Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sub-projekt BRIE Potštát 12. října 2006. Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sub-projekt BRIE Potštát 12. října 2006. Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,"— Transkript prezentace:

1 Sub-projekt BRIE Potštát 12. října 2006

2 Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum, o. p. s.

3 Obnovitelné zdroje Jako obnovitelné zdroje energie chápeme takový zdroj, který se může samovolně obnovit (přírodními procesy), a z hlediska života člověka je nevyčerpatelný.

4 Které to tedy jsou? Sluneční energie. Energie biomasy. Větrná energie. Energie vody. Energie geotermální.

5 Prakticky využitelné v RD. Tzn. relativně snadno využitelné s pozitivním ekonomickým dopadem pro investora a uživatele. Výběr se nám OMEZÍ! SLUNCE BIOMASA GEOTERMÁLNÍ

6 …rodinný dům je systém! O využití obnovitelných zdrojů by se mělo nejen přemýšlet, ale také (a snad především) počítat. Cena zařízení je vysoká, proto nelze doporučit příliš velkou „lidovou tvořivost“. NOVOSTAVBA REKONSTRUKCE

7 Pasivní faktory. Koncepční návrh rekonstrukce či stavby s maximálním využitím pasivních faktorů je nejlepší (a také nejlevnější) cestou k využití obnovitelných zdrojů energie.

8 Co jsou to pasivní faktory? Stručně řečeno je to geometrické a dispoziční řešení budov, ovlivňující spotřebu energie na vytápění. Jedná se o celý komplex problémů, které je při navrhování nutné zvažovat. Vhodná orientace domu vůči světovým stranám v návaznosti na vnitřní dispozice domu. Dostatečná tepelná izolace. Dům by měl mít vhodný tvar. Kritický přístup k návrhu zasklených ploch v obvodovém plášti.

9 Od pasivity k aktivitě… Od pasivních prvků a opatření k aktivnímu získávání energie z obnovitelných zdrojů. ENERGIE SLUNCE GEOTERMÁLNÍ ENERGIE DŘEVO

10 Sluneční energie. Solární zařízení aktivní Přeměna solárního záření na teplo pomocí kolektorů Kapalinové Vzduchové Přeměna solárního záření na elektrickou energii Fotovoltaické články Solárně termická zařízení pasivní Přeměna solárního záření na teplo vhodnými architektonickými prvky budov

11 Čím „chytat“ Sluníčko? Máme velkou paletu možností a zařízení.

12

13 Fotovoltaika – s ??? Aplikace přímé přeměny slunečního záření na elektrický proud u nás nejsou nijak rozšířeny. Obecně jsou pro RD neekonomické. Uplatní se však při specifických situacích.

14 Biomasa zatím vede! Je to dáno historickým postavením biomasy, především dřeva. Relativní dostupností dřeva a nižšími investičními náklady. Dnešní trend: posun využívání biomasy i pro větší energetická zařízení, CZT apod. Vysoké procento využívání především v obcích, špatné spalování, špatné tepelně-technické vlastnosti staveb.

15 Získávání paliva ZDROJE: 1.Využitím dřevního a organického odpadu ke spalování (komunální odpady, odpadní dřevěné hmoty, zemědělský odpad – sláma). 2.Pěstováním rychle rostoucích rostlin. 1.dřeviny (tzv. rychle rostoucí): výmladkové plantáže topolů a vrb na zemědělské půdě; 2.nedřevnaté rostliny: ozdobnice, energetické obilí a mnoho dalších (u nás šťovík krmný); 3.palivové dříví (v některých případech). V dalším výkladu se zaměříme pouze na dřevní hmotu a její spalování:

16 V čem ji spalovat. Dnes existuje na trhu velké množství více či méně kvalitních zařízení určených ke spalování dřevní hmoty (ale i odpadů, slámy apod.). Systémy, regulace, zásobníky…

17 Vhodná zařízení.

18

19 Geotermální energie Původ v energii Země. Část energie pochází i ze Slunce v podobě teploty prostředí. V ČR těžko dostupné.

20 Teplota prostředí a tepelný tok ze Země. V ČR dostupné – lokality se však různí. Možnost využít tepelnými čerpadly – pozice TČ.

21 Jaké druhy známe vzduch - vzduch vzduch – voda voda – voda země - voda

22 Vítr a voda popelkami… Jen velmi specifické aplikace a instalace. Nelze je využívat hromadně a všude.

23 Opět k začátku… Využití OZ nutno zvážit z hlediska konkrétní stavby, rekonstrukce, kvality a parametrům objektu.

24 Místo závěru. Praktické využití obnovitelných zdrojů v RD

25 Děkuji za pozornost. Dotazy, připomínky, komentáře…


Stáhnout ppt "Sub-projekt BRIE Potštát 12. října 2006. Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,"

Podobné prezentace


Reklamy Google