1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postupy při podezření na korupci a následná opatření
Advertisements

Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 2. ročník Regionální konference cestovního ruchu Karlovy Vary 16. prosince 2013.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU
Kontrola podle čl. 16 Kontrolor podle čl. 16 Oddělení kontroly dotací.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Registrace mikrobiologických laboratoří
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
mimořádná Valná hromada SPŘ Praha 1 Zpráva komise k tvorbě Stanov SPŘ Složení komise: Ing. Jan Doležal Ing. Jaromír Pitaš Ing. Jaroslav Švec.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Řízení dokumentace.
ČSN EN ISO 19011:2003 Mezinárodní norma
Materiálové náklady, služby – objednávkový systém Hlásková A.
IS na podporu Projektu vzdělávání zdravotníků - prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí Ing. Michal Opat.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Darja Hrabánková Navrátilová
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Audit IT procesů ve FNOL
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
VÝROČNÍ KONFERENCE VÝROČNÍ KONFERENCE k projektu prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů ÚVN.
3. Životní cyklus a procesy projektu
ODPOVĚDNÉ DODAVATELSKO – ODBĚRATELSKÉ VZTAHY? ANO JUDr. Michaela Chaloupková, MBA Členka představenstva a ředitelka Divize nákup, Skupina ČEZ.
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Registrace podle EMAS III
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
Celní správa České republiky
OP Rybářství 2007 – 2013 Novinky v administraci Žádostí o dotaci OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka Oddělení metodiky OP Rybářství Ing. Antonín Vavrečka.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Informace o činnosti Společnosti revizního lékařství ČLS JEP
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
1 Strategie NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.
Evaluace a kvalita služeb v programech prevence, léčby a resocializace drogových závislostí (propojení se systémem sběru dat) Mgr. Lenka Šťastná.
Dokumentace systému managementu jakosti
Informace o Sekci veřejné správy ČIIA Ing. Šárka Kavková.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Helga Doležalová A-Z COMPUTER SERVICE s.r.o.
1 Strategie NASKL, systémy posuzování kvality laboratoří podle NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České.
Registr klinických laboratoří Seminář pro registrované laboratoře Lékařský dům, Praha 5. dubna 2007 Bilyk I., Sedláková J.
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Interní audit a Compliance v České pojišťovně | Praha| Peter Štefánik| 1.
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
Postup pro aktualizaci sítě sociálních služeb v Olomouckém kraji Pracovní setkání Olomouc
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Systém managementu jakosti 3
Základní informace o registraci
Akreditace je za námi, co s volným časem?
INTERNÍ AUDIT PROCESU INVESTIC
Stav a činnost IM a KLI pro dozorovou návštěvu ČIA
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

1 NASKL v roce 2007 Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně

2 Strategie NASKL Strategie NASKL Rekapitulace roku 2006 Změna koncepce v registraci laboratoře registrace není prokázáním kvality, pouze zařazením do databáze klinických laboratoří, které se dobrovolně hlásí k projektu zvyšování kvality práce registrace není prokázáním kvality, pouze zařazením do databáze klinických laboratoří, které se dobrovolně hlásí k projektu zvyšování kvality práce Registrace je zpoplatněna Registrace je zpoplatněna Je prvním krokem k auditu I Je prvním krokem k auditu I

3 Strategie NASKL Strategie NASKL Přihlášení do Registru je možné na formuláři, který je k dispozici adrese: Přihlášení do Registru je možné na formuláři, který je k dispozici adrese: Seznam registrovaných laboratoří je uveden na stránkách: sekce „registr účastníků NPZK“ Seznam registrovaných laboratoří je uveden na stránkách: sekce „registr účastníků NPZK“ Platnost osvědčení o registraci postupně končí Platnost osvědčení o registraci postupně končí Laboratoř se rozhoduje dobrovolně, zda v registraci pokračovat a proč Laboratoř se rozhoduje dobrovolně, zda v registraci pokračovat a proč

4 Strategie NASKL Strategie NASKL Registrace laboratoře V roce 2006 vstoupily do registru další laboratoře (další odbornosti) vstoupily do registru další laboratoře (další odbornosti) Laboratoře si rozšířili registraci na další odbornosti Laboratoře si rozšířili registraci na další odbornosti V roce 2007 Semináře pro registrované laboratoře zdarma (jaro, podzim) Semináře pro registrované laboratoře zdarma (jaro, podzim) Možnost přihlášení k auditu I Možnost přihlášení k auditu I

5 Strategie NASKL Strategie NASKL Provedení Auditu I. (pro rok 2006 až 2007) Provedení Auditu I. (pro rok 2006 až 2007) Jedná se o 1. stupeň prokazování kvality (plán auditu obsahuje odbornou část akreditačních standardů a doporučení odborných společností – nepodkročitelná minima, SOP, interní a externí kontrola kvality) Jedná se o 1. stupeň prokazování kvality (plán auditu obsahuje odbornou část akreditačních standardů a doporučení odborných společností – nepodkročitelná minima, SOP, interní a externí kontrola kvality) Platnost „Osvědčení o splnění auditu I.“ je 2 roky Platnost „Osvědčení o splnění auditu I.“ je 2 roky

