Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu:"— Transkript prezentace:

1 Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu: VY_32_INOVACE_7.4 Název výstupu: VY_32_INOVACE_7.4 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Vzdělávací obor: Výchova k občanství Téma: Alternativní výživa Téma: Alternativní výživa Předmět dle ŠVP: Osobnostní výchova 7. ročník Předmět dle ŠVP: Osobnostní výchova 7. ročník Autor: Hynek Mikušek Autor: Hynek Mikušek Datum vzniku: srpen 2011 Datum vzniku: srpen 2011

2 Co je alternativní výživa Takto označujeme všechny dlouhodobě praktikované způsoby stravování, které se zásadně liší od stravy obvyklé na daném území Takto označujeme všechny dlouhodobě praktikované způsoby stravování, které se zásadně liší od stravy obvyklé na daném území K takovému způsobu stravování vedou lidi nejrůznější důvody: filosofické a ekologické – odmítání myslivosti, rybaření, kožešinový průmysl… K takovému způsobu stravování vedou lidi nejrůznější důvody: filosofické a ekologické – odmítání myslivosti, rybaření, kožešinový průmysl… Náboženské – některá zvířata jsou posvátná, některá nečistá… Náboženské – některá zvířata jsou posvátná, některá nečistá… Zdravotní – touha jíst zdravěji nebo takto řeší nějaký svůj zdravotní problém… Zdravotní – touha jíst zdravěji nebo takto řeší nějaký svůj zdravotní problém… Jiné důvody – jako protest vůči něčemu, někomu … Jiné důvody – jako protest vůči něčemu, někomu …

3 Základní druhy alternativní výživy Vegetariánství Vegetariánství Makrobiotika Makrobiotika Organická strava Organická strava Atkinsova dieta Atkinsova dieta Dělená strava Dělená strava Dieta podle krevních skupin Dieta podle krevních skupin Dieta podle Diamondových Dieta podle Diamondových Koktejly na hubnutí Koktejly na hubnutí Jednostranné diety Jednostranné diety

4 Vegetariánství Za zakladatele považován Pythagoras (6.stol. př.n.l.) Za zakladatele považován Pythagoras (6.stol. př.n.l.) Demivegetariáni: nejedí čerstvé maso, ale drůbež a ryby Demivegetariáni: nejedí čerstvé maso, ale drůbež a ryby Lakto-ovo-vegetariáni: nejedí maso, ale mléko a mléčné výrobky Lakto-ovo-vegetariáni: nejedí maso, ale mléko a mléčné výrobky Lakto-vegetariáni: nejedí žádné živočišné potraviny Lakto-vegetariáni: nejedí žádné živočišné potraviny Frutariáni: jedí pouze ovoce a některé druhy zeleniny Frutariáni: jedí pouze ovoce a některé druhy zeleniny Vitariáni: jedí pouze syrovou rostlinnou potravu, hlásí návrat k původnímu způsobu stravování člověka Vitariáni: jedí pouze syrovou rostlinnou potravu, hlásí návrat k původnímu způsobu stravování člověka

5 Makrobiotika Po II. světové válce založil Japonec Oshawa Po II. světové válce založil Japonec Oshawa Potraviny se silou „jin“: koření, cukr, tekutiny, olej, ovoce, mléčné výrobky, některá zelenina Potraviny se silou „jin“: koření, cukr, tekutiny, olej, ovoce, mléčné výrobky, některá zelenina Potraviny se silou „jang“: ryby, maso, vejce, sůl Potraviny se silou „jang“: ryby, maso, vejce, sůl Potraviny harmonické: obilniny, luštěniny, některá zelenina, rýže (je nejharmoničtější) Potraviny harmonické: obilniny, luštěniny, některá zelenina, rýže (je nejharmoničtější) Cílem je vytvořit v těle harmonii = omezování potravin jin a jang s převahou harmonických Cílem je vytvořit v těle harmonii = omezování potravin jin a jang s převahou harmonických Makrobiotická dieta má několik stupňů, od nejmírnějšího (je nejzdravější) po nejpřísnější (pouze neloupaná rýže, hrozí nedostatek živin) Makrobiotická dieta má několik stupňů, od nejmírnějšího (je nejzdravější) po nejpřísnější (pouze neloupaná rýže, hrozí nedostatek živin)

