23. 6. 2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VSETÍN a jeho snaha o pokrok v oblasti životního prostředí
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Aktivní domy a inteligentní regiony
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Mimoprodukční funkce lesa
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Vliv dopravy na životní prostředí
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Problematika zpracování energetické koncepce Zlínského kraje
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Pohled Moravskoslezského kraje na „Energeticky nezávislý kraj“ Ing
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
(Staro)nová role venkova a zemědělství. Budoucnost venkova x rezortismus Tradice a potenciál zemědělství Land - und Energiewirt.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Operační program životní prostředí
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

23. 6. 2003

20. 5. 2003 Ing. Jaroslav Jakubes Ing. Vladimíra Henelová „Obnovitelné zdroje energie v územní energetické koncepci” - pohled a přístup zpracovatele 20. 5. 2003 Ing. Jaroslav Jakubes Ing. Vladimíra Henelová

Obnovitelné zdroje v rámci ÚEK OZE = slunce, voda, vítr, geotermální energie a energie prostředí, biomasa (vyhláška č. 214/2001 Sb.) nedílná součást zásobování energií především na lokální úrovni (decentralizace, bezpečnost, soběstačnost) nástroj ke zlepšení kvality ŽP (emise, odpady, péče o krajinu), nutno však respektovat i nezbytná environmentální omezení pro OZE nástroj ke zlepšení sociálních podmínek (oživení, zaměstnanost, konkurenceschopnost) politická priorita, legislativně podpořena v blízké budoucnosti

OZE a ÚEK v rámci KSEI Způsob řešení je podřízen integraci ÚEK do Konceptu snižování emisí a imisí - KSEI (a Programů ke zlepšení kvality ovzduší a snižování emisí –znečišťujících látek i skleníkových plynů – viz zákon č. 86/2002 Sb.) Využití OZE = opatření ke snížení emisí (nejen potenciál, ale zejména způsob jeho využití a lokalizace) v rámci Programů Současné využití i potenciál OZE je přiřazen stejně jako ostatní informace do území prostřednictvím GIS (provázanost rozhodovacích kritérií) OZE jsou začleněny v podrobném členění do vytvářeného EIS KÚ Řešení zajišťuje aktualizovatelnost a využitelnost pro další účely (krajská EA, vytipování projektů, cílené podpory, atd..) Vyhledávání Best Practice a Worst Practice pro následné zvyšování informovanosti, reaplikaci úspěšných řešení a pro propagaci OZE (KEA)

Přístup zpracovatele k řešení Analýza současného stavu využití OZE Výchozí podklad - detailní analýzy současného využití OZE po jednotlivých instalacích a po obcích Detailní začlenění do energetické bilance a IS Začlenění do IS, vazba na území - vrstvy GIS – speciální vrstvy dle jednotlivých OZE (a odpadů) Analýza potenciálů využití OZE technický potenciál využitelný potenciál (limity využití – ŽP) ekonomický/ tržní potenciál, vazba na území vytipování potenciálních projektů OZE

Energie Slunce - současné využití Podklady: SLBD, reference dodavatelů, podpořené projekty ČEA + SFŽP, Atlas OZE, vlastní šetření Zkušenosti: možno stanovit pouze odborným odhadem (vysoká decentralizace, málo statistických podkladů), horší využitelnost údajů SLBD 2001 oproti 1991, neochota dodavatelů poskytovat informace o instalacích 23. 6. 2003

Energie Slunce - potenciály Podklady: klimatologické charakteristiky, SLBD, vlastní šetření Výstupy: - posouzení vhodnosti přírodních podmínek - vytipování vhodných technologií využitelných v regionu - stanovení technického potenciálu využití sluneční energie po obcích - odhad využitelného potenciálu sluneční energie v rodinných a bytových domech po obcích