6 Strategie NASKL Strategie NASKL Zásady posuzování: Zásady posuzování: Dobrovolnost (přihlášení se do registru, k auditu) Dobrovolnost (přihlášení se do registru, k auditu) Audit probíhá dle plánu auditu I pro klinické laboratoře (nepodkročitelná minima definují příslušné odborné společnosti) Audit probíhá dle plánu auditu I pro klinické laboratoře (nepodkročitelná minima definují příslušné odborné společnosti) Vyškolení posuzovatelé (schválení odbornými společnostmi) Vyškolení posuzovatelé (schválení odbornými společnostmi) Důvěrnost výsledků auditu Důvěrnost výsledků auditu Cena dle ceníku Cena dle ceníku

7 Strategie NASKL Strategie NASKL Výhody posuzování: Výhody posuzování: Systém „postupné“ implementace systému managementu v laboratoři (audit I, audit II) Systém „postupné“ implementace systému managementu v laboratoři (audit I, audit II) Prokazování kvality vzhledem ke klientům a pojišťovnám (viz. Stanovisko plátců k programu zvyšování kvality) Prokazování kvality vzhledem ke klientům a pojišťovnám (viz. Stanovisko plátců k programu zvyšování kvality) Platnost 2 roky (audit 1x 2 roky) Platnost 2 roky (audit 1x 2 roky) Cena (18.000,- Kč za audit I. Cena (18.000,- Kč za audit I.

8 Procesy předcházející auditu Registrace laboratoře – podmínka pro provedení auditu I (komunikace s laboratoří a příslušnými odbornými společnostmi. Zajišťuje administrativa NASKL Registrace laboratoře – podmínka pro provedení auditu I (komunikace s laboratoří a příslušnými odbornými společnostmi. Zajišťuje administrativa NASKL Přihlášení k provedení auditu I – zajišťuje administrativa NASKL Přihlášení k provedení auditu I – zajišťuje administrativa NASKL

9 Procesy předcházející auditu Smlouva mezi ČLS JEP a laboratoří (zdravotnickým zařízením) na provedení auditu Smlouva mezi ČLS JEP a laboratoří (zdravotnickým zařízením) na provedení auditu Odsouhlasení posuzovatele ze strany laboratoře Odsouhlasení posuzovatele ze strany laboratoře

10 Procesy předcházející auditu Odsouhlasení termínu auditu ze strany laboratoře a posuzovatele Odsouhlasení termínu auditu ze strany laboratoře a posuzovatele Vystavení objednávky posuzovatele pro provedení auditu I ze strany NASKL a schválení objednávky posuzovatelem Vystavení objednávky posuzovatele pro provedení auditu I ze strany NASKL a schválení objednávky posuzovatelem Prohlášení posuzovatele Prohlášení posuzovatele

11 Vlastní provedení auditu Provádění zjišťování Provádění zjišťováníVýstup: Zpráva z auditu I klinické laboratoře“ Zpráva z auditu I klinické laboratoře“ Záznam neshod Záznam neshod „Zprávy o následné kontrole odstranění neshod“ „Zprávy o následné kontrole odstranění neshod“

12 Procesy následující po provedení auditu „Zpráva z auditu I klinické laboratoře“- zajištění odeslání zprávy laboratoři „Zpráva z auditu I klinické laboratoře“- zajištění odeslání zprávy laboratoři „Osvědčení o splnění podmínek auditu I“ „Osvědčení o splnění podmínek auditu I“

13 Co nového v auditování? V současné době jsou 3 laboratoře držitelé Osvědčení o splnění podmínek auditu I V současné době jsou 3 laboratoře držitelé Osvědčení o splnění podmínek auditu I V současné době jsou 3 laboratoře v přihlášeni k auditu I (probíhá jednání) V současné době jsou 3 laboratoře v přihlášeni k auditu I (probíhá jednání) Podzim 2007 – plánované školení dalších posuzovatelů z dalších odborností Podzim 2007 – plánované školení dalších posuzovatelů z dalších odborností

Co nového Laboratoře se průběžně registrují Laboratoře se průběžně registrují Laboratoře se průběžně přihlašují k auditu I Laboratoře se průběžně přihlašují k auditu I (mohlo by Vás být více) do Rady pro akreditaci při ČLS JEP se přihlašují další odbornosti do Rady pro akreditaci při ČLS JEP se přihlašují další odbornosti bude aktualizovaný Plán auditu I – minimální požadavky na laboratoř – pravděpodobně koncem dubna po schválení odbornými společnostmi bude aktualizovaný Plán auditu I – minimální požadavky na laboratoř – pravděpodobně koncem dubna po schválení odbornými společnostmi 14

15 Děkuji Vám za pozornost