Strukturální fondy EU, programovací období 2007-2013 - Zasedání PRVŠ Praha, 27. dubna 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
INFORMACE O PŘEDBĚŽNÉ ALOKACI V OP Martin Fraško MAS Naděje o.p.s , MOST.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Strukturální fondy EU, programovací období Zasedání PRVŠ Praha, 27. dubna 2006

Národní rozvojový plán regiony soudržnosti Zdroj dat: MMR, Návrh národního rozvojového plánu ČR , leden 2006

Schéma – popis vztahů mezi jednotlivými prvky strategie NRP Růst HDP, zvyšování kvality života Rozvoj lidských zdrojů: vzdělávání, zaměstnanost, sociální začleňování a podpora informační společnosti Vyšší konkurenceschopnost ČR při respektování udržitelného rozvoje Chytrá veřejná správa Podpora konkurenceschopnosti ekonomiky: průmysl, služby, cestovní ruch, výzkum, vývoj a inovace Atraktivní prostředí: životní prostředí, doprava Regionální konkurence- schopnost a soudržnost, rozvoj měst a městských oblastí, rozvoj venkova Faktory efektivnosti a proporcionality v růstu ekonomiky Faktory efektivnosti a proporcionalit y růstu ekonomiky

Národní rozvojový plán Základní informace o území (k ) Zdroj dat: MMR, Návrh národního rozvojového plánu ČR , leden 2006

Regionální HDP na 1 obyvatele v PPS, EU 25 = 100, v % Zdroj: Regionální účty 2004, ČSÚ 2005 Zdroj dat: MMR, Návrh národního rozvojového plánu ČR , leden 2006

Vývoj ekonomické úrovně regionů soudržnosti ČR (EU-25=100, %). Pramen: Eurostat, prognózy a odhady analytického týmu, Poznámka: P … prognóza, E … odhad Zdroj dat: MMR, Návrh národního rozvojového plánu ČR , leden 2006

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace návrh k Politika hospodářské a sociální soudržnosti EU – snižování rozdílů mezi ekonomickou a sociální vyspělostí jednotlivých regionů, prostřednictvím podpory chudších regionů, podpora jejich rozvoje a strukturálních změn, které vedou k žádoucím hospodářským a sociálním přeměnám, velký důraz na posílení konkurenceschopnosti a její větší propojení na Lisabonskou strategii cílem je snížení rozdílů v rozvoji jednotlivých regionů při současné podpoře růstu konkurenceschopnosti české ekonomiky Zdroj dat: Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, návrh k

Základní východiska OP Výzkum a Vývoj pro Inovace OP je určen sedmi regionům soudržnosti ČR, které mohou být zapojeny do podpory v rámci cíle Konvergence, Národní program reforem ČR - vytvoření prostředí stimulujícího výzkum, vývoj a inovace podpora nabídky na straně VaV aktivit - především vysokých škol a výzkumných institucí k úspěšnému přenosu poznatků a jejich aplikaci v průmyslových i neprůmyslových odvětvích Zdroj dat: Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, návrh k

Globální cíl OP VaVproI posilování výzkumného, vývojového a inovačního potenciálu ČR zajišťujícího růst, konkurenceschopnost a vytváření pracovních míst v regionech[1] (tak, aby se ČR stala evropsky významným místem koncentrace těchto aktivit) prostřednictvím podpory nabídky ze strany vysokých škol, výzkumných institucí a dalších subjektů [1] Region na úrovni NUTS II.[1] Zdroj dat: Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, návrh k

Priority OP VaVproI posílení kapacit ve VaV, včetně výzkumné infrastruktury a lidského kapitálu – P1 Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje a jejich začlenění do EVP posílení spolupráce veřejného a soukromého sektoru ve výzkumu a vývoji pro inovace – P2 Rozvoj spolupráce veřejného sektoru se soukromým ve výzkumu a vývoji pro inovace Zdroj dat: Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, návrh k

Rámec OP VaVproI 2007–2013 je na OP VaVaI alokováno 6 % z prostředků fondů EU, tj ,7 mld Kč, 85 % tvoří zdroje EU (ERDF) a 15 % národní zdroje (SR) Navazující operační programy - OP Vzdělávání - rozvoji lidských zdrojů v oblasti VaV, - OP Podnikání a Inovace - podpora poptávkové strany zájmu o výsledky VaV a inovační řešení. Zdroj dat: Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, návrh k

The EU Innovation Index. ES LU IT EL CZ SK PT LV CY SI EE IE UK DE DK FI SE AT HU BE NL FR PL NO CH IS US JP TR RO BG Average change in trend indicators (%) 2004 Summary Innovation Index 2. Losing momentum 1. Moving ahead 4 Falling further behind Čekání na zázrak 3. Catching up

Závěry EIS 2005, European Innovation Scoreboard v celé oblasti duševního vlastnictví se ČR nachází silně pod průměrem EU, nejhůře dopadá srovnání v počtu podaných přihlášek patentů všeho druhu (pouze 4 body ze 100 v případě přihlášek patentů podaných současně u amerického, evropského a japonského patentového úřadu); zcela nedostatečná je podpora spin-off firem v jejich raném stádiu vývoje (4 body ze 100); výraznou slabinou je nízký podíl výdajů podnikatelského sektoru na VaV vyšších a vysokých škol (14 bodů ze 100). Zdroj dat: Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, návrh k

Celkové výdaje na VaV dle sektoru užití Zdroj dat: Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, návrh k

Shrnutí analýzy výdajů na VaV K významným sektorům realizujícím VaV patří všude na světě vysoké školy. V porovnání s průměrem EU-15 (téměř 22%) je podíl celkových výdajů na VaV na VŠ v ČR výrazně nižší (15%). Z výše uvedených skutečností týkajících se výdajů na VaV v ČR je možné vyvodit následující závěry: na VaV v ČR jsou v porovnání s vyspělými státy vynakládány nízké finanční prostředky; struktura výdajů na VaV s ohledem na podíl zdrojů financování z podnikatelského sektoru a z veřejného sektoru není optimální; zřejmý je pozitivní trend navyšování celkových výdajů na VaV z veřejných zdrojů; nízký podíl celkových výdajů financujících VaV na VŠ oproti EU-15, vzhledem k přefinacování vládního sektoru. Zdroj dat: Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, návrh k

Děkuji za pozornost Vladimír Kebo