STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Advertisements

Sociální správa - prosinec
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Základy veřejné správy
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
VEŘEJNÁ SPRÁVA - co je veřejná správa - základní pojmy.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Veřejná správa – úvod.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁT A PRÁVO.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Kontrola veřejné správy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Členění a organizace veřejné správy
Právní aspekty podnikání
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Veřejná správa.
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Veřejnosprávní činnost
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Vnitřní správa M. Horáková 1..
VY_20_INOVACE_SVF33960DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Územní samospráva Obce
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Úvod do práva.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Monotematický den ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVA 2 Postavení a působnost Ústavního zákona č. 1/1993 Sb. Zákon o krajích č. 129/2000 Sb. Ústřední deska Zborovská.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Veřejná správa, pojem a charakteristika MP313Zk Úvod do studia veřejné správy 1. přednáška JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D. Zápatí prezentace.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Obecně o veřejné správě
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA Vypracovali: Doležalová Martina Boumová Lenka

Obsah: Veřejná správa Státní správa Samospráva Přímý a přenesený výkon správy

Veřejná správa Státní správu Samosprávu Poskytování správních činností souvisejících s poskytováním veřejných služeb, řízením veřejných záležitostí na místní i centrální úrovni a zajišťováním záležitostí ve veřejném zájmu Veřejný zájem=zájem výrazné většiny občanů dané společnosti(státu,kraje,obce) Spravuje veřejný sektor, představovaný státem Stát musí vykonávat moc zákonodárnou, výkonnou a soudní Její činnost je regulována právními normami V současné době je veřejná správa rozdělena na : Státní správu Samosprávu

Státní správa Je činnost státu prováděná buď přímo státními orgány nebo jinými orgány, na které stát výkon státní správy v určitém rozsahu přenesl. Orgány jsou zřizovány Ústavou a ústavními zákony České republiky Jejich činnost, pravomoc, územní a věcná působnost jsou ovlivněny zákony, právními normami Ústřední státní orgány Rozhodnutí je platné na území celého státu Např. ministerstva, vláda Územní státní orgány Rozhodnutí je platné pouze pro daný územní celek(kraj, okres..)

Samospráva Určité společenství, jehož členové si vedou sami své záležitosti Výhodou je blízkost ke spravovanému subjektu Samospráva je oddělena od státní správy Samosprávné orgány jsou zpravidla ustavovány volbou, přičemž základní samosprávný orgán – obecní zastupitelstvo, je voleno občany

2. Zájmová a profesní samospráva – Advokátní komora atd. Členění samosprávy: 1.Územní samospráva Vyšší územní celky (kraje) Nižší územní celky (obce) 2. Zájmová a profesní samospráva – Advokátní komora atd. Každý samosprávný celek má své samostatné kompetence, do kterých jiný samosprávný celek nemůže zasahovat

Vztah státu a samosprávy Jedná se o sebeomezení státu ve prospěch samosprávu. Právo na samosprávu je jedním z charakteristických rysů moderní demokracie Jedná se o záměrnou komplikaci života státní správy, která však přispívá k ochraně demokracie před nebezpečím zneužití moci Stát zasahuje do činnosti samosprávy především s cílem zajistit dodržování zákonů

Přenesená X samostatná působnost Přenesená působnost Obsah výkonu státní správy je v určitém rozsahu přenesen na územní samosprávu stát vychází z toho, že patří jemu, ale její bezprostřední výkon považuje za vhodné svěřit obcím (občanský průkaz, cestovní pas, stavební povolení, evidence obyvatel) Samostatná působnost výkon vlastních samosprávných funkcí Stát zasahuje do výkonu územních samospráv pouze tehdy, aby ochránil zákon Přenesená X samostatná působnost Pokud není zákonem stanoveno, že se jedná o přenesenou působnost , jedná se o samostatnou působnost -Přenesená působnost zahrnuje státní správu, u které stát sice vychází z toho, že patří jemu, ale jejíž bezprostřední výkon považuje za vhodné svěřit obcím jako představitelům místní samosprávy, a to proto, aby si občané mohli základní záležitosti z oblasti státní správy vyřizovat přímo na místě. -a to pouze zákonem stanoveným způsobem