6 Organická strava Konzumování organických potravin, biopotravin, které jsou vypěstovány bez použití umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů Konzumování organických potravin, biopotravin, které jsou vypěstovány bez použití umělých hnojiv, herbicidů, pesticidů V poslední době velká propagace v západních zemích V poslední době velká propagace v západních zemích Pouze organická strava nemůže zajistit obživu pro celou populaci, bez umělých hnojiv by se neurodilo dostatek potravin Pouze organická strava nemůže zajistit obživu pro celou populaci, bez umělých hnojiv by se neurodilo dostatek potravin

7 Atkinsova dieta Základem je teorie, že lidé s nadváhou konzumují mnoho sacharidů, zakladatelem je Dr. Robert Atkins Základem je teorie, že lidé s nadváhou konzumují mnoho sacharidů, zakladatelem je Dr. Robert Atkins Je povoleno jíst pouze potraviny obsahující bílkoviny a tuky, sacharidy omezeny na 20g na den (půl krajíce chleba/130-200g ovoce/250-500g zeleniny) Je povoleno jíst pouze potraviny obsahující bílkoviny a tuky, sacharidy omezeny na 20g na den (půl krajíce chleba/130-200g ovoce/250-500g zeleniny) Doporučeno užívat vitamínové doplňky Doporučeno užívat vitamínové doplňky Nebezpečí: nedostatek sacharidů způsobuje problémy – mozek potřebuje glukózu ke své činnosti, více než tuk se ztrácí svalová hmota, zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi… Nebezpečí: nedostatek sacharidů způsobuje problémy – mozek potřebuje glukózu ke své činnosti, více než tuk se ztrácí svalová hmota, zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi…

8 Dělená strava Zakladatelem Dr. William Hay (1920 - 30) Zakladatelem Dr. William Hay (1920 - 30) Konzumace potravin s vysokým obsahem bílkovin a potravin s vysokým obsahem sacharidů brání jejich dokonalému trávení Konzumace potravin s vysokým obsahem bílkovin a potravin s vysokým obsahem sacharidů brání jejich dokonalému trávení Tyto skupiny lze konzumovat pouze s neutrálními potravinami Tyto skupiny lze konzumovat pouze s neutrálními potravinami Způsob stravování není rizikový, lidé však většinou hubnou proto, že jedí menší dávky potravin Způsob stravování není rizikový, lidé však většinou hubnou proto, že jedí menší dávky potravin

9 Dieta podle krevních skupin Tvůrcem Dr. Peter Adamo, základem je předpoklad, že mezi krví a potravinami existuje imunologická reakce, proto každé krevní skupině vyhovují jiné potraviny podle toho, jaké potraviny lidé jedli v době, kdy tato krevní skupina vznikla Tvůrcem Dr. Peter Adamo, základem je předpoklad, že mezi krví a potravinami existuje imunologická reakce, proto každé krevní skupině vyhovují jiné potraviny podle toho, jaké potraviny lidé jedli v době, kdy tato krevní skupina vznikla 0 (old – starý): člověk lovec 0 (old – starý): člověk lovec A (agrarian – zemědělec): přechod lovce k zemědělci A (agrarian – zemědělec): přechod lovce k zemědělci B (balance – rovnováha): míšení ras cca 15 tis. let př.n.l. B (balance – rovnováha): míšení ras cca 15 tis. let př.n.l. AB (míšení ras): cca 500 – 900 let př.n.l AB (míšení ras): cca 500 – 900 let př.n.l Dodnes není známa studie, prokazující vztah mezi krevními skupinami a vhodným životním stylem Dodnes není známa studie, prokazující vztah mezi krevními skupinami a vhodným životním stylem

10 Dieta podle Diamondových Založena na třech cyklech: Založena na třech cyklech: Hlavních jídel (12 – 20 hod) – normální pestrá strava Trávení (20 – 4 hod) – nic se nejí ani nepije Vylučování (4 – 12 hod) – pouze pijeme šťávu nebo jíme jen ovoce a zeleninu Podporuje nesprávné stravovací návyky: ráno a v poledne nejíst, večer sníst co se dá… Podporuje nesprávné stravovací návyky: ráno a v poledne nejíst, večer sníst co se dá…