Energie větru - současné využití Podklady: údaje REAS, podpořené projekty ČEA + SFŽP, Atlas OZE Zkušenosti: malý počet instalací pracujících do veřejné sítě => poměrně kvalitní dostupné údaje

Energie větru - potenciály Podklady: k dispozici mapové (GIS) vyhodnocení průměrné rychlosti větru v 10 m na základě podkladů ÚFA (model VAS) Výstupy: prostorová (GIS) analýza vhodných území pro využití energie větru (rychlost větru + omezující podmínky - vzdálenost od obydlí, lesních porostů, dopravní dostupnost, vzdálenost od rozvodné sítě, morfologie terénu, ekologická omezení – CHKO, ochranná pásma apod..) vytipování vhodných lokalit + detailnější vyhodnocení výroby větrné energie - model VAS

Energie vodních toků – současné využití Podklady: údaje REAS, podpořené projekty ČEA + SFŽP, Atlas OZE, údaje Povodí, údaje ERÚ Zkušenosti: neochota Povodí poskytovat podklady obtížné propojení dat Povodí a REAS prezentace údajů ERÚ o jednotlivých provozovnách držitelů licencí zatím v přípravě

Energie vodních toků – potenciály Podklady: Energeticky využívaná / nevyužívaná vodní díla (Povodí) Registry starých vodních děl Výzkumná zpráva EGÚ "Komplexní rozvoj hydroenergetiky ČSSR" (1982) Plánované výstupy: Stanovení využitelného potenciálu MVE (inst. výkon, výroba) Vytipování vhodných lokalit pro MVE

Geotermální energie a energie prostředí - současné využití Podklady: údaje REAS – dodávka el. energie v tarifech pro tepelná čerpadla (primární zdroj dat), reference dodavatelů, podpořené projekty ČEA + SFŽP, Atlas OZE (sekundární zdroje dat)

Geotermální energie a energie prostředí - potenciály Podklady: mapové vyhodnocení vhodnosti území pro využití geotermální energie podklady od REAS – struktura odběru Výstupy: analýza oblastí s převahou elektrického přímotopného vytápění, pro které je vhodná náhrada tepelným čerpadlem Omezení ochranná pásma vodních a lázeňských zdrojů

Biomasa a bioplyn - současné využití Podklady: REZZO (zdroje nad 200 kW) SLBD + vlastní šetření (zdroje do 200 kW) vlastní analýzy (systémy CZT, produkce a využití odpadního dřeva, skládky, ČOV) dodavatelé technologií, podpořené projekty ČEA + SFŽP, Atlas OZE (doplňující informace) Analýzy odpadového hospodářství

Biomasa a bioplyn - potenciály Podklady: Registr produkčních bloků (GIS) – detailní analýza využití zemědělské půdy - údaje o plochách a struktuře využití půdy a struktuře pěstovaných plodin Údaje o struktuře a intenzitě živočišné výroby (stavy hosp. zvířat) Údaje o struktuře lesních ploch a objemech těžby dřeva Výstupy (potenciál biomasy po obcích): odpadní dřevo z lesního hospodářství, a dřevovýroby, sláma, bioplyn z ČOV, skládkový plyn, bioplyn v zemědělství, energetické rostliny

Využití potenciálu OZE

Využití potenciálu OZE - vysvětlivky Potenciál: ekonomicky využitelný (v současnosti a v budoucnu) Poptávka: možnosti využití stávajících i výhledových technologií využití OZE v poptávce po energii ŽP – z několika pohledů, např.: negativní (omezující) vlivy využívání OZE (CHKO, ochranná pásma, hluk, atd.) – omezují využitelný potenciál přínosy využívání OZE ve vztahu ke snižování tvorby emisí, a ke kvalitě ovzduší – využití OZE podporovat nejen obecně – všude tam, kde existuje potenciál využití, ale zejména tam, kde byly zjištěny problémy v kvalitě ovzduší (zjištěné modelovým vyhodnocením kvality ovzduší či ze stížností obcí)