Jaká je energetická koncepce ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Kolektiv NEK II & spolupracovníci. Události od posledního SEK  Dobudováno tržní prostřední se všemi institucemi  Ruská plynová krize  Ekonomická krize.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Energetická koncepce ČR v kontextu globální energetické nejistoty Pavel Noskievič.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
 Regulace otopné soustavy (termoregulační ventily apod.)  Později zateplování budov (od roku 2000 doposud)  Aktuálně hledání alternativních.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetická (ne)bezpečnost
Transkript prezentace:

Jaká je energetická koncepce ČR Pavel Noskievič VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum

Zdroj: WNA, UN, EA, Siemens Globální energetická situace Zdroj: WNA, UN, EA, Siemens

Spotřeba energie a ekonomický rozvoj Zdroj: VGB PowerTech 1, 2/2009

Zdroj: VGB Figures and Facts on Power generation, 2007 Prognóza růstu produkce elektřiny Zdroj: VGB Figures and Facts on Power generation, 2007

Siemens PG GS4 scenario basic case Růst spotřeby primárních energetických zdrojů Siemens PG GS4 scenario basic case

Hrozba katastrofálního oteplení planety

Intenzita slunečního záření

Globální energetika Sluneční konstantě 1,353 kW/m2 odpovídá celkový příkon planety 180 tis. TW. Současná světová produkce energie představuje 14 TW, tj. 13000x méně. Intenzita slunečního záření kolísá. V období 1960 až 2000 se zvýšil příkon o 0,11%, tj. 200TW. Je to 15-ti násobek světové produkce energie.

Evropská cesta (k omezení růstu dovozové závislosti) Využívání obnovitelných zdrojů energie (Energie živlů, potenciál, technická řešení, akumulace.) Snižování spotřeby energie (Motivace k úsporám, náklady.) Snižování emisí oxidu uhličitého (Účinnost a měrná produkce, ekonomický hazard.)

Předpokládaná produkce CO2 v Číně Zdroj: VGB PowerTech 12/2008

Státní energetická koncepce SEK 2003, 2009, 2012 Role státu Integrace v měnících se podmínkách EU Ustavit stabilní prostředí pro investice Legislativa (a regulace) Technická (funkčnost, stabilita, moderní technologie) Ekonomická Ekologická (řada implementací OZE je ekologicky závadná) Bezpečnostní (možné samozásobení ČR v krizi) Zdravotní

Perspektivy české energetiky Kolektiv NEK II & spolupracovníci

NEK II Nominována ministrem Martinem Kubou 27.2.2012 Hynek Beran (tajemník), ČSEn Václav Cílek, GÚ AV ČR Dana Drábová (předsedající), SÚJB Praha Pavel Noskievič, VŠB Ostrava Václav Pačes (předsedající), Učená společnost ČR Jan Procházka, NERV Radek Škoda, FS ČVUT Praha Vladimír Štěpán, ENA, Praha Vladimír Wagner, ÚJF AV ČR Komise připraví nezávislý pohled na perspektivy české energetiky

Současný stav - shrnutí Nestabilní prostředí Energetika není v EU řízena centrálně a trh byl deformován EU nařizuje, ale nebere zodpovědnost za energetickou stabilitu EU Sousedské vztahy nejsou dořešené

Jaderná energetika Neodcházet od této technologie, dále ji provozovat, modernizovat a rozvíjet. K tomu je v současnosti třeba posílit a udržovat vzdělanost v oboru. Udržet a rozvíjet nástroje na dostavbu zařízení, které je umožní realizovat včas, v nejvyšší dosažitelné kvalitě včetně bezpečnostních parametrů a za předem známou cenu. V oblasti mezinárodně politické se nenechat tlačit do nevýhodných nebo omezujících řešení.

Uhlí Chránit tuto cennou domácí surovinu, pracovat s ní s péčí řádného hospodáře, extenzivní těžbu nahradit částečně lepším využitím a částečně alternativami. Za žádných okolností neztratit těžební schopnost této strategické suroviny. Nepokračovat v exportu energie vyrobené s nízkou účinností. I přes ekologické nedostatky je tato surovina nenahraditelná. Problematiku limitů těžby diskutovat po komplexním posouzení všetně posouzení zdravotních rizik těžby pro obyvatelstvo. Musí být garantována moderní a vysoce účinná technologie využití.

Zemní plyn Udržovat i v měnících se podmínkách konfigurace evropských soustav takovou technickou vyspělost systému, která nám umožnila hladce překonat nedávnou plynovou krizi. Dát tomuto médiu přiměřený prostor a vytvořit pro něj vhodné podmínky. Jde o „zboží z dovozu“. S touto realitou je potřeba počítat, nikoli ji používat ideologicky na straně jedné anebo zanedbávat vliv na importní saldo ČR na straně druhé.

