Výživové směry Ing. A. Říhová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní směry ve výživě
Advertisements

Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Trávící soustava trávení, živiny
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny rostlinného původu
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Výživové směry Ing. A. Říhová

chyby ve výživě mají značný vliv na lidské zdraví ---> neobvyklé SMĚRY VÝŽIVY v Evropě jen několik % obyvatelstva spjaty s náboženstvím, filozofickými směry – neprůkazné snížení srdečně-cévních chorob X spojeno i s jinými pokyny – alkohol, kouření, střídmost nejsou vědecky podložené X některé přijatelné zásady nelze doporučit dětem, těhotným a kojícím ženám

Vegetariánská strava více než 2000 let zaměřena na potraviny rostlinného původu tzv. ovocné půsty Vegani (přísné) vylučuje ŽP (maso, mléko, vejce, med) Laktovegetariáni připouštějí mléko a med Laktoovovegetariáni z ŽP – mléko, vejce, med Semivegetariánství rostlinná strava (obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce, houby, řasy) + bílé maso, mléko, vejce a jejich výrobky ---> plnohodnotný jídelníček Klady: přistup k životu, střídmost, alkohol 0, kouření 0, pohyb, snížení tuku, cukru, soli, energie X zápory: Ca (vláknina snižuje absorpci), Fe, Zn (fytáty, oxaláty), B12 (živ. potr.), e AMK i nedostatek energie, tuků, lipofilních vitamínů

Makrobiotika makros - velký, bios - život --->dlouhověkost buddhistický zenismus mystické principy YIN a YANG, transformační teorie živin, transmutační teorie prvků několik stupňů – od jednostranné obilné až po pestřejší ---> nejvyšší stupeň spolehlivý léčebný postup 90% obilí, 10% zelenina vylučuje: ovoce jiného podnebného pásma, živočišné potraviny, omezuje tekutiny zápory: odmítá léčebné zákroky, nedostatek Ca, vit. C, D, B12, nedostatek vody X střídmost, skromnost

Syrová strava strava tepelně neopracovaná, nerafinované potraviny tepelné opracování – zlepší stravitelnost, chuť, vůni a ulehčí trávicí soustavě x ničí složky citlivé na teplo (vitamíny – C) dnes diferencovaný názor: ovoce, zelenina – syrová mléko a mléčné výrobky – syrové (syrová vejce, maso) závěr: jako doplňková strava (tepelné opracování jen nutné, vhodnou úpravou) x choroboplodné a toxické látky

Dělená strava princip – jeden den jíst buď bílkoviny nebo sacharidy, tuky jsou neutrální odůvodnění: zásaditá rekce v ústech kyselá v žaludku ---> tělo nemůže současně trávit obojí ! rozdělení skupin zarážející (nízkotučný sýr x tučný) 4/5 ovoce, zelenina není třeba omezovat potravu ---> ve skutečnosti omezení EH a tuků ve stravě

Alternativní výživa biopotraviny – oblasti s nízkými průmyslovými imisemi a kontaminací půdy ! zdravotní nezávadnost se důsledně nesleduje spíše jako doplněk stravování vzhledem k vysokým cenám a malé spotřebě

Nevyvážená strava Nadbytek bílkovin: N-látky se vyloučí ledvinami vysoký příjem je neúčelný Nadbytek glycidů glykogen, dále tuk – obezita, zvýšení hladiny transportního tuku- aterioskleróza, zubní kaz, vyšší nároky na B1