případně odběrná místa zákazníků, kteří nezměnili dodavatele, pokud tak příslušný provozovatel LDS učinil.

7 Registrace odběrných a předávacích míst v CS OTE
Předávání dat z měření a doplňujících údajů pro fakturaci (DUF) OM s měřením typu A,B – zasílána jak průběhová měření (hodinové hodnoty), tak DUF měření A do 11:00 následujícího dne, měření B do 18:00 5.prac.dne M+1 (za celý M) DUF za měsíc M k OM s měřením typu A nebo B mimo NN: do 18:00 7.prac.dne M+1 DUF za měsíc M k OM s měřením typu A nebo B na NN: do 18:00 10.prac.dne M+1 DUF za měsíc M k OM s výrobnou měřením typu A nebo B: do 18:00 15.prac.dne M+1 OM s měřením typu C odečet spotřeby za předcházející měsíc do 18:00 5.prac.dne M+1 (formou DUF) DUF bude zasílán dle smlouvy uzavřené se zákazníkem: u smlouvy na dodávku se zasílá pouze sekce měření, nezasílá se sekce cena, u sdružené smlouvy na dodávku i distribuci se zasílá sekce měření i cena Souhrnná OM s měřením typu C DUFMO bude obsahovat celkovou souhrnnou spotřebu těchto míst za kalendářní měsíc, (za předpokladu, že se bude jednat o typ smlouvy na dodávku = pouze technická data bez ceny) Souhrnná OM s měřením typu B průběhová měření (hodinové hodnoty) do 18:00 5.prac.dne M+1 ((za celý M) po napěťových hladinách Tzn. v každé v CS OTE registrované LDS jsou registrovány EAN OPM výroben a odběrných míst zákazníků, kteří změnili dodavatele + případně odběrná místa zákazníků, kteří nezměnili dodavatele, pokud tak příslušný provozovatel LDS učinil.

8 Shrnutí a doporučení Shrnutí základních povinností PLDS, které je nutno splnit do konce roku 2019: Registrace 18-místných EAN jednotlivých odběrných a předávacích míst (OPM) v CS OTE OPM lze v CS OTE registrovat 2 způsoby: jednotlivě vyplněním webového formuláře na portále OTE v části CDS – OPM - Aktualizace číselníku OPM – položka Data, hromadně prostřednictvím XML zprávy, kterou lze vytvořit z excelového souboru např. pomocí generátoru, který je k dispozici na: Přiřazení dodavatele a SZ k těmto EAN OPM v CS OTE, příslušný dodavatel elektřiny vyplní webový formulář na portále OTE v části CDS – Změna dodavatele - Změna dodavatele – bud jednotlivě nebo prostřednictvím hromadného importu EAN OPM. Žádost o standardní změnu dodavatele je nutné zaslat do CS OTE min. 10 prac. dní před tzn. nejpozději do 10h. Nicméně důrazně doporučujeme tuto proceduru neodkládat na nejzazší termín a provést ji v předstihu již na podzim tohoto roku (možno i s požadovanou účinností od ) Po podání žádosti o změnu dodavatele se k těmto žádostem z pozice provozovatele LDS do 5 pracovních dnů vyjádřit  (schválit žádost o změnu dodavatele) Ukončení registrace případných kompenzačních  (vyrovnávacích) OPM – tímto se může změnit bilancování výkupu z přebytků výroben

9 Shrnutí a doporučení Užitečné informace, návody a generátory naleznete na veřejném webu OTE - Doporučení k případným úpravám/zaváděním IS na straně PLDS: S ohledem na připravované vyhodnocování odchylek v 15min. intervalu doporučujeme PDS v případě zavádění/aktualizace systému pro práci s měřenými daty systémy nastavovat tak, aby uměly pracovat se čtvrthodinovými daty a jejich „agregaci“ do hodinové hodnoty, která je zatím předávána do CS OTE, prováděli až na konci celého procesu. Provozovatelům LDS to pak usnadní přechod na předávání měřených dat do CS OTE v 15minutové granularitě (změna bude pouze v tom, že na konci procesu zpracování dat odstraní algoritmus, který převádí 15-minutové výsledky výpočtů na hodinové hodnoty).

10 Q / A Praktické ukázky Dotazy / Diskuze

11 jkobliha@ote-cr.cz jhodanek@ote-cr.cz
Přeprava a distribuce plynu


Stáhnout ppt "Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE"

Podobné prezentace


Reklamy Google