11 Koktejly na hubnutí Nízkoenergetické tekuté bílkovinné diety (koktejly) mohou dodat tělu všechny potřebné živiny Nízkoenergetické tekuté bílkovinné diety (koktejly) mohou dodat tělu všechny potřebné živiny Je vhodné je praktikovat pod dohledem lékaře, protože vedou k rychlému hubnutí Je vhodné je praktikovat pod dohledem lékaře, protože vedou k rychlému hubnutí Nenaučí ale obézního změně životního stylu a správnému stravování Nenaučí ale obézního změně životního stylu a správnému stravování

12 Jednostranné diety Diety založené na konzumaci jedné potraviny, např: vajíčková, grapefruitová, tukožroutská apod. Diety založené na konzumaci jedné potraviny, např: vajíčková, grapefruitová, tukožroutská apod. Ze zdravotního hlediska jsou značně problematické – omezený výběr potravin není plnohodnotným zdrojem všech živin, nenaučí správným stravovacím návykům Ze zdravotního hlediska jsou značně problematické – omezený výběr potravin není plnohodnotným zdrojem všech živin, nenaučí správným stravovacím návykům

13 Otázky k zamyšlení 1. Co je alternativní výživa? 2. Vyjmenuj alespoň 5 zákl. druhů alt. výživy. 3. Čím se vyznačují lakto-ovo-vegetariáni? 4. Čím se vyznačují frutariáni? 5. Co rozumíme pod pojmem „organická strava“? 6. Jaká teorie je základem Atkinsovy diety? 7. Jaká teorie je základem dělené stravy? 8. Co je nebezpečné na dietě Diamondových? 9. Jakou nevýhodu skrývá stravování pomocí koktejlů? 10. Proč jsou jednostranné diety problematické?

14 Řešení testu Ad1) Všechny dlouhodobě praktikované způsoby stravování, které se zásadně liší od obvyklé stravy v daném území Ad2) Vegetariánství, makrobiotika, organická strava, dělená strava, koktejly na hubnutí, dieta dle krevních skupin… Ad3) Nejedí maso, ale mléko a mléčné výrobky Ad4) Jedí pouze ovoce a některé druhy zeleniny Ad5) konzumace pouze biopotravin (pěstují se bez umělých hnojiv, pesticidů a herbicidů) Ad6) Lidé s nadváhou konzumují mnoho sacharidů Ad7) Společná konzumace potravin s vysokým obsahem bílkovin a proteinů a potravin s vysokým obsahem sacharidů brání jejich trávení, proto je nutné je konzumovat jen s neutrálními potravinami Ad8)Dieta podporuje nesprávné stravovací návyky Ad9) Nenaučí obézní změněn životního stylu ani správnému stravování Ad10) Jsou založeny na jednostranném výběru potravin

15 Prameny a literatura 1. Přispěvatelé Wikipedie, Alternativní směry stravování [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 9. 03. 2013, 15:23 UTC, [citováno 11. 05. 2013] 1. Přispěvatelé Wikipedie, Alternativní směry stravování [online], Wikipedie: Otevřená encyklopedie, c2013, Datum poslední revize 9. 03. 2013, 15:23 UTC, [citováno 11. 05. 2013] http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Alternativn%C3%AD_sm%C4%9Bry_stravov%C3%A1n%C3%AD&oldid=98 69622http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Alternativn%C3%AD_sm%C4%9Bry_stravov%C3%A1n%C3%AD&oldid=98 69622 2. KUDLOVÁ, Eva, et al. Hygiena výživy a nutriční epidemiologie. 1. vydání vydání. Praha : Univerzita Karlova, 2009. 287 s. ISBN 978-80-246-1735-0 ISBN 978-80-246-1735-0ISBN 978-80-246-1735-0

16 Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o zdraví v souvislosti s výživou pro vzdělávací obor výchova k občanství na II. stupni ZŠ. Tato prezentace je určena k výkladu o zdraví v souvislosti s výživou pro vzdělávací obor výchova k občanství na II. stupni ZŠ. Žáci se seznámí s nejznámějšími druhy alternativní výživy, s jejich stručnými základními charakteristikami a jejich vlivy a důsledky na lidský organismus. Své znalosti si mohou vyzkoušet v testu a porovnat je s uvedeným řešením. Žáci se seznámí s nejznámějšími druhy alternativní výživy, s jejich stručnými základními charakteristikami a jejich vlivy a důsledky na lidský organismus. Své znalosti si mohou vyzkoušet v testu a porovnat je s uvedeným řešením.


Stáhnout ppt "Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1158 Název výstupu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google