OZE, biomasa Implementovat tyto technologie především v decentralizovaných infrastrukturách a učinit z nich atraktivní pomoc modernímu energetickému hospodářství obyvatelstva a komunit, nikoli příležitost omezeného počtu investorů pro arbitrážní zisky, jak tomu je u fotovoltaiky. Nenechat prostřednictvím neuvážených dotací zdražovat přírodní zdroje pro domácnosti a stavět jim jako konkurenci energetický průmysl nebo export, mnohdy za prostředky, které jsou od stejných domácností vybírány zvýšenými poplatky za ekologickou energetiku. Rozlišovat mezi OZE a ekologií. Monokultury energetických plodin a fotovoltaické panely na bonitní orné půdě nejsou ekologické ani krajinotvorné.

Teplárenství Budovat vícepalivové systémy, zejména na dvě hlavní primární suroviny: uhlí a zemní plyn, s možností záměny jedné za druhou a s možností doplnění systému o biomasu nebo komunální odpad. Budovat menší zařízení na municipální nebo regionální úrovni, umožnit výstavbu nebo rekonstrukci moderních závodních energetik včetně využití OZE. Budovat kogenerační zařízení všude tam, kde je to možné. Zvážit racionální využití zbytkového tepla jaderných elektráren při vytápění aglomerací, jsou-li pro to vhodné podmínky.

Kogenerace v ČR Definice kogenerace (teplárenské výroby) Systémy CZT vytápějí zhruba 1,6 mil. domácností Produkce tepla z centralizovaných a decentralizovaných zdrojů jsou zhruba rovnocenné Asi 10% v ČR vyrobené elektřiny pochází z kogenerace, celkem vyrobí teplárny 20% Na výrobě se podílí z 68% uhlí, z 21% ZP Možnosti kogenerace jsou limitovány spotřebou tepla

Zpracování odpadu Nutno zavést systém, moderní technologie a narovnat podmínky tak, aby devastace krajiny skládkami byla méně výhodná než moderní zpracování odpadu jako druhotné suroviny. Spalování komunálního odpadu je nutno řešit současně s tříděním odpadu a jeho recyklací.

Sociální a zdravotní oblast Každé místo spotřeby energie je součástí energetického systému a musí být rovněž technologicky vyspělé. Pro modernizaci energetického hospodářství domácností je nutno stanovit vhodnou úvěrovou politiku a rovněž dlouhodobou garanci dostupnosti a ceny primární suroviny. V tomto smyslu potřebuje energetický režim domácností stejnou stabilitu pro „malé“ investice, jako investování velkých zařízení do velkých soustav. Hlavním problémem ovzduší v ČR není CO2, ale volně polétavý prach a částice v něm navázané.

Úspory Úspory společenské jsou dány způsobem života společnosti se současnou energetickou náročností. NEK II upozorňuje, že pojem „trvale udržitelný rozvoj“ je za těchto okolností komplikované téma. Úkolem NEK II nebylo reformovat společnost, ale navrhnout energetické zajištění společnosti současné. Úspory technické Efektivita při výrobě a přenosu energie. Racionální hospodaření s energií. Promyšlené podpůrné programy. Např. program „zelená úsporám“ ignoroval úspory vzniklé svépomocí nebo v rámci občanské výpomoci, pro některé subjekty byl z tohoto důvodu nevýhodný.

Ekonomika Dlouhodobý horizont -nutná stabilita (právní, daňová aj.) Omezené rozpočtové možnosti státu Nevyváženost systému: ekonomické  nástroje sledují zbytečně mnoho cílů Daně - spravedlivý díl odvodu do státní kasy vs. investice/inovace Nástroje (Reverzní aukce, daňové prázdniny, podpora vědy a výzkumu aj.) Energetika jako prorůstové opatření ( vysoké multiplikátory)

Vzdělání a výzkum Podpora specifických segmentů středoškolského a vysokoškolského vzdělávání Podpora základního i aplikovaného výzkumu v oblasti energetiky podle nedávno stanovených priorit Podpora těch segmentů výzkumu, kde má ČR tradici a dobré výsledky Podpora zapojení do mezinárodních (především panevropských) projektů

Závěrečná doporučení Rozvíjet vyvážený, pestrý a harmonický energetický mix bez výrazné majority kterékoliv suroviny Dodržovat kritérium „Země k životu“ , nikoli plnění dílčích nařízení, pokynů a přání zájmových skupin „Ekologická“ energetika nemá vést k ničení orné půdy, devastaci krajiny a neúměrnému růstu ceny energie Vytvořit podmínky pro investory, kteří přinesou kapitál a moderní technologie Sledovat energetickou odolnost státu Být stabilním a spolehlivým členem EU s dlouhodobě ujasněnou koncepcí